Facebooks kryptoprojekt vil have schweizisk betalingslicens

387536_16_9_large_568.jpg
Finans
Eksklusivt for kunder
11. sep 2019 KL.11:31

Facebooks kryptovalutaprojekt Libra har nu bedt om en vurdering hos de schweiziske myndigheder for at få en licens som betalingssystem.

Det skriver Reuters og Schweiz’ finansielle markeds tilsynsmyndighed, FINMA, i en meddelelse.

”Libra Association har bedt FINMA om en vurdering af, hvordan tilsynsmyndigheden vil klassificere det planlagte Libra-projekt, herunder udstedelsen af en "stable coin" (en slags digitale penge, der er stabiliseret af en række forskellige valutaer, red.) under schweizisk tilsynslov,” skriver FINMA i meddelelsen.

I juni annoncerede Facebook sine planer om en ny kryptovaluta, der skal hedde Libra. Det er en kryptovaluta i stil med Bitcoin, og den skal lanceres i samarbejde med Facebook-partnere som Uber, Paypal, Spotify, Visa og Mastercard. Ideen er, at brugere skal benytte sig af den, når de handler på Facebooks platforme.

Derudover arbejder Facebook også på en såkaldt digital tegnebog, der får navnet Calibra, og skal bruges til at gemme Libraerne.

Samme risiko, samme regler

Libra Association er et non-profit selskab, som partnergruppen har oprettet, der skal stå for driften af Libra, og som får hovedkvarter i Schweiz. Derudover skal partnerne hjælpe med finansiering, opbygning og vedligeholdelse, mens Facebook står for udviklingen. 

”På grund af udstedelsen af Libras betalingstokens, vil de tjenester, som Libra-projektet planlægger, klart gå ud over de tjenester, der er i et rent betalingssystem og derfor vil de være underlagt yderligere krav,” skriver FINMA i meddelelsen og henviser til, at alle tjenester, der øger risikoen for et betalingssystem skal være underlagt tilsvarende yderligere krav efter devisen ”samme risiko, samme regler”.

”Et schweizisk betalingssystem er automatisk underlagt lov om antihvidvask. De højeste standarder for bekæmpelse af hvidvask skal være sikret gennem hele projektets økosystem. Sådan et økosystem skal være immun over for forhøjet risiko for hvidvask af penge,” skriver FINMA.

Facebooks kryptoplaner har tidligere mødt modstand fra flere sider, bl.a. den amerikanske præsident Trump og Jerome Powell, der er chef for den amerikanske centralbank Federal Reserve.

”Vi er i en konstruktiv dialog med FINMA, og vi ser en mulig vej for, at et åbent blockchain-netværk kan blive et reguleret betalingssystem med lav friktion og høj sikkerhed,” siger Libra Association til Reuters.