Steen Bocian: Topmøde i Davos handlede om klima, klima, klima og Trump

394865_16_9_large_672.jpg
Opinion
Eksklusivt for kunder
25. jan 2020 KL.14:00

World Economic Forums topmøde i Davos er på alle måder ekstremt. Topchefer fra verdens absolut største virksomheder samles i en by, som normalt kun har 10.000 indbyggere. Til gengæld har Davos modsat de provinsbyer, jeg har besøgt i ind- og udland, et stort moderne kongrescenter.

I kongrescenteret mødes de globale topchefer med politikere fra øverste hylde. I år lagde både præsident Trump, kansler Merkel og EU-kommissionsformand Ursula van der Leyen, for blot at nævne et par stykker, vejen forbi. Vores lille kongerige var også fint repræsenteret med beskæftigelsesministeren, erhvervsministeren og udenrigsministeren.

Det hele får så et kongeligt stjernedrys. Prins Charles var en af dette års hovedtalere.

Modsat vores folkemøde er folket ikke repræsenteret. Byen er lukket af – og sikkerhedsapparatet er stort.

Unik beslutningskompetence

Det hele er sat i scene af bare en mand. Den 81-årige tysker Klaus Schwab – grundlægger og formand for World Economic Forum i nu 49 år. ​​

Det unikke ved topmødet er, at topcheferne kommer, og mange prioriterer at blive i Davos fra start til slut. Med så mange beslutningstagere samlet på et sted giver topmødet en unik beslutningskompetence.

Fra World Economic Forum blev skabt for 49 år siden til nu, har det handlet om globalt økonomisk samarbejde – og det som med et fint udtryk kaldes stakeholder kapitalisme. Et udtryk Klaus Schwab stod fadder til for 49 år siden.

I perioder har der været sat spørgsmålstegn ved, om virksomheder bør have andre mål end bundlinjen, men der er ingen tvivl om, at vinden blæser i Schwabs retning. Flere og flere virksomheder accepterer den præmis, at de ikke kan se deres egen rolle løsrevet fra det omkringliggende samfund.

Klimaet har overskygget alt

På dette års topmøde har der dog været én altoverskyggende dagsorden: klimaet. Erkendelsen af, at vi er nødt til at ændre adfærd, er tydelig – og interessant nok begynder erhvervslivet at se klimaomstillingen som en forretningsmæssig mulighed ikke en omkostning.

Det betyder ikke, at der ikke er udfordringer for virksomhederne i relation til at håndtere den grønne omstilling – men tankegangen er ny.

At topcheferne har set det grønne lys, er dog ikke kommet af sig selv. Forbrugerne retter i stigende grad fokus mod virksomhedernes klimaaftryk, og særligt de yngre medarbejdere er også begyndt at presse på. Som Mai-Britt Poulsen seniorpartner i konsulentvirksomheden BCG formulerer det, så har presset nedefra “initieret et behov for grøn omstilling, og på sigt vil de virksomheder, der ikke ændrer sig blive udfordret, bl.a. fordi de bliver fravalgt af forbrugerne og presset af investorerne. På den lange bane vil det påvirke deres vækst og overlevelsesevne.”

Ikke blot presser de yngre forbrugere og medarbejdere på i forhold til den grønne omstilling – det begynder investorerne ifølge Mai-Britt Poulsen også at gøre. I Davos blev der lagt særligt mærke til de nye udmeldinger fra Blackrock i ugen inden topmødet, men reelt har danske pensionskasser allerede i vid udstrækning længe haft et stort grønt fokus.

Erkendelse blandt store virksomheder

Topmødet lider under, at der ikke er mange mindre og mellemstore virksomheder repræsenteret. De store virksomheder har styrken til at rejse den nødvendige kapital, som kan bare vejen for deres transition, men det kan hurtigt komme til at knibe for de små og mellemstore virksomheder.

Det er dog positivt, at der blandt de store virksomheder er en erkendelse af, at de er nødt til at ændre adfærd – og ved at være rollemodeller kan det forhåbentligt få en bredere effekt end som så.

Topmødet i Davos sikrer ikke, at omstillingen rent faktisk finder sted. Der er derfor også en risiko for, at ordene ikke omsættes til handling. Men skal man tro erfarne topmødedeltagere som Torben Möger Pedersen, adm. direktør i Pensiondanmark, Flemming Besenbacher, Formand for Carlsberg og Niels B. Christiansen, adm. direktør i Lego, er der sket et klart skift i den måde, hvorpå klimaproblemerne diskuteres og adresseres i Davos.

USA er ikke med på klimavognen

Blandt de mange topledere og politikere, som vi enten har haft snakket med eller hørt holde taler i Davos, var der faktisk kun en, som ikke udtrykte stor klimabekymring. Det var den amerikanske præsident. Donald Trump holdt tale på topmødets første dag, og han brugte ikke mange sekunder på klimaet – men hans holdning var klar. Vi skal efter hans opfattelse ikke lytte til det, han kaldte dommedagsprofeter.

At amerikanerne ikke er med på klimavognen, bør bekymre, men både Jim Hagemann Snabe, formand for Mærsk og Siemens, og Niels B. Christiansen er trods det optimister. Begge lægger vægt på, at mange amerikanske stater sætter en høj standard, og at det samme er tilfældet i mange amerikanske virksomheder.

Således opløfte kunne de globale topcheferne flyve hjem fra Davos.