KØB SENESTE NYT KURSER Køb Abonnement
Bæredygtig

Tak fordi du læser med

Danske Bank og PwC er partnere på Børsen Bæredygtig. Derfor kan vi gøre alle vores artikler på Børsen Bæredygtig frit tilgængelige for alle læsere. Det er medvirkende til, at Børsen Bæredygtigs artikler bliver diskuteret vidt og bredt.

Danske Bank og PwC er også parterne på Børsen Bæredygtig, når vi går live og fremhæver en række af de mest spændende grønne projekter i danske virksomheder i Børsen Bæredygtig Cases.

Danske Bank og PwC har ingen indflydelse på indholdet eller andre redaktionelle valg på Børsen Bæredygtig, der skabes af uafhængige og objektive journalister og i den samme høje kvalitet, som du kan finde i resten af Børsen.

Læs mere om partnerskab.

Virksomheder mister appetitten på grøn milliardpulje

Erhvervspuljen skulle ifølge planen sende over 3 mia. kr. mod virksomheders grønne omstilling inden 2024. Men det er for svært at få del i støtten, lyder kritikken fra flere virksomheder

Virksomheder dropper at søge støtte til energiomstilling fra statens erhvervspulje, fordi kravene er for svære at gennemskue. Arkivfoto: Thomas Nielsen.
Virksomheder dropper at søge støtte til energiomstilling fra statens erhvervspulje, fordi kravene er for svære at gennemskue. Arkivfoto: Thomas Nielsen. Foto: © Thomas Nielsen / 100HEADS

Det kræver store mængder energi, når mel, sukker og æg skal laves til citronmåner, marmorkager og hindbærroulader hos Dancake – en af landets største kommercielle bagværksproducenter med en omsætning på 1,09 mia. kr.

Derfor har selskabet længe haft øje på at energieffektivisere sin bagning, og i Energistyrelsen står der en støttepulje med over 1 mia. kr. til netop det formål. Men det er alt for svært, bureaukratisk og uigennemsigtigt at få del i støtten, fortæller Dancake og flere andre selskaber.

Virksomheder sidder og laver et separat regnskab til virkeligheden og et til Energistyrelsen

Hans Jørgen Lorenzen, direktør, Ebas

Dancake har ifølge virksomheden selv nu brugt over 100.000 kr. på rådgiverstøtte, der skal hjælpe kagekæmpen med at få adgang til et mindre millionbeløb fra puljen. Pengene skal bruges på et nyt ventilationssystem og sænke virksomhedens miljøbelastning markant. Men virksomheden har fået afslag.

Er det ikke bare jer, der ikke har været dygtige nok til at leve op til kravene for tilskud?

“Vi har jo netop forsøgt at undgå den situation ved at alliere os med en meget erfaren energirådgiver og fået lavet målinger af en tredjepart på vores energiforbrug,” svarer Alan Bertin.

Læs også:

Kun få søger

Ved seneste runde i januar blev der kun ansøgt om støtte for 37 mio. kr. ud af i alt 225 mio. kr., der stod til rådighed i runden. I alt står der nu 750 mio. kr. urørt af over 1 mia. kr. Det er paradoksalt i en tid med eksplosive stigninger i energipriserne, mener Hans Jørgen Lorenzen, direktør i energirådgiveren Ebas.

Ifølge ham har Ebas hjulpet mere end 100 virksomheder med at søge støtte i puljen. Han oplever en lavere afslagsprocent, end de 70 pct., som gennemsnitligt ikke får godkendt støtte. Under alle omstændigheder er afslagsgraden for høj, mener han.

“Processen er kompliceret, og man skal lave energiregnskaber ud fra standardværdier i stedet for faktiske værdier. Det betyder, at virksomheder sidder og laver et separat regnskab til virkeligheden og et til Energistyrelsen. Vi har hjulpet flere milliardselskaber, der helt har valgt at droppe puljen. Det medfører, at projekter, der kunne gavne den grønne omstilling, ikke gennemføres.”

750 mio. kr. af erhvervspuljen står urørt hen indtil videre

Rådgivningsselskabet Viegand & Maagøe har dog en anden opfattelse. Peter Maagøe, stiftende partner, mener ikke, at det er for vanskeligt at få ansøgninger godkendt, og ifølge ham har rådgiveren hjulpet over 30 virksomheder igennem nåleøjet og kun fået ganske få afslag.

“Jeg mener dog, at man kunne brede ordningen ud, så den i højere grad fokuserer på CO2-besparelser i stedet for kun energibesparelser. Så tror jeg, man ville få flere med,” siger han og henviser til ordninger i f.eks. Sverige og Frankrig.

Læs også:

Energistyrelsen har selv erkendt, at puljen ikke har haft den ønskede effekt. I en artikel fra januar i netmediet Altinget udtaler Energistyrelsens vicedirektør Stine Leth Rasmussen, at der allerede er fjernet en række krav til ansøgningerne. Derudover vil styrelsen nu gå i dialog med erhvervslivet for at gøre puljen mere attraktiv.

Børsen har spurgt Energistyrelsen, præcis hvordan den proces foregår.

I et svar skriver Energistyrelsen, at man løbende er i dialog med interessenter som virksomheder og rådgivere på eget initiativ, og at der hvert halvår bliver holdt møder, hvor interessenterne kan komme med input. Samt at styrelsen forventer at optrappe dialogen for at “imødekomme erhvervslivets kritik”.

Forsiden lige nu