BØRSEN BÆREDYGTIG
Bæredygtig
Ny metode gør plastik til olie
Tak, fordi du læser med

Denne artikel kræver normalt abonnement, men er gratis for dig, fordi Danske Bank har finansieret adgang til Børsen Bæredygtig for alle i dansk erhvervsliv.

Danske Bank har ikke haft indflydelse på selve artiklen.

Læs mere om Danske Banks involvering.

En ny metode til genbrug af plastik er blevet godkendt til genanvendelse. Det åbner helt nye forretningsperspektiver for det udskældte materiale, lyder det fra verdens største kemivirksomhed BASF

BASF's nordiske direktør vil ikke helt kalde det en gamechanger, men så alligevel.

“Det er ikke en gamechanger endnu, men det er et meget, meget vigtigt første skridt mod at blive det,” siger Mark Meier, der er vice president for den tyske kemigigant BASF i de nordiske lande og Østersø-regionen.

Årligt kasserer danskerne 400.000 ton plastik. Omkring 20 pct. genanvendes. Genanvendelsen er enten kemisk eller mekanisk. Mekanisk genanvendelse er den mest udbredte form for genanvendelse i Danmark.

BASF har i Skive i samarbejde med norske Quantafuel, der driver en fabrik i den nordjyske by, omskabt plastikaffald til pyrolyseolie. Metoden har for nylig fået Miljøministeriets anerkendelse af at kunne karakteriseres som genanvendelig.

Det betyder konkret, at olien kan indgå i ny plastik. Dermed har man et bud på en løsning på den omfattende problematik med de enorme plastikmængder, der hvert år produceres, og hvor kun en lille grad kan genanvendes og i stedet ender på forbrændingsanlæggene.

Afsæt til europæisk udvikling

Den nye metode halverer CO2-udslippet fra plastikken ifølge de to selskaber og en af stribe indsatser, sat i verden af BASF for at finde løsninger til at nedbringe plastikaffaldet.

Det danske eksempel giver et godt afsæt for at gå videre med lignende fabrikker i resten af Europa, som står med fuldstændig samme problematik.

Vi har skabt et fundament i Danmark, som vi nu kan udvide fra og skabe genanvendelse i en langt større skala Kjetil Bøhn, adm. direktør, Quantafuel

“At en dansk myndighed nu anerkender metoden, gør en stor forskel for, hvordan vi nu kan gå i dialog med andre lande om kemisk genanvendelse af plastik. Vi er i mit område allerede i dialog med andre lande i Norden og Europa,” siger Mark Meier.

Handler om andet end CO2

BASF er verdens største kemivirksomhed og arbejder med en række CO2-besparende teknologier. For Mark Meier er det vigtigt at understrege, at den tyske gigant ikke kun arbejder efter at sænke CO2-udslippet.

“Det handler om, at vores kunder som de helt store producenter af forbrugsgoder fra flere globale brands efterspørger lukkede kredsløb. Efterspørgslen er meget større, end der er produkter til at efterkomme det. Derfor er det en væsentlig forskel, at vi nu kan gå fra produktion, brug, kassér til produktion, brug, kassér, genanvend og genbrug.”

Årligt kasseres der omkring 400.000 ton plastik i Danmark, mens omkring 20 pct. genanvendes. Den samme procentsats gælder i de andre europæiske lande ifølge Quantafuels beregninger, og derfor ser det norske selskab et enormt potentiale for den nye teknologi.

“Vi har skabt et fundament i Danmark, som vi nu kan udvide fra og skabe genanvendelse i en langt større skala,” siger Kjetil Bøhn, der er adm. direktør for Quantafuel.

Sats i Esbjerg

Fabrikken i Skive har foreløbigt kun produceret en portion pyrolyseolie i storskala, som blev sendt videre til genanvendelse hos BASF i Tyskland. De mængder skal nu blive meget større, og det skal ikke mindst ske i Esbjerg, hvor Quantafuel vil opføre en ny fabrik.

Den nye fabrik vil kunne bearbejde op til 130.000 ton affaldsplast om året svarende til omkring en tredjedel af det samlede danske forbrug. Den nye fabrik vil koste mere end 100 mio. euro og vil skabe mellem 60 og 70 nye arbejdspladser. Mark Meier fra BASF oplyser, at det tyske selskab godt kan forestille sig flere samarbejder med Quantafuel.

Hos Plastindustrien, der organiserer de danske plastvirksomheder, er man spændt på teknologien.

“Den kemiske teknologi til genanvendelse er stadigvæk under udvikling, men et vigtigt led i hele den store omstilling,” siger Christina Busk, der er miljøpolitisk chef i Plastindustrien.

Forsiden af Børsen Bæredygtig