BØRSEN BÆREDYGTIG
Bæredygtig
Nordic Solars direktør forudser stor solcellevækst
Tak, fordi du læser med

Denne artikel kræver normalt abonnement, men er gratis for dig, fordi Danske Bank har finansieret adgang til Børsen Bæredygtig for alle i dansk erhvervsliv.

Danske Bank har ikke haft indflydelse på selve artiklen.

Læs mere om Danske Banks involvering.

Nordic Solar investerer gennem to investeringsselskaber i solcelleanlæg og -projekter. Direktøren forventer, at markedet for solenergi står foran en stor vækst de kommende år

Fire nye solcelleanlæg og -projekter er i løbet af de seneste otte måneder blevet en del af porteføljen hos danske Nordic Solar, der blev stiftet i 2010 og siden har købt solenergi i ni europæiske lande gennem de to investeringsselskaber Nordic Solar Energy og Nordic Solar Global.

En af Nordic Solars seneste investeringer er et projekt i Portugal, der med en kapacitet på 48,5 megawatt-peak kan forsyne ca. 25.000 husstande og ventes at stå færdigt i 2021.

Mulighederne for at vokse yderligere i markedet er store, mener Nikolaj Hoff, adm. direktør af Nordic Solar. Det skyldes bl.a., at omkostningerne til at opføre solcelleanlæg har taget et dyk, og i dag kan solenergi konkurrere på markedsvilkår. Man skal aldrig sige aldrig, men jeg kan ikke se, at vi skulle vælge at investere i andet end sol Nikolaj Hoff, adm. direktør for Nordic Solar

“Det betyder, at væksten de kommende år bliver helt enorm, fordi der lige pludselig ikke skal tilskud til,” siger direktøren.

Det internationale agentur for vedvarende energi, Irena, fastslår i en rapport, at omkostningerne ved energiproduktionen for store solcelleanlæg faldt 82 pct. fra 2010 til 2019.

Det betyder bl.a., at statslige støtteordninger ikke er nødvendige for at opføre solenergi, men det betyder samtidig, at ejerne af anlæggene nu er afhængige af ændringerne i elprisen. Her kan en elkøbsaftale (ppa) med f.eks. en virksomhed sikre, at solcelleejerne får en fast pris for strømmen, og den vej har Nordic Solar valgt at gå.

“For at sikre os mod den risiko indgår vi typisk tiårige ppa’er, som sikrer pengestrømmene i den periode. Når man skal i banken, er det også en integreret del at kunne lave en ppa, for bankerne vil som regel have os til at stille en form for sikkerhed for salgspriserne, hvis de skal udlåne penge til et projekt,” siger han.

Ifølge Nikolaj Hoff er Nordic Solars plan at holde fast i udelukkende at bruge investeringskronerne på solenergi. Nordic Solar er i dag delt op i tre selskaber: Nordic Solar Management samt investeringsselskaberne Nordic Solar Energy og Nordic Solar Global, der har forskellige risiko- og afkastprofiler.Nordic Solar Energy blev etableret i 2010 og investerer i solparker, der allerede er opført. Her ventes et årligt afkast på 6-8 pct. I 2020 endte afkastet på 12,1 pct.Nordic Solar Global blev etableret i 2018 og investerer i udviklings- og byggeprojekter inden for solenergi. Her ventes et årligt afkast på 8-12 pct. I 2020 endte afkastet på 10,1 pct.

“Man skal aldrig sige aldrig, men jeg kan ikke se, at vi skulle vælge at investere i andet end sol. Der er så meget at gøre inden for solenergi, der er mange muligheder, og markedet står over for stor vækst,” siger han.

Forsiden af Børsen Bæredygtig