Tænketanken Axcelfuture sætter som de første i Danmark tal på, hvor meget støtte brintsektoren har brug for, hvis den skal leve op til regeringens målsætninger
Efterspørgslen på brint i Europa er udset til at blive voldsom de kommende år, og Danmark har med det store potentiale for vedvarende energi fra vindmøller et særlig godt udgangspunkt for at levere det grønne brændstof.
Men hvis ikke regeringen finder et markant milliardbeløb i udviklingsstøtte til sektoren frem, risikerer Danmark at blive overhalet indenom af producenter i andre lande.
Det vurderes i en ny analyse fra tænketanken Axcelfuture, der for første gang sætter tal på støttebehovet til udviklingen af grøn brintproduktion i Danmark.
Jeg tvivler på, at vi kan nå i mål, men det kræver i hvert fald mere støtte Finn Lauritzen, seniorrådgiver, Axcelfuture
Ifølge seniorrådgiver Finn Lauritzen fra Axcelfuture vil det kræve 38 mia. kr. i støtte frem mod 2040, hvis Danmark skal leve op til ambitionen om at udbygge power-to-x-sektoren (ptx) til 4-6 gigawatt i 2030.
“Jeg tvivler på, at vi kan nå i mål, men det kræver i hvert fald mere støtte til brintproduktionen, end hvad regeringen hidtil har været villig til,” siger han og tilføjer, at brintstøtten bør tænkes sammen med udviklingen af vedvarende energi. Indtil videre har regeringen afsat 1,25 mia. kr. til produktionen af ptx.
“Regeringen bør have for øje, at udbygningen af vedvarende energi og produktionen af brint hænger helt tæt sammen, for vi har brug for virkelig store mængder vind, hvis vi skal kunne forsyne brintanlæggene,” siger Finn Lauritzen.
Udbyd sammenDerfor foreslår Axcelfuture, at regeringen laver en støttemodel, hvor vindparker og ptx-anlæg udbydes i samlede pakker.
“Hvis man puljer vindparker og ptx-anlæg sammen, så energiparkerne skal levere strøm til brintanlæg, så har man også en bedre businesscase. Som markedet står nu, hører vi fra aktørerne, at der altså er behov for udviklingsstøtte, hvis brintproduktionen skal kunne løbe rundt,” siger han og tilføjer:
“Efterspørgslen efter brint i Danmark de næste ti år vil være marginal, så det eneste rigtige vil være at lade lande som Tyskland og Holland, der for alvor skal bruge brinten, betale støtten.”
1,25 mia. kr. har regeringen afsat til støtte af brintproduktion
Grunden til den vurdering er, at markedet for brint stadig ikke er modent i Europa. Teknologien er tildelt en nøglerolle i den grønne omstilling af tung transport som shipping og luftfart, men også den energiintensive industri i Europa som f.eks. stål forventer at bruge massive mængder grøn brint fremadrettet.
Lande som Tyskland og Holland har allerede meldt sig på banen som kommende storimportører af grøn brint, og det er den efterspørgsel, Danmark skal kunne efterkomme for at få gang i sektoren, vurderer Axcelfuture.