Morgenbriefing: Statsfond vil satse 800 mio. på klimaløsninger, Pædagogernes Pension banker konkurrenterne

391438_16_9_large_283.jpg
Generelt
Eksklusivt for kunder
19. nov 2019 KL. 6:15
Her er tirsdagens vigtigste erhvervsnyheder.


Nyt skatteforslag får Linak-milliardær til at droppe fond
Et nyt forslag fra skatteminister Morten Bødskov (S) får ejeren af industrikoncernen Linak, Bent Jensen, til at droppe planerne om at stifte en fond. Det skriver Børsen. Forslaget fjerner muligheden for at flytte aktier til en fond skattefrit, og det vil kvæle nye fonde i Danmark, advarer eksperter. (Børsen)

Statsfond vil satse 800 mio. kr. på klimaløsninger
Den statslige Innovationsfonden er næste år klar med 800 mio. kr. til forskning i klimaløsninger. Det skriver Berlingske. En ny rapport peger på, at pengene bl.a. vil blive investeret i alternative brændstoffer til fly, skibe og transport, klimavenlige fødevareløsninger og mere bæredygtigt byggeri. (Berlingske)

Novo Nordisk køber sig adgang til nye teknologier
Novo Nordisk har indgået en milliardaftale med amerikanske Dicerna, der giver Novo adgang til over 30 lægemiddelkandidater. Det skriver Børsen. Dicerna har en teknologi, der bruges til at stoppe produktionen af sygdomsskabende gener i leverceller, og aftalen fylder et hul i Novo Nordisks forskning. Falder alt på plads, løber investeringen for Novo Nordisk op i 75 mia. kr. (Børsen)

Status efter tredje kvartal: Vilde udsving med Ambu og ISS som helt og skurk
Trods lussinger til nogle selskaber er danske aktier samlet set steget 8-9 pct. i kølvandet på regnskaberne for tredje kvartal. Det viser en opgørelse ifølge Børsen. En opjustering fra A.P. Møller-Mærsk var en stor positiv overraskelse, mens en nedjustering gjorde servicekoncernen ISS til den store skurk. (Børsen)

Langt til ligestilling på chefgangen
I det offentlige sidder kvinderne snart på halvdelen af ledelsesposterne, men i private virksomheder er ikke engang hver femte leder kvinde. Det viser en analyse fra regeringen ifølge Finans. Opgørelsen afslører også, at der stort set intet er sket siden 2010. »Det er simpelthen for sløjt,« siger ligestillingsminister Mogens Jensen (S). (Finans)

Pædagogerne giver de store pensionskasser baghjul
Landets 115.000 medlemmer af Pædagogernes Pension har fået deres pensionsopsparing forrentet med 14 pct. i år. Dermed har de landets bedste afkast, mens Sampension ligger nummer sjok, skriver Finans. (Finans)

Markeder
Investorerne i USA venter på nyt fra handelsforhandlingerne mellem USA og Kina og der var mandag kun små udsving i aktiekurserne.
  • S&P 500: +0,04 pct.
  • Dow Jones +0,1 pct.
  • Nasdaq: +0,1 pct.
Urolighederne fortsætter i Hong Kong. Politiet har gennem to dage nu ligget i sammenstød med demonstranter, der har forskanset sig på et af byens universiteter.

På finansmarkederne er det dog ifølge Bloomberg mere handelsforhandlingerne mellem USA og Kina, der sætter dagsordenen. Hang Seng-indekset i Hong Kong ligger tirsdag til en stigning på omkring 0,9 pct., Shanghai-indekset er steget 0,4 pct., mens Nikkei i Japan er faldet 0,2 pct.

Det skriver cheferne
Simon Kollerup, erhvervsminister, er ikke begejstret for kviklån.

Perspektiv & Debat
Det kan vi lære: Stadil, synes du selv det er rimeligt?
Siden 2016 er 20 af Hummel-ejer Christian Stadils selskaber taget under tvangsopløsning, og fire er efterfølgende blevet konkursbehandlet. Hvorvidt Stadil finder det rimeligt, at skatteyderne kan betale for tvangsopløsninger i hans selskabsdynasti, melder historien ikke noget om, skriver Børsens nyhedschef, Jens Kristian Lai, i en kommentar. (Børsen)

Redaktionen anbefaler
Mærsk-kronprins bliver topchef hos stor rival
Søren Toft, tidligere driftsdirektør og skibsreder i Mærsk, bliver ny direktør for container- og logistikaktiviteterne i den italiensk-schweiziske konkurrent MSC, verdens næststørste rederi. Søren Toft har 25 års erfaring fra Mærsk, hvor han internt blev betragtet som et oplagt bud på en afløser efter den 55-årige topchef, Søren Skou. (Børsen)

Det sker i dag
  • Easyjet årsregnskab. Det britiske lavprisflyselskab, Easyjet, der målt på passagerer er verdens næststørste lavprisselskab, kommer tirsdag morgen med årsregnskab for hele året.
  • Retsmøde i Hesalight-sag. Tirsdag kører erstatningssagen igen mod lampevirksomheden Hesalight. Det er kurator for Hesalights konkursbo, der har stævnet en stribe personer for 200 mio. kr. i forbindelse med selskabets konkurs i 2016, herunder den tidligere direktør og stifter, svindeldømte Lars Nørholt, der muligvis skal afgive forklaring tirsdag.
  • TV-duel i Storbritannien. Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, mødes i en tv-duel med Labour-lederen Jeremy Corbyn kl. 21 dansk tid.
Forresten, så har skønhedskoncernen Coty ifølge Financial Times købt halvdelen af realitystjernen Kylie Jenners kosmetikfirma for 600 mio. dollars, svarende til 4 mia. kr. 22-årige Kylie Jenner, der er den syvende mest fulgte person på Instagram, stiftede sit firma for fire år siden og er ifølge Forbes den yngste person nogensinde, der selv har skabt en formue på over en milliard dollars. (Financial Times)