SENESTE NYT KURSER Bliv kunde
Opinion

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.

Debat | Kære leder, hjemmearbejde er på retræte. Læg i stedet dine kræfter i det fysiske arbejdsmiljø

Muligheden for at tage en arbejdsdag hjemmefra er et frynsegode, som størstedelen ikke ser som en nødvendighed, viser ny undersøgelse. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Muligheden for at tage en arbejdsdag hjemmefra er et frynsegode, som størstedelen ikke ser som en nødvendighed, viser ny undersøgelse. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix Foto: Ritzau Scanpix

Hvis du har et arbejde, der helt eller delvist kræver en computer, er der gode chancer for, at du har stiftet bekendtskab med hjemmearbejde.

Ifølge tal fra Dansk Erhverv benytter halvdelen af danske virksomheder sig af muligheden for hjemmearbejde. I kølvandet på coronakrisen er mange blevet stærkt begejstrede for den fleksibilitet og større work-life balance, som muligheden for hjemmearbejde giver.

Det lader dog til, at den udbredte begejstring er på retræte.

Det er afgørende, at ledere formår at skabe attraktive fysiske arbejdsmiljøer for deres medarbejdere

Ifølge en undersøgelse fra HP, foretaget i samarbejde med Norstat, ville hele 68 pct. af danske kontoransatte søge et job på en arbejdsplads, selvom der ikke blev tilbudt mulighed for at kunne arbejde hjemmefra, mens kun 7 pct. vil søge et nyt job, hvis deres muligheden for hjemmearbejde fra deres nuværende job ophørte.

I modsætning til mange tidligere udsagn tyder det på, at muligheden for at tage en arbejdsdag hjemmefra er et frynsegode, som størstedelen ikke ser som en nødvendighed. Dog er der unægteligt stadig fordele at høste ved hjemmearbejde, som for nogen kan have stor betydning for deres ve og vel.

Ser vi på ulemperne ved hjemmearbejdet, bliver det ofte vanskeligere at få den samme faglige sparring, ligesom det bliver sværere at løse små problemer hen over kaffemaskinen.

Ganske vist er Zoom, Teams og Skype fremragende samarbejdsværktøjer, der giver muligheder på tværs af tidszoner og landegrænser. Men de fleste vil nikke genkendende til, at det fysiske møde med sine kollegaer ofte kaster mere af sig, end hvis man udelukkende samarbejder online.

Ifølge tallene er det afgørende, at ledere formår at skabe attraktive fysiske arbejdsmiljøer for deres medarbejdere. Hjemmearbejdets styrker må dog ikke negligeres i processen – det handler om at skabe en kultur, der imødekommer hver enkelt medarbejders behov.

Andre læser også

DAGENS

E-AVIS

E-avis vignette
Dagens E-avis

BØRSEN

Fortælling

Forsiden lige nu