SENESTE NYT KURSER Bliv kunde
Opinion

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.

Debat | Vores arbejdsliv er under forandring inde- og udefra – det giver fleksibilitet en helt ny betydning

Coronanedlukningernes hjemmekontorer åbnede manges øjne for helt nye muligheder i deres arbejdsliv. Arkivfoto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Coronanedlukningernes hjemmekontorer åbnede manges øjne for helt nye muligheder i deres arbejdsliv. Arkivfoto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix Foto: Ritzau Scanpix

Går du og overvejer at omlægge dit arbejdsliv, så der er plads til mere fleksibilitet, men hvor det stadig er fagligt stimulerende og udfordrende? Så er en porteføljekarriere, hvor du kombinerer flere indtjeningskilder, måske noget for dig. Du har ikke længere ét arbejde og én arbejdsgiver, men en portefølje af flere job under fleksible arbejdsforhold.

Under covid-19-nedlukningen fik flere den indsigt, at der findes andre måder at arbejde på end den traditionelle. For nogle blev hjemmekontoret en frustration, men for andre blev det en øjenåbner. Ønsket om i større grad at kunne tilpasse arbejdslivet til den enkelte og udnytte de muligheder, som digitaliseringen også har ført med, ulmer hos flere. Muligheden for i større grad at tage arbejdet med sig – bare man har en mobiltelefon, en computer og en god internetforbindelse – er en læring, der har accelereret mulighederne for at tænke mere eksperimentelt, når det gælder vores arbejdsliv.

I USA fik bevægelsen betegnelser som “The Big Quit”, “The Great Resignation” og “The Big Attrition”, men en undersøgelse lavet af det amerikanske konsulenthus McKinsey i 2021 argumenterer, at det er for unuanceret alene at fokusere på det faktum, at der skete en markant stigning i mennesker, der sagde deres job op uden at have at fundet et nyt. Undersøgelsen argumenterer, at det handler mere om at udforske andre jobmuligheder og andre måder at indrette sit arbejdsliv på end om opsigelserne i sig selv. Det handler ikke om resignation, men om attraktion.

Fravalg af det traditionelle

I Danmark har vi ikke set samme markante bevægelser som i USA, men der ses en øget tendens til, at særligt de højere uddannede begynder at have mere sammensatte karrierer, hvor man kombinerer job som i en porteføljekarriere.

“Den tendens kan vi se i flere af vores branchespecifikke studier,” fortæller Anna Ilsøe, der er lektor ved Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier på Københavns Universitet.

Tendensen bekræftes af Thomas Bredgaard, der er professor på Aalborg Universitet, der vurderer, at særligt covid-19-pandemien har forstærket tendensen til frivillig udtræden fra det traditionelle arbejdsmarked. Han fremhæver, at ledighedsstatistikken ikke viser, om et jobophør er frivilligt eller ufrivilligt, derfor kan det være svært at dokumentere bevægelsen i Danmark.

Fælles for os, der vælger det til, er, at vi ofte har spillet første halvleg af karrieren på den traditionelle bane, og nu har vi lyst til noget andet

Rasmus Johnsen er forsker i livslang læring og dekan på Copenhagen Business School. Han bekræfter, at karriereforløb er under forandring. Der findes flere rapporter, der peger på, at vores karriereforløb ændrer sig ret radikalt – både i længde og tyngde. Vi skal være længere på arbejdsmarkedet, og det giver plads til flere forskellige karrierer i løbet af et arbejdsliv.

Vi er vant til at tænke karriere som ret ensrettet og noget, der går opad. Faktum er, at der kommer et tidspunkt, hvor man rammer en mur. Rasmus Johnsen uddyber: “Du kan ikke rigtig komme videre – du har f.eks. været redaktør og på tre forskellige redaktioner. Hvad er næste skridt så inden for den samme branche? Det er der ikke rigtig, og så skal du genopfinde dig selv.”

Med en porteføljekarriere bestemmer du i større grad selv, hvad du beskæftiger dig med, hvornår du arbejder, og hvem du arbejder sammen med eller for. Nogle vælger porteføljekarrieren til, fordi de ønsker en bedre balance mellem arbejde og privatliv. Andre gør det for at udvikle kompetencer, og fordi de selv ønsker at styre deres faglige udvikling. Fælles for os, der vælger det til, er, at vi ofte har spillet første halvleg af karrieren på den traditionelle bane, og nu har vi lyst til noget andet.

En seriøs porteføljekarriere er et langsigtet livsstilsvalg, som kræver grundige overvejelser. Det er en central pointe ved omlægning til en porteføljekarriere, at man stadig er akkurat lige så ambitiøs og passioneret, som man er i det mere traditionelle lederjob i en virksomhed eller organisation. Derfor har vi udviklet muve-modellen, der viser vejen fra det øjeblik, du er motiveret til at foretage et skift, til du rent faktisk gør det. Muve-modellen giver en struktureret tilgang til et grundigt eftersyn af dit arbejdsliv og er opdelt i fire faser: Motivér, Udforsk, Validér og Eksekvér.

Andre læser også

DAGENS

E-AVIS

E-avis vignette
Dagens E-avis

BØRSEN

Fortælling

Forsiden lige nu