BØRSEN BÆREDYGTIG
1
Bæredygtig
Pandora kobler nyt milliardlån til CO2-mål
2
Virksomheder
Kan banklån sende aktiekurser i luften?
3
Virksomheder
Virksomheder er klar til at droppe coronapolstring
Bæredygtig
Pandora kobler nyt milliardlån til CO2-mål
Tak, fordi du læser med

Denne artikel kræver normalt abonnement, men er gratis for dig, fordi Danske Bank har finansieret adgang til Børsen Bæredygtig for alle i dansk erhvervsliv.

Danske Bank har ikke haft indflydelse på selve artiklen.

Læs mere om Danske Banks involvering.

Banklån, hvor en del af renten er bundet op på virksomhedens mål for bæredygtighed, vinder frem. Pandora og Coop er blandt låntagerne

Bæredygtighed og klimadagsordenen rykker nu helt ind på skrivebordet hos Anders Boyer, der som finansdirektør i Pandora netop har refinansieret et lån på 7 mia. kr.

Lånet, der udgør hovedparten af Pandoras samlede banklån, er koblet til smykkegigantens esg-målsætninger. Lykkes Pandora med at indfri dem, vil det udløse en årlig rentebesparelse på 7 mio. kr. over lånets løbetid på fem år.

7 mia. kr. er lånet på, som Pandora netop har refinansieret “Det giver rigtig god mening, at der kommer en lille bonus, hvis vi bevæger os godt frem mod vores esg-mål, men at vi også får en ekstra omkostning, hvis vi ikke når målene,” siger Anders Boyer.

Lånet, der er givet af et konsortium af banker med Nordea i spidsen, er i dansk kontekst en relativt ny type af lån, der har et esg-link. Her er en del af renten – typisk ti basispoint – koblet op på virksomhedens bæredygtighedsmål, hvor der er en gulerod, hvis man lever op til dem, og en pisk, hvis man ikke gør.

Bølge på vej

Uden for Danmarks grænser er esg-lånene braget frem de sidste par år, og i Europa er der ifølge Bloomberg til dato i 2021 ydet lån med et esg-link for over 370 mia. kr. Det er mere end dobbelt så meget som i hele 2020.

I Danmark er esg-lånene et nyt fænomen, hvor A.P. Møller-Mærsk har været firstmover, men nu er en regulær konverteringsbølge under opsejling herhjemme, beskriver flere banker, Børsen har talt med.

“Vi kommer til at opleve en ketchupeffekt nu her, hvor vi vil se rigtig mange prominente virksomheder melde ud, at de har etableret en ny finansieringsstruktur, som alle er koblet til esg,” siger Peder Bach, bankdirektør i Nordea med ansvar for bankens største virksomhedskunder.

Han vurderer, at lån for mere end 200 mia. kr., hvor Nordea er med som långiver, vil blive refinansieret med et esg-link over de næste tre år.

Også hos SEB venter man, at denne type af banklån vil vinde stor udbredelse blandt danske virksomheder i de kommende år. Anders Friis, der har ansvaret for SEB’s største virksomhedskunder i Danmark, oplever, at der fra virksomhedernes side er et stort ønske om at koble deres agenda inden for bæredygtighed med finansiering. For virksomhederne er det ikke nok bare at have et mål for deres CO2-udslip eller kønsdiversitet Anders Friis, bankdirektør i SEB med ansvar for bankens største virksomhedskunder i Danmark

“For virksomhederne er det ikke nok bare at have et mål for deres CO2-udslip eller kønsdiversitet. De vil også have den del med ind i den finansielle organisation, for de skal også være med på rejsen og være forpligtet,” siger Anders Friis.

Hos Pandora er målet at blive CO2-neutral i 2025, ligesom smykkevirksomheden fra samme år udelukkende vil bruge genanvendt sølv og guld i sine smykker. I forbindelse med det nye banklån er der opstillet milepæle, som ser på, hvad Pandoras fremdrift er på esg-målene.

“Det sker en gang om året, at man ser på, om vi har nået delmålene i forhold til at genanvende sølv og guld og blive CO2-neutrale,” forklarer Anders Boyer.

Hvis Pandora når milepælene, falder renten fem basispoint. Er det ikke tilfældet, stiger renten med fem basispoint.

Coop er også med

Kræn Østergaard Nielsen, der er topchef i Coop, har også netop refinansieret en låneaftale på 1 mia. kr., hvor renten er bundet op på, om dagligvarekæmpen når specifikke mål for sin grønne omstilling.

“Det er ikke en kæmpe forskel, men det bliver til et millionbeløb over tid. Det er lige så meget et signal om, at vi vil arbejde helt konkret med de her mål,” siger Kræn Østergaard Nielsen.

Vi vil arbejde med ansvarlighed, og nu har vi en ekstra gulerod til at sikre, at vi gør det Kræn Østergaard Nielsen, adm. direktør i Coop Coop har bl.a. forpligtet sig til at reducere den samlede CO2-udledning fra koncernens driftsaktiviteter med 75 pct. i 2025 sammenlignet med tallene i 2018. Koncernen skal på sigt også nedbringe CO2-aftrykket fra hele værdikæden.

“Vi vil arbejde med ansvarlighed, og nu har vi en ekstra gulerod til at sikre, at vi gør det.”

Ifølge Peder Bach fra Nordea er rabatten på esg-lånene muliggjort af den grønne bølge, som nu gennemsyrer alle dele af samfundet, og som også i høj grad har fundet frem til investorerne.

Når Nordea skal finansiere lån til virksomheder, sker det bl.a. i obligationsmarkedet, hvor Nordea optager gæld. Her er investorernes appetit på at købe obligationer koblet til bæredygtighed så stor, at det bliver billigere for bankerne at hente penge den vej, fortæller bankdirektøren.

“Investorerne accepterer, at de får en lavere rente på de obligationer, som vi udsteder, og det gør de, fordi de får en obligation, som er inden for bæredygtighed,” siger Peder Bach.

LÆS MERE OM SAMME EMNE
Virksomheder
Kan banklån sende aktiekurser i luften?
1 Hvad er esg-lån?

Esg-lån er en ny type banklån målrettet virksomheder, hvor en mindre del af renten på lånet – typisk 10 basispoint – er koblet op på bestemte mål inden for esg, altså miljø, sociale forhold og god selskabsledelse. Det kan være, at virksomheden vil reducere sit CO2-udslip eller forpligter sig til bestemte mål ift. at sikre kønsdiversitet. Når man når sine esg-mål, falder renten. Gør man ikke, stiger den.

2 Hvor udbredte er de?

Internationalt brager esg-lånene frem, og i Europa er der værdimæssigt allerede optaget flere af denne type lån i 2021, end der blev i hele 2020. I Danmark er det dog et nyt fænomen, hvor A.P. Møller-Mærsk i fjor var først ude med et lån på over 30 mia. kr.

3 Vil danske virksomheder tage lånet til sig?

En lang række virksomheder, herunder Pandora og Coop, er lige nu ved at refinansiere lån for milliarder, som bliver linket til målsætninger inden for esg. Nordea venter, at lån for 200 mia. kr. til danske virksomheder vil blive refinansieret over de næste tre år.

4 Hvorfor vil virksomhederne have lånene?

Ud over den åbenlyse økonomiske gulerod, som virksomhederne kan hente, er det en måde for dem at holde sig selv oppe på mål for bæredygtighed. Det sender også et signal til samfundet og ikke mindst investorerne om, at de vil skabe ændringer, hvad enten det gælder miljøet eller god selskabsledelse.

5 Hvad siger investorerne?

Investorerne allokerer lige nu milliardstore summer til at følge esg-dagsordenen. Det gælder, når de køber de obligationer, som bankerne udsteder for at kunne yde de nye banklån til virksomhederne. På aktiemarkedet er tendensen den samme, hvor virksomheder, der er langt fremme på den grønne dagsorden, er eftertragtede og bliver belønnet. Det er ikke utænkeligt, at det for Pandora vil give en gevinst på aktiekursen, at de nu kobler mål for bæredygtighed til finansieringen.

LÆS MERE OM SAMME EMNE
Virksomheder
Virksomheder er klar til at droppe coronapolstring

Danmarks største virksomheder flygtede mod bankerne sidste år for at hente ekstra polstring til at modstå stød fra coronakrisen, men nu vælger flere at droppe de milliardstore livliner.

Det gælder eksempelvis Pandora, der i maj 2020 optog en såkaldt coronafacilitet på 3 mia. kr., som ellers først udløber med udgangen af i år.

“Da vi rejste finansieringen i sin tid, var det også ud fra et forsigtighedsprincip. Vi havde ingen anelse om, hvad pandemien ville betyde for os. Indvirkningen fra covid-19 har været stor, men den har heldigvis været mindre, end vi havde frygtet, da vi stod i april sidste år. Derfor har vi ikke brug for pengene,” siger finansdirektør i Pandora Anders Boyer.

Stormløb mod banker

DSV Panalpina, Pandora og resten af erhvervseliten sikrede sig i pandemiens begyndelse retten til et stort tocifret milliardbeløb i bankerne, men som Børsen tidligere har beskrevet, er det særdeles begrænset, hvor de har trukket på kreditlinjerne. Stiftet i 1982 af guldsmed Per Enevoldsen og hans hustru Winnie Liljeborg, som begyndte at importere smykker fra Thailand.I 2008 købte kapitalfonden Axcel 60 pct. af aktierne i Pandora for 2 mia. kr. I 2010 sendte Axcel Pandora på børsen, hvor markedsværdien blev fastsat til 27,3 mia. kr.Pandora, der særligt er kendt for sine charms-armbånd, er til stede i 100 lande og beskæftiger 28.000 ansatte.

Alligevel gjorde usikkerheden, at virksomhederne hen over efteråret og vinteren holdt fast i dem, selvom det kostede millionbeløb i omkostninger til bankerne.

Hos storbanken SEB oplever man imidlertid, at flere virksomheder nu vælger at vinke farvel til deres coronalivliner.

“Der er rigtig mange af coronafaciliteterne, som ikke er blevet eller skal fornys. Nu har virksomhederne håndteret det første år af corona, og med erfaringerne som de har gjort sig, vurderer virksomhederne, at de i højere grad kan klare sig med de betydelige likviditetsreserver, som de har,” siger Anders Friis, bankdirektør i SEB med ansvar for de største virksomhedskunder.

Vi havde ingen anelse om, hvad pandemien ville betyde for os Anders Boyer, finansdirektør i Pandora Zoomer man ind på de 24 børsselskaber, der er en del af eliteindekset C25, er økonomien da også bomstærk.

Et hårdt greb om omkostninger, aflyste udbytter og en god indtjeningsevne har bevirket, at den finansielle gearing hos virksomhederne faldt i 2020.

Den finansielle gearing, der siger noget om forholdet mellem driftsindtjening og den nettorentebærende gæld, blandt C25-selskaberne faldt i 2020 til 1 fra 1,2 året forinden.

Det viste en gennemgang, som Børsen Fakta foretog i marts på baggrund af selskabernes årsrapporter.

Går bedre end ventet

Mens udrulningen af vacciner i den vestlige del af verden skaber fornyet håb, sætter smittetilfældene på verdensplan lige nu rekord, hvor lande som Indien, Brasilien og Tyrkiet har stejle smittekurver.

Derfor kan det undre en smule, at virksomheder nu vælger at smide coronapolstringen fra sig. Anders Boyer beskriver, at da Pandora befandt sig mellem bølge et og to i coronapandemien, var virksomheden i en læringsfase.

Nu ved smykkeproducenten langt mere om, hvad der sker med salget, når fysiske butikker tvinges til at holde lukket. 19 mia. kr. omsatte Pandora for i 2020

“Den del af salget, der flytter online, har været en del større, end vi havde troet. Det har givet tryghed om, at man godt kan humpe sig igennem en længere periode med pandemi, hvor vi stadigvæk genererer en fornuftig omsætning og kan tjene penge,” siger kassemesteren i Pandora, der måtte vinke farvel til 13 pct. af omsætningen i fjor.

Ud over erfaring har virksomhederne en bomstærk økonomi samt en tro på, at bankerne hurtigt vil række dem en hjælpende hånd, hvis det skulle blive nødvendigt igen. Derfor tør de nu smide likviditetsreserverne fra sig, forklarer SEB-direktøren.

“Når du har set, at den finansielle sektor generelt har klaret sig godt igennem krisen og med kort varsel stillede op med ganske betydelige beløb, så har virksomhederne tillid til, at bankerne er klar til at hjælpe, hvis de igen får behov for at polstre sig yderligere,” siger Anders Friis.

Forsiden af Børsen Bæredygtig