SENESTE NYT KURSER Bliv kunde
Opinion

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.

Debat | KU-rektor: Viden er guld værd – se blot på virksomhedsskaber og nobelprisvinder Morten Meldal

Nobelprismodtager kemiker Morten Meldal samt rektor på KU Henrik C. Wegener Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Nobelprismodtager kemiker Morten Meldal samt rektor på KU Henrik C. Wegener Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Verdensklasseforskning står ikke i modsætning til at anvende viden i kommercielle sammehænge. Tværtimod kan forskningsbaseret startups gøre en stor forskel i verden og blive kommercielle succeser

Det fylder meget lidt i valgkampen. Og endnu mindre i de efterfølgende regeringsforhandlinger. Men Danmark har alvorligt brug for flere entreprenører og mere innovation. Kvalificeret nytænkning og alternative løsninger er svaret på de store samfundsudfordringer, som hober sig op.

Entreprenørskab og innovation er ikke et mirakelmiddel i enhver sammenhæng. Der, hvor Danmark for alvor skal konkurrere, er på de startups, som baserer sig på forskningsbaseret viden.

I eksempelvis USA og Israel er der mere offentlig opbakning og stærkere finansieringskraft, og virksomhederne kan derfor hurtigere vokse sig store. Det vil sige, at mere simple idéer fra Europa, som er nemme at efterligne, sjældent bliver til globale, kommercielle virksomheder, fordi de ofte udkonkurreres, før de bliver markedsledende.

Der, hvor vi i Danmark for alvor kan gøre en forskel, er via den forskningsbaserede innovation. Virksomheder baseret på dyb viden er meget sværere at kopiere. Det er samtidig ofte disse virksomheder, der kan hjælpe samfundet med problemer som f.eks. grøn omstilling, eller hvordan vi gør vores teknologi mere etisk.

Vækst og værdi

Alt dette betyder ikke, at en app eller en ny energidrik ikke er relevant og givende. Men i den store sammenhæng er der behov for, at danske universiteter har de bedst mulige forudsætninger for at bidrage til skalerbare løsninger på eksempelvis klimakrisen og serviceudfordringerne i den offentlige sektor. Det drejer sig om både den politiske og økonomiske opbakning til vores universitetsiværksættere, men også om vores egen evne til at skabe en kultur, som fremmer innovation og entreprenørskab.

Som universitet arbejder vi løbende med at blive bedre til at understøtte vores studerende og forskere, når de går med iværksættertanker eller på anden måde gerne vil have deres viden ud at arbejde i industrien. Med mere fokus på entreprenørskab, hvor studerende og forskere får den nødvendige støtte til at skabe egne virksomheder eller indgå i partnerskaber med erhvervslivet, kan vi få den dybe viden fra universiteterne til at gøre en endnu større forskel i samfundet.

Et godt eksempel på, hvordan forskningsbaseret viden fra KU kan komme samfundet til gode er startupvirksomheden Pufin ID. De laver autenticitetsbeviser baseret på en avanceret kemisk mærkning, som kan bruges til at sikre sporbarhed af fysiske produkter på alt fra flydele til emballage.

Idéen udspringer af forskning i kemi og henter inspiration fra den menneskelige biologi, hvor ikke to fingeraftryk er identiske. Virksomheden løser en vigtig udfordring ift. at undgå potentielt farlige kopiprodukter, men mærkningen kan samtidig sikre, at et produkt genbruges på den rigtige måde og dermed minimere CO2-fodaftrykket. Den type forskningsbaseret innovation og den slags virksomheder er guld værd for Danmark.

Ikke alene bidrager de til at løse trusler imod vores samfund, men de gavner også vores økonomi. En ny analyse fra Iris Group viser, at studerende, dimittender og forskere ved fem danske universiteter det seneste årti har startet knap 7200 nye virksomheder. De nye virksomheder beskæftiger omkring 10.000 personer og omsætter for mere end 12 mia. kr.

Undersøgelsen viser desuden at universitetsbaserede virksomheder skaber vækst og værdi, og selvom de har en lidt længere opstartsperiode med lav vækst, så opnår de på lidt længere sigt en større værdi end gennemsnitsvirksomheden.

Nobelvinder og 21 patenter

En barriere, vi kæmper med, er en misforstået opfattelse af, at verdensklasseforskning skulle stå i modsætning til at anvende viden i kommercielle sammenhænge. Professor Morten Meldal fra Københavns Universitet har udover sin spritnye nobelpris 21 patenter og virksomheden Betamab på sit cv.

Pointen er ikke, at man skal have en nobelpris i bagagen for at lave en succesfuld startup, men forskningsbaseret viden på højeste niveau er en stor del af hemmeligheden bag de virksomheder, som kan gøre en forskel i denne verden. I respekt for de mennesker, der som professor Morten Meldal, er i stand til at forene en fremragende forskningsindsats med iværksætteri, åbner vi i dag et nyt innovationscenter på Københavns Universitet.

Det hedder KU Lighthouse, og det skal styrke innovation og entreprenørskab, og fungere som et samlingspunkt for studerende, forskere og eksterne samarbejdspartnere, der ønsker at arbejde på tværs af faglige discipliner. Centerets kerneopgave er at bidrage til at løfte innovationskapaciteten og sikre, at KU’s viden bruges aktivt til at løse komplekse problematikker

Andre læser også

BØRSEN

Nyhedsbreve

Tilmeld dig Børsens nyhedsbreve her

DAGENS

E-AVIS

E-avis vignette
Dagens E-avis

BØRSEN

Investor

Podcast

BØRSEN

Morgenbriefing

BØRSEN

Topchefernes strategi

Podcast

BØRSEN

Longreads

Forsiden lige nu