Nordea tæt på at købe sig ind i Mobilepay

384211_16_9_large_681.jpg
Finans
Eksklusivt for kunder
07. jul 2019 KL.19:38

null

Et opsigtsvækkende partnerskab mellem to af Nordens største banker kan meget snart blive en realitet.

Storbanken Nordea har således været i fremskredne forhandlinger om at købe sig ind i Mobilepay, som konkurrenten Danske Bank i dag ejer 100 pct. af.

Det erfarer Børsen fra flere kilder med indgående kendskab til den fortrolige proces.

Internt bliver samarbejdet mellem bankerne omtalt som “Project Onion”, og processen med Nordea har ifølge Børsens oplysninger været så fremskreden, at parterne har arbejdet på at udfærdige købsaftalen.
Både Nordea og Danske Bank er blevet forelagt Børsens oplysninger, men ingen af dem ønsker at kommentere dem:

“Vi har ingen kommentarer,” skriver Tenna Schoer, pressekonsulent i Nordea.

I Danske Bank er man også fåmælte.

“Den faste regel for os på den type spørgsmål er, at vi ikke har nogen kommentarer til dem. Hvis der kommer noget om det, så kommunikerer vi det til markedet,” siger pressechef Kenni Leth.

Giganter truer

Mobilepay sidder tungt på det danske marked for mobilbetalinger, og betalingsløsningen vurderes af flere M&A-kilder, som Børsen har talt med, at have en “meget høj” værdi, uden at kilderne dog vil sætte konkrete tal på.

Men giganter som Amazon, Google og Apple truer med deres løsninger Amazon Pay, Google Pay og Apple Pay.

Hvis det lykkes en eller flere af dem for alvor at komme ind på det danske marked, kan det true Mobilepays suveræne position herhjemme.

Samtidig er det sværere at komme ind på nye europæiske markeder, der i dag ikke benytter sig i særlig grad af mobile betalinger, hvis Mobilepay på egen hånd f.eks. skal konkurrere med Apple Pay, der kommer med helt andre muskler.

Mobilepays chef i Danmark, Torben Gamst, vil heller ikke kommentere forhandlingerne med Nordea, men så sent som i sidste måned udtalte han sig i Økonomisk Ugebrev om, at det vil give mening også at alliere sig med banker udenfor Norden, når markederne bliver mere modne til at benytte sig af mobile betalinger.

“Vil man være en del af internationale betalinger, skal partnere have indflydelse ved at være en del af Mobilepay. I den situation kan jeg godt forestille mig, at andre banker bliver en del af Mobilepay. Og det er der inviteret til flere gange. Jeg oplever ikke Danske Bank som protektionistisk,” sagde Torben Gamst.

Flere år undervejs

Ifølge Børsens oplysninger fik Nordea allerede stillet i udsigt, at banken på et tidspunkt kunne blive medejer af Mobilepay, da banken forlod det hedengangne Swipp-samarbejde i 2016.

Ledelsen i Mobilepay har også i flere omgange åbnet for at få flere danske banker ind i ejerkredsen.
Mark Wraa-Hansen, øverste chef i Mobilepay, har tidligere talt varmt om at få nogle af de 60 banker, som Mobilepay i dag har et samarbejde med, ind i ejerkredsen af selskabet.

“Det er jo ultimativt noget, som vores ejer bestemmer. Men mit synspunkt er, at vi har et glimrende samarbejde med bankerne. Så ja, jeg ser gerne, at flere banker kommer ind i ejerkredsen,” sagde Mark Wraa-Hansen til Jyllands-Posten i marts 2019.

Det er dermed ikke utænkeligt, at Nordea kun er én af flere banker, som Danske Bank er villig til at tage ombord.

Danske Bank samarbejder i forvejen med Nordea og fire andre nordiske storbanker om den kommende betalingsmotorvej P27, som bl.a. vil muliggøre realtidsbetalinger mellem de nordiske mobilbetalingsløsninger.