BØRSEN BÆREDYGTIG
Bæredygtig
Regeringen kritiseres for at skabe usikkerhed om Klimarådet

Tak fordi du læser med

Danske Bank og PwC er partnere på Børsen Bæredygtig. Derfor kan vi gøre alle vores artikler på Børsen Bæredygtig frit tilgængelige for alle læsere. Det er medvirkende til, at Børsen Bæredygtigs artikler bliver diskuteret vidt og bredt.

Danske Bank og PwC er også parterne på Børsen Bæredygtig, når vi går live og fremhæver en række af de mest spændende grønne projekter i danske virksomheder i Børsen Bæredygtig Cases.

Danske Bank og PwC har ingen indflydelse på indholdet eller andre redaktionelle valg på Børsen Bæredygtig, der skabes af uafhængige og objektive journalister og i den samme høje kvalitet, som du kan finde i resten af Børsen.

Læs mere om partnerskab.

Usikkerhed om bevilling kan føre til afskedigelser og færre analyser fra Klimarådet, lyder det fra formand.

Med sit forslag til finansloven for 2023 skaber SVM-regeringen usikkerhed omkring Klimarådet.

Sådan lyder kritikken fra flere sider, skriver Dagbladet Information.

Og den usikkerhed kan allerede få konsekvenser i år, fortæller Klimarådets formand, Peter Møllgaard.

Med regeringens finanslovsudspil går Klimarådet fra en statslig bevilling på 24,8 millioner kroner årligt til kun at modtage 9,3 millioner kroner i 2024, hvis ikke pengene kommer på et senere tidspunkt.

Det svarer til en nedskæring på omkring to tredjedele af budgettet.

- Det kommer til at få konsekvenser, at vores økonomi stadig er uafklaret. Hvis nogle af vores medarbejdere stopper, kan vi ikke tillade os at slå deres stillinger op igen, udtaler Peter Møllgaard til Information.

I et skriftligt svar til avisen udtaler klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M), at ministeriet er glad for Klimarådets arbejde, og at det er vigtigt for regeringen, at Klimarådet kan levere rådgivning af høj kvalitet.

- Rådet har fået en ekstra bevilling siden 2020 - og det har de også i år. Det er helt gængs praksis at tage stilling til Klimarådets bevilling for 2024 og frem i forbindelse med finansloven for 2024, skriver han ifølge Information.

Ifølge Peter Møllgaard kan konsekvensen af finanslovsforslagets indhold blive, at "nogle analyser bliver forsinket, og at andre helt må bortprioriteres".

Selv hvis pengene kommer, betyder usikkerheden ifølge cheføkonom i den grønne tænketank Concito Torsten Hasforth, at Klimarådet nu skal bruge en stor del af dette år på budgetovervejelser og ikke vil kunne planlægge sit arbejde ud i fremtiden.

Enhedslistens politiske ordfører, Mai Villadsen, finder processen stærkt kritisabel.

- Alle ved, at folk søger væk i en organisation, der potentielt står over for en sparerunde. Klimarådet risikerer at miste nogle af sine stærkeste kapaciteter. Der er ingen tid at spilde, siger hun til Information.

For nylig lød det fra Klimarådet i dets årlige evaluering af regerings klimaindsats, at der er store risici ved flere dele af regeringens vej mod at nå 2030-klimamål.

/ritzau/


Forsiden af Børsen Bæredygtig