Skov A/S, der netop har rundet 1 mia. kr. i omsætning på at sælge ventilation og managementsystemer til først og fremmest fjerkræ- og svinelandmænd verden over, har store forventninger til de insektfarme, som er begyndt at opstå rundt om.
Gaspris truede insektfabrik på livet: Får nu ny kapital
Selskabet med domicil i Glyngøre ved Skive er selv med i etableringen af den første danske insektfabrik i stor industriel skala – Enorm Biofactory ved Horsens. Her skal på basis af fluelarver laves en proteinrig mel, som kan blandes i fiske- og dyrefoder som erstatning for importerede proteiner. Det er jo også en god historie, at man kan bruge restaffald til (...) insekter Leo Østergaard
“Det er stadig et nyt område. For bare tre år siden var der vel ingen, der vidste, om det nogensinde sådan for alvor ville blive til noget med insektproduktion. Men med Enorm er vi i Danmark nået et langt stykke, og uden for Danmark er der også god gang i planlægning af insektprojekter. Det er jo også en god historie, at man kan bruge restaffald til produktion af proteinholdige insekter. Så selv om det er i sin vorden, har vi valgt at satse på det område.,” siger direktør Leo Østergaard, Skov.
Vokser meget hurtigtHos Enorm fodres fluelarver, som vokser meget hurtigt og effektivt med langt mindre ressourceforbrug end andre produktioner, med biprodukter fra bl.a. mejerier og bryggerier. Men produktiviteten er afhængig af temperatur og klima, og her kan Skov bidrage med ventilationsløsninger.
Skov er ejet af den tyske, familieejede Big Dutchman-koncern, der laver landbrugsmaskiner, og det drager Skov fordel af på insektområdet. 450 ansatte er der i Skov
“Sammen med vores søstervirksomheder i Better Insect Solutions har vi i årets løb deltaget på flere internationale udstillinger. Og tendensen er klar: Insektproduktion er en ny og interessant kilde til protein i dyrefoder,” fortæller Leo Østergaard, der har de første systemer i drift på insektfarme.
Skov A/S med omkring 450 ansatte henter ca. 10 pct. af sin omsætning hos kvægbønder, mens fjerkræ og svin deler resten imellem sig. Insekter giver endnu kun meget lidt.
bjba@borsen.dk