BØRSEN BÆREDYGTIG
Bæredygtig
Velux-chef skal føre byggebranchens sag i Europa

Tak fordi du læser med

Danske Bank og PwC er partnere på Børsen Bæredygtig. Derfor kan vi gøre alle vores artikler på Børsen Bæredygtig frit tilgængelige for alle læsere. Det er medvirkende til, at Børsen Bæredygtigs artikler bliver diskuteret vidt og bredt.

Danske Bank og PwC er også parterne på Børsen Bæredygtig, når vi går live og fremhæver en række af de mest spændende grønne projekter i danske virksomheder i Børsen Bæredygtig Cases.

Danske Bank og PwC har ingen indflydelse på indholdet eller andre redaktionelle valg på Børsen Bæredygtig, der skabes af uafhængige og objektive journalister og i den samme høje kvalitet, som du kan finde i resten af Børsen.

Læs mere om partnerskab.

Danske Julie Kjestrup er de næste to år formand for organisationen EuroACE, der kæmper for at omsætte luftige love og intentioner om klimaneutralitet i 2050 til konkrete mål om, hvordan den europæiske byggemasse bliver fit for fremtiden

Julie Kjestrup er en speedsnakker. Det går hurtigt deroppe på første etage, og EU-chefen for VELUX bruger EU-lingo som rapporteur og mærkelige bogstavkombinationer, der dækker over direktiver, som lige nu er i kog i den store Bruxelles-gryde.

De næste to år indtager Julie Kjestrup rollen som formand for organisationen EuroACE, der repræsenterer 14 europæiske virksomheder, som gerne vil have en finger med i spillet, når der skal sættes nye rammer for energieffektivitet i bygninger. Eller “nørder som er kendt for vide, hvad vi taler om”, hvis Julie Kjestrup selv skal sige det.

Stilling: EU-chef hos VELUX og nu også formand i organisationen EuroACE Karriere: Har læst Europastudier ved University of Southampton og i mere end 15 år arbejdet med public affairs i EU-systemet herunder for Danfoss og European Copper Institute. Er repræsenteret i en række organisationer, og det er anden gang, hun indtager rollen som formand for EuroACE.

Hvilke mærkesager skal EuroACE fremme de næste to år?

“Der er to store arbejdsopgaver. Den ene går på det specifikke politiske, hvor der er to store direktiver, vi interesserer os for. Det vigtigste for os er byggeregulativet (EPBD), da det indeholder alle detaljerne om, hvordan man kommer i mål med at omstille EU’s byggemasse, så den er klimaneutral i 2050.”

“Det er vigtigt, at rammerne bliver så præcise som muligt. Virksomheder og befolkningen generelt skal vide, hvad man vil opnå, hvordan og hvornår det skal være på plads. Hvis vi ikke har de faste rammer, så når vi ikke målene.”

“Den anden store opgave for os lige nu er relevans og hænger sammen med de store kriser ude i verden. Der er blevet kastet rigtig mange penge ind i short-term measures, fordi folk skal have hjælp til at betale stigende priser på el og varme. Vi mener, at man i stedet skal bruge penge på at renovere boligmassen, for det er permanente forbedringer.”

Man skal ikke rejse meget rundt i Europa for at se, at kvaliteten og mentaliteten omkring boligmasse og energieffektivitet er vidt forskellig. Hvad skal der til for at opnå en højere standard?

“Hvis vi seriøst mener, at vi skal have en klimaneutral bygningsmasse, så er det den eksisterende bygningsmasse, vi skal tage fat i. Det er en kæmpestor opgave, som også handler om traditioner, lokale klimaforhold og kultur ligesom ejer- og lejerforhold spiller ind på, hvor tilbøjelige vi er til at energirenovere.”

“Vi kan se, at folk har svært ved at finde den rette information om hvilke løsninger, de skal vælge. Det samme gælder informationer om finansieringsmodeller. Det er en af de ting, vi arbejder med. Vi prøver at lave et setup, der fungerer i forhold til den region, folk lever i, så de kan få relevant information.”

2 år har Julie Kjestrup som formand for EuroACE

Du har nu to år som formand til at sætte et aftryk. I 2024 skal der være valg til parlamentet, og den nye kommission skal på plads. Hvad vil du gerne nå?

“Ud over det politiske arbejde kunne jeg godt tænke mig, at EuroAce tager en intern diskussion om, hvordan vi forbliver relevante. Bruxelles-organisationer kan hurtigt ende i et elfenbenstårn. Vi kan starte med at udfordre os selv på, hvem vi samarbejder med. Er der nogle nye alliancepartnere, som vi kan konsolidere vores holdninger med, så vi sammen bliver stærkere? Hvorfor har vi eksempelvis en tendens til at opfatte energieffektivitet og vedvarende energi som enten eller? Det hænger jo sammen.”

Hvad bliver så svært?

“Tidens kriser betyder, at folk tænker kortsigtet, og vi oplever det som sværere at argumentere for, at medium-term-investeringer giver mening. Parlamentet, der typisk går ind og højner ambitionen på vores område, har nu stillet sig mere på bagbenene, end vi er vant til. Det er svært for os at få politikere til at binde sig op på noget, der er stramt, fordi situationen er tilspidset.”

Nu er du jo VELUX’ dame i Bruxelles. Kan andre danske virksomheder drage fordele af, at du sidder som formand for EuroACE?

“Jo mere, jeg samarbejder med andre, jo bedre. Rigtig mange ting samler os, og vi har en tradition for at løfte i flok. Det er klart, at det er godt for VELUX, at jeg har den her rolle, men det giver også andre danske virksomheder mulighed for at komme til orde.”

“Danmark har nogle progressive virksomheder på det her felt, og vi har et fagligt fællesskab. Vi ved, at dem, der kommer med det første udkast, typisk vil være dem, der får ordet og sætter tonen.”

Hvordan er potentialet for danske virksomheder?

“Hvis vi starter med at sige, at renovering af byggemassen skal op på ca. 3 procent fra de nuværende under 1 procent, så snakker vi om mere end en tredobling og med et fokus på energieffektivitet og bæredygtighed, så er det endnu mere. Der er ganske mange danske spillere, der kan gøre sig gældende på det marked. Det er også derfor, at det er så vigtigt at få den samlede procentsats op. Selvfølgelig er det i sidste ende min opgave at få solgt nogle vinduer, men det er den samlede kage, vi kan gøre større, og den kage ligger vi rigtig godt til at få et stort stykke af i Danmark.”

Børsen Bæredygtig hylder grønne frontløbere

Børsen Bæredygtig har udvalgt årets 50 danske virksomheder, der rykker ved den grønne omstilling med konkrete projekter, og som vi derfor hylder som Børsen Bæredygtig Cases.

Børsen Bæredygtig hylder grønne frontløbere

Børsen Bæredygtig har udvalgt årets 50 danske virksomheder, der rykker ved den grønne omstilling med konkrete projekter, og som vi derfor hylder som Børsen Bæredygtig Cases.

Forsiden af Børsen Bæredygtig

Børsen Bæredygtig hylder grønne frontløbere

Igen i år udvælger Børsen Bæredygtig virksomheder, der rykker ved den grønne omstilling med konkrete projekter.

Børsen Bæredygtig hylder grønne frontløbere

Igen i år udvælger Børsen Bæredygtig virksomheder, der rykker ved den grønne omstilling med konkrete projekter.

BØRSEN BÆREDYGTIG
24. jan 2023