Anders And-blads vilde ridt - er titusinde-doblet i værdi

285080_16_9_large_874.jpg
Penge
Eksklusivt for kunder
17. jun 2014 KL. 9:48
Uakk! Det første danske Anders And-blad, der udkom for 65 år siden, er blevet en formue værd og har været en gylden investering de seneste årtier, hvis man har valgt de rigtige udgivelser, og bladene er i tiptop stand.

Denne artikel er det nye kvartalsmagasin Børsen Penge. Læs det hele her: Børsen Penge

Det er Anders And, der boltrer sig mest lystigt i pengetanken, for danske tegneseriesamlere anser det første nummer af Anders And & Co. som Danmarks mest værdifulde tegneserieblad. Det udkom i marts 1949 og kostede dengang 75 øre i kiosken. Men samlere er klar til at give i titusindvis af kroner for et virkelig velholdt eksemplar.

Dermed har det første danske Anders And-blad oplevet en værdimæssig titusind-dobling, mens inflationen "kun" har tyvedoblet forbrugerpriserne siden 1949.

“Det første Anders And-blad er helt klart den dyreste danske tegneserie. Prisen kan nå op på 100.000 kr. eller endda mere, hvis man finder det perfekte, fejlfrie eksemplar,” siger Bo Haubjerg Jæger, der leder afdelingen for tegneserier i den københavnske specialbutik Faraos Cigarer.

86.000 eksemplarer i 1949


Anders And & Co. begyndte som et månedsblad, men blev senere et ugeblad. Det første nummer blev trykt i et oplag på over 86.000 i 1949, så der skal nok være nogle stykker tilbage i skabe og skuffer rundt om i landet, mener flere eksperter. Problemet er, at man meget sjældent finder et eksemplar i helt fejlfri stand.

Standen er nemlig helt afgørende for prisen, siger tegneseriekendere samstemmende.

Der må ikke være pletter, revner og æselører, ingen må have skrevet i det, og farverne skal have deres oprindelige glans. Og det skal være førsteudgaven, siger Mikkel Storm-Jørgensen fra tegneseriebutikken komikken.dk.

"En hardcore samler gider ikke have andenudgaver, det skal være originalen. Standen er vigtig, og det skal være første udgave, første oplag," siger han.

Jo ældre en tegneserie er, jo færre eksemplarer må man regne med har overlevet. F.eks. menes oversvømmelserne på Sjælland i juli 2011 at have gjort det af med en del tegneseriesamlinger, der lå i kælderrum.Bo Bjørn Hansen, der driver tegneseriebutikken Pegasus i en hjørnekælder i København, peger på, at det heller ikke er nok for en samler, at en tegneserie er gammel. For tegneserier i bred almindelighed oplever ikke de vilde værdistigninger. Det gør til gengæld det specielle og det sjældne.

"Det er de helt særlige ting, der stiger. Det er ofte nummer et i store serier, og de skal være i top stand," siger han.