Hvad nytter det, at virksomheder vil løse klimakrisen, når de løber panden mod en bureaukratisk mur i forsøget? Den oplevelse har vi haft for nylig.
Vi gennemførte en intern grøn kampagne, som led i at vi er blevet godkendt af Science Based Targets-initiativet og skal reducere vores klimabelastning efter Paris-aftalens mål. Vores største udfordring ligger som hos mange andre virksomheder i Scope 3, der sat på spidsen handler om vores adfærd.
Det gælder blandt andet om vores brug af it og elektronik. F.eks. stammer 95 pct. af klimabelastningen fra en ny smartphone i det første år fra produktionen af telefonen – kun 5 pct. stammer fra brugen. Der er altså en kæmpe klimagevinst, hvis virksomheder i højere grad købte brugte telefoner til medarbejderne.
““Brugtvognsmoms” betyder, at det koster os 500-1000 kr. mere at købe en brugt telefon end en ny
Det ville vi gerne gøre. Men skattereglerne med den såkaldte “brugtvognsmoms” betyder, at det koster os 500-1000 kr. mere at købe en brugt telefon end en ny.
Det er absurd og desværre ikke det eneste eksempel på, at lovgivningen direkte modarbejder grøn omstilling i virksomhederne.
Virksomhederne vil gerne – og det er vores erfaring, at den enkelte medarbejder også er villig til at – ændre adfærd. Men hvis man for eksempel som medarbejder dropper bilpendlingen og tager imod et tilbud om arbejdsgiverbetalt elcykel, beskattes man af cyklens værdi og mister ovenikøbet sit befordringsfradrag, hvis man har over 12 km til arbejde.
Det er svært at se meningen i regler, der straffer virksomheder og ansatte økonomisk for at bidrage til den grønne omstilling – og det er direkte imod ambitionerne hos samtlige partier på Christiansborg.
Valgkampen fyger med snak om at fjerne unødvendigt bureaukrati. Her er en mulighed for at gøre netop det og samtidig gøre en forskel for klimaet.
Vi vil derfor opfordre til, at en kommende regering straks efter valget gennemgår reglerne og fjerner barrierer for grøn omstilling i virksomhederne. Vi bidrager gerne med input.