BØRSEN BÆREDYGTIG
1
Bæredygtig
Skov satser på insektfarme som kommende vækstområde
2
Virksomheder
Firmaer bag landbrugsudstyr slår rekord: Der er behov for mere mad
Bæredygtig
Skov satser på insektfarme som kommende vækstområde

Tak fordi du læser med

Danske Bank og PwC er partnere på Børsen Bæredygtig. Derfor kan vi gøre alle vores artikler på Børsen Bæredygtig frit tilgængelige for alle læsere. Det er medvirkende til, at Børsen Bæredygtigs artikler bliver diskuteret vidt og bredt.

Danske Bank og PwC er også parterne på Børsen Bæredygtig, når vi går live og fremhæver en række af de mest spændende grønne projekter i danske virksomheder i Børsen Bæredygtig Cases.

Danske Bank og PwC har ingen indflydelse på indholdet eller andre redaktionelle valg på Børsen Bæredygtig, der skabes af uafhængige og objektive journalister og i den samme høje kvalitet, som du kan finde i resten af Børsen.

Læs mere om partnerskab.

Skov A/S, der netop har rundet 1 mia. kr. i omsætning på at sælge ventilation og managementsystemer til først og fremmest fjerkræ- og svinelandmænd verden over, har store forventninger til de insektfarme, som er begyndt at opstå rundt om.

Gaspris truede insektfabrik på livet: Får nu ny kapital

Selskabet med domicil i Glyngøre ved Skive er selv med i etableringen af den første danske insektfabrik i stor industriel skala – Enorm Biofactory ved Horsens. Her skal på basis af fluelarver laves en proteinrig mel, som kan blandes i fiske- og dyrefoder som erstatning for importerede proteiner. Det er jo også en god historie, at man kan bruge restaffald til (...) insekter Leo Østergaard

“Det er stadig et nyt område. For bare tre år siden var der vel ingen, der vidste, om det nogensinde sådan for alvor ville blive til noget med insektproduktion. Men med Enorm er vi i Danmark nået et langt stykke, og uden for Danmark er der også god gang i planlægning af insektprojekter. Det er jo også en god historie, at man kan bruge restaffald til produktion af proteinholdige insekter. Så selv om det er i sin vorden, har vi valgt at satse på det område.,” siger direktør Leo Østergaard, Skov.

Vokser meget hurtigt

Hos Enorm fodres fluelarver, som vokser meget hurtigt og effektivt med langt mindre ressourceforbrug end andre produktioner, med biprodukter fra bl.a. mejerier og bryggerier. Men produktiviteten er afhængig af temperatur og klima, og her kan Skov bidrage med ventilationsløsninger.

Skov er ejet af den tyske, familieejede Big Dutchman-koncern, der laver landbrugsmaskiner, og det drager Skov fordel af på insektområdet. 450 ansatte er der i Skov

“Sammen med vores søstervirksomheder i Better Insect Solutions har vi i årets løb deltaget på flere internationale udstillinger. Og tendensen er klar: Insektproduktion er en ny og interessant kilde til protein i dyrefoder,” fortæller Leo Østergaard, der har de første systemer i drift på insektfarme.

Skov A/S med omkring 450 ansatte henter ca. 10 pct. af sin omsætning hos kvægbønder, mens fjerkræ og svin deler resten imellem sig. Insekter giver endnu kun meget lidt.

Cases
Cases
LÆS MERE OM SAMME EMNE
Virksomheder
Firmaer bag landbrugsudstyr slår rekord: Der er behov for mere mad

Agroteknikselskaberne Skov A/S og Bogballe A/S har haft rekordsalg. Trods grå skyer på kort sigt er branchen optimistisk

Optimismen i den danske agroindustri er trykket på det korte sigt af de grå økonomiske skyer, men bag skyerne ser branchen masser af solstråler.

“Uanset den aktuelle usikkerhed og frygt for recession, så vil behovet for mad stadig stige globalt. I svære tider kan man lade være med at købe dyre biler og 65 tommer tv-skærme. Men ingen vil stoppe med at spise, og vi bliver stadig flere mennesker i en verden med en konstant voksende middelklasse,” fastslår direktør Claus Hermansen, Dansk Agroindustri under Landbrug & Fødevarer-paraplyen. I svære tider kan man lade være med at købe dyre biler og 65 tommer tv-skærme Claus Hermansen

Nordvestjyske Skov A/S, der laver ventilation og managementsystemer til landmænd, og Bogballe A/S, som i det østjyske producerer udstyr til spredning af mineralgødning på markerne, har også begge sat salgsrekorder det seneste år og fortsætter med at investere i fremtiden.

Skov har rundet 1 mia. kr. i omsætning, og Bogballe, der ikke opgiver omsætningstal, har øget sit bruttoresultat med en fjerdedel til 157 mio. kr. Og i brancheforeningen oplyser Claus Hermansen, at dansk eksport af markredskaber, som er det, han har valid statistik for, i årets første tre kvartaler er øget med 17 pct. i forhold til det også fine 2021.

“Og inflation og højere salgspriser er ikke hele fremgangen,” understreger han. 17 pct. er eksporten af markredskaber vokset i årets første tre kvartaler

Han erkender, at europæiske svineproducenter, plaget af lave kødpriser, ikke alle kan investere i vedligeholdelse af deres produktionsapparat – endsige i vækst. Omvendt har de det godt i det vegetabilske landbrug.

“Så sammenlignet med andre sektorer, er medlemmerne i Dansk Agroindustri slet ikke hårdest ramt. Samtidig trækker den grønne omstilling volumen opad i vores sektor, og det vil den gøre i en lang periode endnu. Der tales meget om grøn omstilling, og der kommer flere og krav i lovgivningen rundt om. Det er verdensomspændende,” fastslår Claus Hermansen.

Han venter derfor en kraftigt stigende efterspørgsel på grøn teknologi, når landmænd mange flere steder skal efterleve de samme krav på miljø- og klimaområdet, som dansk landbrug skal allerede.

På det korte sigt – det næste år – vil branchedirektøren ikke love salgsfremgang. Men mange af de store megatrends – flere munde at mætte, mere fokus på klima og miljø – vil også trække branchen opad i 2023. Gyllekæmpe lykkes med kamp mod tysk statstilskud

“Helt konkret er der i mange lande lavet grønne puljer og støtteordning, f.eks. de såkaldte Bauernmilliarde i Tyskland. Det vil også skubbe på,” mener Claus Hermansen.

Dansk afmatning

Adm. direktør Leo Østergaard, Skov A/S, tør heller ikke lægge hovedet på blokken og love yderligere salgsvækst i 2022/23 oven i de godt 6 pct., som i det seneste år løftede hans omsætning op over 1 mia. kr.

“Det er endnu svært at sige, om vi kommer længere op. Der er afmatning i Danmark, hvor vi kun får ordrer i forbindelse med renoveringer, og det gør sig også generelt gældende i Øst- og Vesteuropa, hvor dårlige bytteforhold har presset indtjeningen. Men i Asien er der stadig god aktivitet, og det samme gælder for f.eks. fjerkræprojekter i Mellemøsten og Nordafrika. Saudi-Arabien vil således være selvforsynende med fjerkrækød,” oplyser han.

Leo Østergaard fastslår, at det også i denne tid er en stor fordel, at Skov er på mange markeder globalt. Skov i Glyngøre banker sin bundlinje op på 140 mio kr

Bogballe, med Erhvervsinvest som majoritetsaktionær, siger i sin 2021/2022-års-rapport, at ledelsen i 22/23 på grund af stor konkurrence, høj inflation og problemer med råvareforsyningen forventer en afsætning på niveau med det netop overståede år. Det samme gælder for indtjeningen, som steg med 30 pct. til 88 mio. kr.

Forsiden af Børsen Bæredygtig

Børsen Bæredygtig hylder grønne frontløbere

Igen i år udvælger Børsen Bæredygtig virksomheder, der rykker ved den grønne omstilling med konkrete projekter.

Børsen Bæredygtig hylder grønne frontløbere

Igen i år udvælger Børsen Bæredygtig virksomheder, der rykker ved den grønne omstilling med konkrete projekter.

BØRSEN BÆREDYGTIG
7. feb 2023