BØRSEN BÆREDYGTIG
Bæredygtig
Når spildevand bliver til rent vand der bruges til produktion af ny øl
Tak, fordi du læser med

Denne artikel kræver normalt abonnement, men er gratis for dig, fordi Danske Bank har finansieret adgang til Børsen Bæredygtig for alle i dansk erhvervsliv.

Danske Bank har ikke haft indflydelse på selve artiklen.

Læs mere om Danske Banks involvering.

Carlsbergs bryggeri i Fredericia er begyndt at genanvende vandet fra produktionen. Det betyder en stor effektivitetsbesparelse

De færreste forbinder formentlig spildevand med produktionen af øl. Men på Carlsbergs bryggeri i Fredericia bliver spildevandet nu genanvendt i selve produktionen af den gyldne drik – efter at være blevet renset, vel at mærke.

Anlægget åbnede i maj, og målet er, at det skal genanvende 90 pct. af det såkaldte procesvand fra bryggeriet. Det svarer ifølge Carlsberg til en besparelse på 500 mio. liter vand om året.

Fordelt ud på liter øl betyder det, at der i dag bliver brugt 1,4 liter vand pr. liter øl frem for de 2,9 liter vand pr. liter øl, som førhen var normalen.

Ud over genanvendelsen af vand er anlægget også med til at sænke bryggeriets energiforbrug med i alt 10 pct.

Det nye anlæg i Fredericia er et led i Carlsbergs strategi om at sænke vandspild i produktionen frem mod et endeligt mål om intet vandspild overhovedet på alle selskabets bryggerier i 2030.

Derudover har Carlsberg forpligtet sig til at halvere forbruget af vand i det hele taget inden 2030 og at reducere forbruget med 25 pct. allerede i 2022.

Vandspildsmålet er en del af Carlsbergs samlede bæredygtighedsstrategi med navnet “Together Towards Zero”.

Den består ud over målet om vandspild af tre andre elementer. For det første en ambition om ingen CO2-udledning, derudover “nul uansvarlig drikkekultur”.

Endelig har Carlsberg en ambition om, at arbejdsulykker overhovedet ikke må forekomme i virksomheden.

Forsiden af Børsen Bæredygtig