Danmark gør det igen: Verdensrekord i skattetryk

335861_16_9_large_160.jpg
Politik
Eksklusivt for kunder
30. nov 2016 KL.14:56
Danmark sidder stadig tungt på tronen som det land i verden, der lægger de højeste skatter og afgifter på landets borgere og virksomheder.

Det viser nye tal fra OECD.

Det danske skattetryk er 46,6 pct., og dermed er Danmark ubesejret som verdensmester i skatter for 14. år i træk. Vi skal helt tilbage til starten af nullerne for at finde et land med endnu højere skatter.

Og det var Sverige, men den tidligere Reinfeldt-regering i Sverige er siden gået målrettet til værks for at sætte skatterne ned til 45 pct. af bnp. Det er lykkedes, så Sverige er nu nummer syv på listen med et skattetryk på 43,3 pct.

Frankrig er nummer to

Det næsthårdest beskattede land i verden er Frankrig, der har et skattetryk på 45,5 pct., og Belgien tager bronze med et skattetryk på 44,8 pct."Danmark har også i 2015 det højeste skattetryk ud af 35 OECD-lande. Det sker på trods af Danmarks  Statistiks opjustering af bnp i 2015 på 2 pct., der har reduceret skattetrykket, fordi nævneren i skattetryksbrøken er blevet større. Men bnp-opjusteringen har ikke været stor nok til at rokke ved placeringen," siger Mads Lundby Hansen, cheføkonom i Cepos.

Han understreger, at der ikke er grund til at være stolt af førstepladsen.

"Tallene illustrerer, at Danmark har en skatteudfordring. Det er en udfordring at være blandt de lande med allerhøjest skattetryk, når vi har en globaliseret verden, hvor arbejdskraft, varer og kapital kan bevæge sig frit over grænserne," siger Mads Lundby Hansen.

Falder i 2017


Ifølge Finansministeriet står det danske skattetryk til at stige en anelse i år. Men i 2017 vil det falde, og det skyldes et kæmpe dyk i det forventede provenu fra pensionsafkastskatten. PAL-skatten vil ifølge Finansministeriet dykke fra 42 til 12 mia. kr. på grund af udsigten til højere renter

Hvis det holder, er der en chance for, at Danmark kan aflevere skattetrofæet til Frankrig, for Finansministeriet tror på et dyk i skattetrykket på 1,8 procentpoint til den tid.

Ifølge OECD er skattetrykket generelt på vej op i OECD-landene. Men gennemsnittet i de rige og udviklede lande ligger på 34,3 pct. - altså langt under det danske.