Rohde: Libra åbner for hvidvask og skattefusk

392023_16_9_large_915.jpg
Finans
Eksklusivt for kunder
28. nov 2019 KL.16:25
Danskerne er vilde med digitale betalinger, men der er en grænse for, hvad Nationalbanken vil være med til.

Og private, digitale og uregulerede valutaer som Facebooks Libra ligger, ifølge nationalbankdirektør Lars Rohde på den forkerte side af den grænse.

“Når vi blandt centralbanker og tilsyn ikke klapper entydigt i hænderne over Libra, skyldes det, at Libra rejser en række vigtige spørgsmål om bl.a. hvidvask, skatteunddragelse, omgåelse af kapitalrestriktioner, datasikkerhed og forbrugerbeskyttelse,” siger Lars Rohde ved Børsens rundborddiskussion om negative renter.

“Off the grid”

I Danmark bruges kontanter ved mindre end en femtedel af betalinger i butikker, mens vi bruger dankort, andre betalingskort – og Mobile Pay og Apple Pay – til alt andet, inklusiv lommepenge, hvor børn nu kan få et debetkort, som forældrene topper op via deres bank-app.

Men digitaliseringen har samtidigt åbnet op for, at selskaber udenfor den traditionelle banksektor er begyndt at udbyde lån, for eksempel kviklån, pengeoverførsler og finansiering udenfor myndighedernes rækkevidde og regulering.

“Vi må forholde os til, at kapitaldannelsen og finansieringsindustrien i nogen grad kan bevæge sig off the grid,” siger økonomidirektør i Danske Bank Jacob Aarup-Andersen under debatten.

“Vi bevæger os over i nogle alternative markeder, som kan være rigtig svære at regulere,” konstaterede Danske Bank-direktøren videre.

Et “wake-up call”

Facebook lancerede ideen om Libra i sommer sammen med en gruppe af finans- og tech-kæmper. Men en kombination af bekymring over fremtidig regulering og risikoen for at give forbrydere et nyt redskab til at flytte penge internationalt har fået mange af projektets støtter til at bakke ud. Alene siden oktober har selskaber som mastercard, Visa og eBay til at trække sig.

Libra er dog fortsat på tegnebrættet, men Ifølge nationalbankens topchef er det ikke sandsynligt at Libra bliver så udbredt i Danmark, at den udforderer Nationalbankens kerneopgaver i forhold til at som sikre betalinger og finansiel stabilitet.

Alligevel er Facebooks forslag til en digital valuta et stærkt ”wake-up call”, der sætter fingeren på manglerne i det internationale system, sagde Rohde på en konference i New York i oktober.

Styres som en elefant

I forbindelse med rundbordsdiskussionen medgiver nationalbankdirektøren, at uregulerede valuta som bitcoin og senest Libra har givet hovedbrud blandt verdens centralbanker og tilsyn.

“Det er noget, der diskuteres temmelig højlydt i nogle af de kredse, som jeg kommer i. Det er et af de store diskussionspunkter. Intentionen med Libra adresserer et rigtigt problem, som påvirker rigtige mennesker verden over nemlig at grænseoverskridende betalinger er dyre og langsomme,” siger Rohde.

Libra har potentialet til at gøre pengeoverførsler i den globale økonomi lettere og hjælpe de millioner af mennesker, der sender penge hjem til deres familier eller betaler regninger i andre lande.

Men i lyset af de helt centrale spørgsmål som Libra rejser om emner som hvidvask, skatteunddragelse og datasikkerhed, er det ifølge Rohde helt afgørende, at nye innovationer understøtter samfundets behov og underlægges regulering.

“Sagt lidt populistisk: Hvis den går som en elefant og siger som en elefant og ligner en elefant, så skal den også reguleres som en elefant,” sagde Lars Rohde.
petl@borsen.dk