SENESTE NYT KURSER Bliv kunde
Finans

ATP skyder penge i klyngebomber i strid med egne regler

Mere end 93 pct. af ATP's investeringer i udenlandske aktier er usynlige for offentligheden. Her sættes penge i firmaer, som pensionskæmpen selv har sortlistet

Danmarks største pengetank, ATP, har ekskluderet 37 virksomheder på grund af bl.a. klyngebomber, korruption og brud på menneskerettigheder. Listen gælder dog kun en brøkdel af ATP's samlede investeringer i børsnoterede udenlandske aktier.

"Det er en afvejning. Vi er til for skabe afkast til vores medlemmer. Det skal selvfølgelig gøres på en ordentlig måde, men det handler om at finde en balance mellem hensynet til afkast og investeringsfleksibilitet på den ene side og hensynet til at være ansvarlig og aktiv investor på den anden," siger ATP's nye topchef, Christian Hyldahl.

Af pensionskæmpens udenlandske aktieportefølje på ca. 18 mia. kr. er kun ca. 1 mia. kr. investeret direkte. Resten er hovedsageligt såkaldte indeksfutures, der er baseret på de toneangivende aktieindeks i USA, Europa og Japan.

Fire sortlistede selskaber

Konkret er det bl.a. futures på det amerikanske S&P 500-indeks, der indeholder fire selskaber, som ATP ellers har på sin eksklusionsliste, der ligger på pensionskæmpens hjemmeside: våbenproducenterne L-3 Communications og Textron - samt detailkæderne Target Corporation og Wal-Mart, der er ekskluderet pga. manglende lønmodtagerrettigheder.

LÆS OGSÅ: "Den lukkethed ATP udøver står til stryg"

I det japanske indeks, som ATP investerer i, indgår IHI Corporation og Nissan, der er ekskluderet for hhv. klyngebomber og brud på våbenembargoen mod Sudan.

"Man må forvente, at ATP er konsekvent i sin udøvelse af samfundsansvar og ikke har nogen former for investeringer i selskaber, som de har sat på eksklusionslisten. At ATP så alligevel har det, er et godt eksempel på, at der fortsat ligger en stor udfordring i at sikre åbenhed og samfundsansvar i forhold til hele investeringsporteføljen," siger Hanne Jersild, seniorrådgiver i WWF Verdensnaturfonden.

Ved at købe indeksfutures kan ATP få samme afkast som ved at investere i aktierne i det indeks, som de købte futures bygger på. Ifølge ATP er fordelen, at det er nemmere at skrue op og ned for aktieeksponeringen ved hjælp af futures, end hvis pensionskæmpen i stedet skulle købe aktierne.

"Det er lettere og mere fleksibelt at handle indeksfutures. Hvis man skal meget hurtigt ud og ind, så har du simpelthen lavere handelsomkostninger," siger Christian Hyldahl.

LÆS OGSÅ: "Det er vigtigt for os at investere i indeksfutures"

ATP's ansvar under FN's retningslinjer for menneskerettigheder og erhverv gælder alle typer investeringer, hvor ATP bliver forbundet til virksomheder med negative indvirkninger, pointerer Troels Børrild, seniorrådgiver for ansvarlig virksomhedsadfærd i Mellemfolkeligt Samvirke.

"Jeg tror ikke, at det er ret mange eksperter, politikere eller almindelige ATP-kunder, der ved, at deres politik for ansvarlige investeringer ikke gælder for en del af deres investeringer. Måske står det i en kommentar et sted, men det korte af det lange er, at ATP langtfra lever op til de internationale retningslinjer, som danskerne kan forvente," siger han.

I Norden er det norske pensionsselskab KLP blandt de ledende på ansvarlige investeringer og åbenhed, ifølge Troels Børrild. Siden 1998 har KLP offentliggjort udelukkede virksomheder samt årsagen.

"Vores åbenhed gør ofte, at vi får større påvirkning på en virksomhed, end hvis vi kun havde solgt aktierne i det stille," siger Jeanett Bergan, leder for ansvarlige investeringer hos KLP, der bl.a. udelukket den brasilianske oliegigant Petrobras sidste sommer efter en korruptionssag.

"Vi blev kontaktet af Petrobras, som spurgte, om vi ville have et møde med deres adm. direktør. Vores beslutning om eksklusion fik en større påvirkning, end hvad vores ejerandel i selskabet skulle tilsige," siger hun. I dag står ca. 100 virksomheder på KLP's sortliste.

"Når vi laver indeksinvesteringer, har vi forskellige metoder til at korrigere for de industrier, vi ikke ønsker, f.eks. tobak. Virksomhederne forsvinder også ud af hedgefonde, vi har investeret i, samt eksterne mandater hos kapitalforvaltere," siger Jeanett Bergan.

tojo@borsen.dk

LÆS OGSÅ ATP-topchef: Skattehandler er blevet for risikable bit.ly/2jGwQIc

Andre læser også

BØRSEN

Nyhedsbreve

Tilmeld dig Børsens nyhedsbreve her

DAGENS

E-AVIS

E-avis vignette
Dagens E-avis

BØRSEN

Investor

Podcast

BØRSEN

Morgenbriefing

BØRSEN

Topchefernes strategi

Podcast

BØRSEN

Longreads

BØRSEN

Selvstændig

Podcast