Storbanker flår Skat med lyssky aktieudlån

null

327745_16_9_large_884.jpg
Finans
Eksklusivt for kunder
19. jul 2016 KL. 8:46

Goldman Sachs, Merrill Lynch og andre internationale storbanker har i årevis tjent penge på en manøvre, hvis formål alene ser ud til at være at berige investorer og bankerne selv på bekostning af den danske statskasse.

Med bankernes hjælp undgår investorer skat af udbyttet fra deres aktier i bl.a. Mærsk, Novo Nordisk, Danske Bank, Tryg og Carlsberg. 

Det sker ved at låne aktier ud til banker, som sender dem videre til investorer, der slipper billigere i skat omkring det tidspunkt, hvor udbyttet udbetales.

Det viser fortrolige dokumenter, Børsen har fået adgang til i samarbejde med det amerikanske undersøgende medie Propublica.

Handlerne kan have kostet den danske stat omkring 400 mio. sidste år, anslår Cepos i en analyse for Børsen.

LÆS OGSÅ: Staten gik glip af formue ved historisk Mærsk-udbytte

Dokumenterne, der bl.a. består af handelslogs, emails, chatbeskeder og markedsføringsmateriale, giver indblik i den særlige typer handler, der går under navnet udbyttearbitrage eller “yield enhancement.”

Handlernes formål er at minimere udbytteskat. Et talepapir forklarer f.eks., at handlerne foretages ved, at en skattepligtig investor låner sine aktier til en anden investor, der har en lavere eller slet ingen kildeskat. Den skat, som spares, “deles mellem långiver og låntager.”

I et andet dokument beskrives handlerne som en metode til at “generobre” udbytteskat.

Et lukrativt lynlån


Dokumenterne giver også indblik i helt konkrete handler. F.eks. udlånte den amerikanske investeringskæmpe Vanguard i april 2014 hele 1750 Mærsk-aktier til en samlet værdi af ca. 110 mio. kr. til ukendte investorer gennem Goldman Sachs og Merrill Lynch.

Lånene varede maksimalt 14 dage og foregik henover udbyttetidspunktet, hvor Mærsk sendte 280 kr. pr aktie ud til aktionærerne.

Vanguards omtalte aktiefonde ville normalt have 73 pct. af udbyttet på de danske aktier tilbage efter skat.

Ved at låne dem ud slap fondene for skat og fik en betaling på 88,4 pct. i udbyttekompensation og lånegebyr.

Resultat: Statskassen udbetalte efter alt at dømme 132.300 kr. ekstra i refusion af udbytteskat. Til gengæld scorede Vanguard omkring 78.800 kr., og storbankerne, samt de ukendte investorer, der tog i mod aktierne, delte resten.

Vanguard ønsker ikke at kommentere konkrete handler. Men i forbindelse med Propublicas afdækning af lignende handler i Tyskland, fastholder Vanguard, at kapitalforvalteren er en “passiv udlåner”, der ikke ”proaktivt og systematisk” udlåner aktier før udbytter udbetales.

“Værdipapirudlån er en bredt accepteret praksis, som vi anvender med forsigtighed for at forbedre afkastet for vores kunder,” lød kommentaren fra investeringskæmpen.

Goldman Sachs og Merill Lynch har ingen kommentarer.

"Organiseret skattetænkning mod den danske statskasse"


Børsen har vist eksempler på handlerne til Torben Bagge, der er skatteadvokat of partner i Advokatfirmaet Tommy V. Christiansen.

“Det uddrag af materialet, jeg har set, synes at tale for, at de tænker i skat. Det er selvfølgelig bekymrende, at velrenommerede banker og firmaer ser ud til at bistå til at lave den her organiserede skattetænkning mod den danske statskasse,” siger han.

Når danske selskaber betaler udbytte, arrangeres hundredevis af den type transaktioner af en stribe forskellige storbanker, der repræsenterer långivere og låntagere.

Store puljer af aktier, samt særligt attraktive enkeltaktier med højt udbytte, udlånes til højestbydende, viser papirerne.

Foruden Goldman Sachs og Merrill Lynch har Deutsche Bank, UBS, JP Morgan og Citi været med til at arrangere handlerne, fremgår det.

Ingen af bankerne ønsker at kommentere sagen, undtagen Deutsche Bank, som siger, at alle bankens transaktioner følger gældende skattelovgivning, der hvor banken er aktiv.

På kant med dansk skatteret

Meget tyder dog på, at den lukrative manøvre kan være på kant med dansk skatteret.
Landsskatteretten afgjorde nemlig allerede i 2004, at udlån af aktier ikke ændrer på, at det er den oprindelige ejer, der er skattepligtig af udbyttet.

“Skatteretligt må vi holde fast i, at det i udgangspunktet stadig er långiver, der er ejer af aktierne. Så hvis långivers skatteprocent er 27 pct., så bør der indeholdes 27 pct. i kildeskat. Det er den praksis, vi har i Danmark,” siger Erik Banner-Voigt, der er partner i Bruun & Hjejle med speciale i international skatteret.

LÆS OGSÅ: Storbankers skattefinte er kun muligvis strafbar

"Socialt uacceptabel"

Da handlerne blev afsløret i Tyskland i maj, fik det den tyske storbank Commerzbank til at love at stoppe dem.

“Vi trækker os fra den her lovlige forretning, da den ikke længere er socialt acceptabel,” lød begrundelsen fra Commerzbank-direktør Michael Reuther til Bild. 

Forstå udbytte-finten på et minut og 15 sekunder. Se videoen herunder:Her kan du se, hvordan andelen af udlånte aktier i de udbyttebetalende, danske C20-selskaber stiger hvert år:Historien er resultatet af et samarbejde mellem Børsen og et amerikansk undersøgende medie ved navn Propublica. Afsløringerne bygger på en stor mængde fortrolige dokumenter, som Propublica er kommet i besiddelse af og har delt med medier i Tyskland, USA og nu også Danmark. Læs mere om samarbejdet her