KØB SENESTE NYT KURSER Køb Abonnement
Penge

Det vidste du ikke om guld

Opdateret 11.26 - Lægger man al guld på jordkloden på en fodboldbane, vil det kun være 80 cm. højt.

Alt verdens guld, der befinder sig over jorden, kan være i to olympiske svømmebassiner.

Guld er tungt. En guldbarre vejer i gennemsnit vejer 12,5 kg., hvilket giver en markedsværdi omkring 3 mio. kr. pr. barre. En boks på 10 kubikdecimeter med guld vejer næsten 20 kg.

Valgte Kina at investere bare 10 pct. af sine reserver i guld, ville kineserne være nødt til at købe mere end 600 ton guld, eller hvad der svarer til mere end to års guldproduktion.

I Indien får en kvinde ved en skilsmisse kun lov til at beholde sine guldsmykker. Derfor har mange fædre givet deres døtre smykkegaver, og derfor er efterspørgslen på guld steget i Indien.

I Asien og Mellemøsten er det almindeligt at anvende smykker som opsparing. Det er stærkt medvirkende til, at smykkeproducenter trods en stabilt faldende tendens fortsat står for over en tredjedel af guldefterspørgslen.

For hvert ton materiale fra mineudgravning er det typisk kun muligt at udvinde mellem 1 til 10 gram guld. I 2007 var udvindingsomkostningerne i snit knap 500 dollar pr. ounce guld (31,1 gram).

Den amerikanske centralbanks guld svarer ca. til 15 pct. af USA's pengesystem. Skulle guldet have samme værdi som pengesedlerne, skulle guldprisen op i 6300 dollar pr. ounce.

I Storbritannien har kvinder opfundet et alternativ til tupperware-parties. De mødes for at bytte deres guldsmykker til rede penge. "Ounces2Pounds" arrangerer 75 guld-parties om måneden.

Det er i Danmark forbudt at sælge guld, med mindre det er smykker. I London har for eksempel stormagasinet Harrods guldbanken Harrods Gold Bullion, hvor du fra gaden kan gå ind og købe guld.

En guldbarre ikke er rektangulær, men ofte lidt smallere i toppen end i bunden.

Over en meget lang periode har guld fulgt inflationen, og du kan i dag få samme mængde brød for dit guld, som du kunne tilbage i tiden. Selv under revolutioner og krige har guld har holdt sin værdi.

Kilde: Nationalbanken, LD Invest, Nykredit

Borsen.dk vil i den kommende tid se nærmere på guld som investering, så følg det gyldne spor på borsen.dk og bliv forhåbentlig klogere på muligheder og faldgruber.


Andre læser også

DAGENS

E-AVIS

E-avis vignette
Dagens E-avis

BØRSEN

Fortælling