BØRSEN BÆREDYGTIG
Bæredygtig
Nu får din bankrådgiver en klimauddannelse
Tak, fordi du læser med

Denne artikel kræver normalt abonnement, men er gratis for dig, fordi Danske Bank har finansieret adgang til Børsen Bæredygtig for alle i dansk erhvervsliv.

Danske Bank har ikke haft indflydelse på selve artiklen.

Læs mere om Danske Banks involvering.

Det er ikke mange år siden, at friserede, skjorteklædte bankfolk var den direkte modpol til de lidt mere langhårede klimaaktivister, men bæredygtighed er ikke længere en græsrodsbevægelse, og 2021 bliver året, hvor en samlet banksektor kaster sig ud i at uddanne kunderådgiverne i bæredygtighed.

Det er budskabet fra en samlet finanssektor, der fra maj til september gennemfører de første pilotforløb for 20 erhvervsrådgivere. Siden er det meningen, at resten af landets flere tusinde erhvervsrådgivere skal have klimafinans, grønne lån og bæredygtig drift ind på rygraden og bagefter kommer turen til privatrådgiverne. Bæredygtighed er ikke længere en græsrodsbevægelse. Det er en verdens trend for både virksomheder og private Søren Laursen, adm. direktør i FU

“Det handler om rettidig omhu fra finanssektoren,” siger Kent Petersen, der er formand for de bankansattes fagforbund Finansforbundet, som er ophav til ideen om at uddanne danske bankrådgivere i bæredygtighed.

Initiativet til at uddanne tusinder af bankfolk i den grønne omstilling kommer fra medarbejdersiden og Finansforbundet, men har opbakning fra en samlet banksektor i form af Finanssektorens Arbejdsgiverforening, brancheforeningen Finans Danmark og foreningen af lokale pengeinstitutter LOPI.

Bæredygtighed og penge

“Det vi skal som finanssektor, er jo at understøtte private og virksomheder, og det koster jo penge at omstille sig til bæredygtighed. Og hvem har en bedre indgang til at sparre om at få en bæredygtig økonomi til at fungere end den finansielle sektor,” siger Kent Petersen.

I første omgang er det bankernes erhvervsrådgivere, der skal på skolebænken og lære om bæredygtighed, klima og grøn omstilling.

Danske Bank har selv lanceret et lignende kursus for sine 400 erhvervsrådgivere, der skulle trænes i dels at få omstillet deres kunders virksomheder, dels sørge for at virksomhederne kan dokumentere deres klimapåvirkning, For uden sporbarhed og en opgørelse af klimapåvirkning risikerer danske virksomheder at blive valgt fra som underleverandører. så store selskaber der skal afrapporterer, hvordan hele deres værdikæde påvirker økonomien.?

Det skyldes, at de allerede er ude og rådgive dansk erhvervsliv, og blandt andet kan åbne virksomhedernes øjne for, hvor mulighederne indenfor den grønne omstilling ligger. Det kunne f.eks. være omstilling til den såkaldte power-to-x-teknologi, hvor man lagrer grøn strøm i brintceller, metanol og ammoniak, så kan bruge det i stedet for fossilt brændstof, eller omstilling af bilbranchen til at servicere elbiler i stedet for benzin- og dieselbiler.

“Der hvor erhvervsrådgiverne kan spille en afgørende rolle er i en situation, hvor de kan være sparringspartnere for små og mellemstore virksomheder,” siger de bankansattes formand.

“De kan selvfølgelig også hjælpe de store, men de har nogle andre ressourcer end smv’erne, som rådgiverne kan hjælpe aktivt med at omstille sig til grøn energi,” fortsætter han.

Verdens trend

De første ca. 20 rådgivere fra omkring ti banker starter i maj på uddannelsen, som de gennemgår frem til efteråret, inklusiv fire hele uddannelsesdage samt en del hjemmearbejde. Og efterspørgsel på bæredygtighedsuddannelsen er allerede stor, oplyser Søren Laursen, der er adm. direktør for Finanssektorens Uddannelsescenter.

“Det startede egentlig sidste år, da man lancerede Bæredygtig Finans med Anders Eldrup i spidsen, og Interessen er virkelig stor og spørgsmålene mange i sektoren, siger Søren Laursen.

“Bæredygtighed er ikke længere en græsrodsbevægelse. Det er en verdens trend for både virksomheder og private,” fortsætter han.

Forsiden af Børsen Bæredygtig