BØRSEN BÆREDYGTIG
1
Bæredygtig
Forhandler i kamp mod skattely roser dansk pensionskasses offensiv
2
Finans
Efter fiksfakserier kræver dansk pensionskasse ny praksis om skat fra oliekæmpe
Bæredygtig
Forhandler i kamp mod skattely roser dansk pensionskasses offensiv

Tak fordi du læser med

Danske Bank og PwC er partnere på Børsen Bæredygtig. Derfor kan vi gøre alle vores artikler på Børsen Bæredygtig frit tilgængelige for alle læsere. Det er medvirkende til, at Børsen Bæredygtigs artikler bliver diskuteret vidt og bredt.

Danske Bank og PwC er også parterne på Børsen Bæredygtig, når vi går live og fremhæver en række af de mest spændende grønne projekter i danske virksomheder i Børsen Bæredygtig Cases.

Danske Bank og PwC har ingen indflydelse på indholdet eller andre redaktionelle valg på Børsen Bæredygtig, der skabes af uafhængige og objektive journalister og i den samme høje kvalitet, som du kan finde i resten af Børsen.

Læs mere om partnerskab.

Der er brug for hjælp fra de private aktører, hvis politikeres ambitioner skal bredes globalt, siger politiker

Det er positivt og nødvendigt, når danske og europæiske investorer skubber på for at få virksomheder i resten af verden til at leve op til strengere krav om gennemsigtighed og skattebetalinger.

Det siger Niels Fuglsang (S), der er dansk EU-parlamentariker og chefforhandler for EU’s udarbejde af forebyggelsestiltag mod skattely om kravet, der blandt andet indebærer landeopdelte skattebetalinger.

“Verden er større end EU, og derfor har vi brug for, at den her praksis med “land til land”-rapportering bliver spredt mere globalt. Vi ser nogle gange, at andre dele af verden overtager de samme principper, som vi sætter i EU. Her er Pensam med til at brede det ud,” siger han.

EU er i global sammenhæng set som værende relativt langt fremme på etiske standarder vedr. bl.a. skat, miljø og klima.

“Vi politikere forsøger at presse på, men det er godt, at pensionsselskaberne også gør det,” siger Niels Fuglsang.

Internt i EU har der dog også været skatteproblemer, hvor bl.a. Apple indgik en ganske lukrativ aftale med Irland for at slippe med en meget lav skattesats, ligesom Google også har været i vælten. Sådanne sager har kommissionen for tiden retssager om, fortæller Fuglsang. Det er tudetosset, men vi kan ikke lave om på EU’s skatteregler Torsten Fels, adm. direktør, Pensam, om kispus med skattereglerne

“Det er et veldokumenteret problem, at der foregår såkaldt profit shifting, hvor en virksomhed genererer et overskud i et land med en lav skat. Det er et stort problem, som koster vores velfærdssamfund mange penge,” siger Niels Fuglsang.

I Pensam rejser man nu et krav over for Conocophillips. Tidligere har det været teknologiselskabet Amazon, der stod for skud. Men adm. direktør Torsten Fels har også studset over de europæiske sager, hvor virksomheder har forhandlet sig til uhyre lave skattesatser. Her er det dog vigtigt at skelne mellem såkaldt hård og blød lov – altså reel lovgivning og moral og etik.

“Tech-selskaber i EU har været indrettet på en måde, hvor man fuldt legalt kunne blive skatteopkrævet i et land med en meget lav sats. Det er tudetosset, men vi kan ikke lave om på EU’s skatteregler. Så det er ikke ulovligt, men det kræver transparens,” siger Torsten Fels.

Børsen Bæredygtig hylder grønne frontløbere

Børsen Bæredygtig har udvalgt årets 50 danske virksomheder, der rykker ved den grønne omstilling med konkrete projekter, og som vi derfor hylder som Børsen Bæredygtig Cases.

Børsen Bæredygtig hylder grønne frontløbere

Børsen Bæredygtig har udvalgt årets 50 danske virksomheder, der rykker ved den grønne omstilling med konkrete projekter, og som vi derfor hylder som Børsen Bæredygtig Cases.

LÆS MERE OM SAMME EMNE
Finans
Efter fiksfakserier kræver dansk pensionskasse ny praksis om skat fra oliekæmpe

Dansk investor vil have amerikansk olieselskab til at vise flere oplysninger om, hvor og hvor meget skat der betales

Den danske pensionskasse Pensam vil nu have den amerikanske oliekæmpe Conocophillips til at være mere åben omkring sine skattebetalinger.

“Det er vigtigt med transparens. Når man som selskab agerer globalt skal man være åben om forholdene. Der har været nogle episoder, som rejser spørgsmål, om de skattemæssige forhold har været helt, som de burde. Og hvis de er det, så er der ingen grund til at skjule det,” siger Pensams adm. direktør Torsten Fels.

Pensam vil på næste generalforsamling stille et krav om, at der bl.a. offentliggøres tal for skattebetalinger i hvert af de enkelte lande, som Conocophillips opererer i. Det er i samarbejde med ngo'en Oxfam, man stiller forslaget og fører dialogen.

“Vi kan ikke leve med, at selskaber som Conoccophillips løber fra deres skatteregning, mens mennesker overalt kæmper med inflation, klimakrise og stigende fattigdom. Oxfam kræver ansvarlig skat af Conocophillips og er stolte og glade over, at Pensam støtter op,” siger Lars Koch, generalsekretær i Oxfam Ibis i en kommentar.

Forlig

Conocophillips kom på radaren for et par år siden. Det skyldes, at selskabet solgte et par vietnamesiske oliefelter tilbage i 2012 med en avance på 896 mio. dollar, i dag lige over 7 mia. kr. Men denne avance blev der ikke betalt skat af til Vietnam grundet en særlig konstruktion i handlen, rapporterede internationale medier.

I 2020 udløste det så et forlig med den vietnamesiske stat, som betød, at oliekæmpen betalte skat.

896 lød gevinsten

“Når vi scanner investeringsuniverset er en del af det at holde øje med, om der er særlig opmærksomhed omkring selskaberne i porteføljen. Hvad er der af offentlig omtale og kritik? Hvis noget slår ud, så er der en øget opmærksomhed. Det er ikke sikkert, vi havde opdaget det, hvis ikke presseomtale og ngo’er havde gjort os opmærksomme på det,” siger Torsten Fels.

Pensam er pensionskasse og dermed også en meget stor investor og medejer af mange virksomheder. I udgangspunktet betyder lavere skattesats et højere overskud til ejeren, men for Pensam er det vigtigt, at enhver svarer sit.

Det er fair for alle, at man betaler den skat, man skal Torsten Fels, adm. direktør i Pensam

“Vi har den grundlæggende holdning, at man skal betale den retmæssige skat. Langt hovedparten af Pensams medlemmer er offentligt ansatte, så de er afhængige af skattekroner. Det er fair for alle, at man betaler den skat, man skal,” siger Torsten Fels, hvis medlemmer bl.a. tæller sosuer og portører.

Vigtigt at skubbe på

De senere år er oplysningerne om skattebetalinger i særligt Danmark og EU blevet meget mere åbne, fortæller han. Det er den vej, man gerne ser, at Conocophillips går.

“Vi anklager dem ikke for at snyde – men vi vil vide, hvordan det ser ud, så vi kan forholde os til det. Det er ikke vidtgående, det er ganske almindelig god praksis.”

Den danske EU-parlamentariker Niels Fuglsang (S) er positiv overfor Pensam og Oxfams forslag til Conocophillips.

“Det er et vigtigt forslag, og det er godt, at Pensam bruger sin indflydelse til at skubbe på for en mere fair skattebetaling,” siger han til Børsen.

Pensam har i forslaget støtte fra den britiske pensionsfond Greater Manchester Fund og vil konkret blive behandlet til maj. Flere andre danske pensionskasser har aktier i Conocophillips, hvor Pensiondanmark med ca. 130 mio. kr. placeret er den klart største. Her har man siden 2020 opfordret til mere skatteåbenhed, og i år haft syv dialoger med selskabet om esg-forhold.

"Selve aktionærforslaget fra Oxfam Ibis er nyt for os, men harmonerer udmærket med vores grundlæggende forventninger til ansvarlige skatteforhold i USA," skriver direktør Marianne Fussing Ørsted i en kommentar.

Det har ikke været muligt at få et svar fra Conocophillips.

Forsiden af Børsen Bæredygtig

Børsen Bæredygtig hylder grønne frontløbere

Igen i år udvælger Børsen Bæredygtig virksomheder, der rykker ved den grønne omstilling med konkrete projekter.

Børsen Bæredygtig hylder grønne frontløbere

Igen i år udvælger Børsen Bæredygtig virksomheder, der rykker ved den grønne omstilling med konkrete projekter.

BØRSEN BÆREDYGTIG
31. jan 2023