Dansk ”finanspirat” lagde 500 dollar i Bitcoin i 2011: Har lige købt hus til 22 mio kr

354751_16_9_large_377.jpg
Penge
Eksklusivt for kunder
24. nov 2017 KL.13:57
Niklas Nikolajsen gik som en af de første få modige investorer ind i det spæde i krypto-marked Bitcoin i 2011, da en Bitcoin kostede langt under en dollar.

I dag hvor kursen er kommet op over 8200 dollar, er danskeren blevet mangemillionær og arbejder som porteføljemanager og bor i byen Zug i Schweiz.
Her betegner lokale finansmedier ham som ”finanspiraten” på grund af hans hestehale og halskæde, der prydes af et dødningehoved.
Samtidig regnes han for en af de allermest betydende finans-personer i landet. I dag mødte han Børsen Play til en snak om krypto-valutaernes fremtid.

Hvornår hørte du første gang om Bitcoin?

”Jeg hørte om bitcoin første gang i slutningen af 2010, hvor en ven sendte mig Satoshi Nakamotos whitepaper ”Bitcoin and electronic peer to peer cash system” og jeg er jo software-arkitekt på dette 
tidspunkt og jeg kan med det samme se, at der er tale om noget helt revolutionerende. Jeg køber omkring 1000 Bitcoin i januar 2011, da de kostede under en dollar og i februar 2011 var der en stor fest i bitcoin-miljøet, fordi Bitcoin kom op i 1 dollar - det syntes vi, var ret sindssygt.”

Hvad er potentialet for andre krypto-valutaer?


”Ether eller Ethereum er bitcoins transaktionelle lillebror som sammen med Bitcoin og Bitcoin Cash udgør 90 pct. af markedet for krypto-valutaer og jeg ved at, Ethereum pt er den platform hvor al blockchain udvikling foregår. Hverken Bitcoin eller Ethereum tror jeg har nået toppen endnu. Nu ser vi også de store penge fra bankverdenen komme ind i Ethereum og Bitcoin.”

Hvad skal Danmark gøre for at komme med på blockchain-bølgen i forhold til start ups?

”Jeg tror, vi bliver nødt til at se de danske banker og finanstilsyn bløde en lille smule mere op over for fintech, end vi gør pt, og blandt andet derfor flyttede jeg til Schweiz. Det er temmelig svært at arbejde med penge, hvis der ikke er banker, der vil hjælpe med det – og hvis du ikke har de nødvendige tilladelser fra myndigheder. Jeg vil forslå, at man indfører en statslicens af fintec-virksomheder som er udstyret med lidt blødere krav end det kræver at få en banklicens for eksempel. ”

Du er formueforvalter og anbefaler blandt dine kunder at investere i krypto-valutaer. Hvorfor?


Jeg er nok mere voldsomt eksponeret i krypto-assets og i aktier, der er tilknyttet dette her end hvad godt er, men for en uges tid siden købte jeg et lille hus nede i Zug for de penge, som jeg havde fra de oprindelige i alt 800 dollar jeg havde investeret i Bitcoin, så i dag er det meget sjovt at give 500 dollar for et hus der koster 22 mio. kr. - så det var jo en fornuftig investering.

Hvornår bliver bitcoin et reelt betalingsmiddel i bred forstand?

”Bitcoin-transaktionerne er stadig for langsomme og for dyre til, at Bitcoin kan blive brugt i almindelige supermarkeder og til mindre overførsler mellem private, men i Zug hvor jeg bor, kan man betale med 
Bitcoin hos skattevæsnet og hos ejendomsmæglerne, og i London er der lige nu et palæ til salg, hvor ejeren kun vil acceptere bitcoin som betalingsmiddel. Så det kommer, og udfordringerne med transaktionerne bliver løst teknologisk hen over de næste halvandet år eller to.”

Hvad er den største svaghed ved bitcoin?

”Det er langsommeligheden på transaktionshandler, der er det største problem. Du kan simpelthen ikke lave nok transaktioner, som det er i øjeblikket og det har drevet prisen på en Bitcoin-transaktion ret højt op, så det egentlige problem er skalerbarheden, noget der forhåbentligt snart kommer en løsning på.”

Bør man investere i Bitcoin nu eller er det ”for sent”?

”Det spørgsmål stillede vi også os selv dengang den var i 1 dollar, damn jeg skulle have købt. Og dengang den kom op i 10 dollar, damn jeg skulle have købt da den var 1 dollar. Men jeg er jo bias og har været bullish i seks år omkring Bitcoin og det har ikke ændret sig. Men du skal selvfølgelig ikke sætte hele din pensionsopsparing i Bitcoin. Jeg anbefaler, at hvis du har 1000 kroner, så sæt 300 kr i Bitcoin nu. Hvis kursen stiger, har du noget eksponering, hvis den er falder, så har du mere kapital at smide ind i området.”
Se hele interviewet med Børsen Play på Børsens Facebook-side her: