BØRSEN BÆREDYGTIG
Bæredygtig
Kantiner med data bliver våben i kampen for at blive CO2-neutral: Kød skal måles på grammet og madspild skal stoppes
Tak, fordi du læser med

Denne artikel kræver normalt abonnement, men er gratis for dig, fordi Danske Bank har finansieret adgang til Børsen Bæredygtig for alle i dansk erhvervsliv.

Danske Bank har ikke haft indflydelse på selve artiklen.

Læs mere om Danske Banks involvering.

Minimalt kød. Flerårige afgrøder og lokale produkter. Ingen madspild. Det er opskriften på den klimavenlige kantine, fortæller Kokkenes Køkken, der igennem sit koncept Sans forsøger at tilbyde en madordning, der passer til den grønne virksomhed.

Men det er vanskeligt at estimere den samlede udledning fra kantinedriften, fordi der ofte indgår et stort antal varetyper, som kommer fra forskellige leverandører. Det er Kokkenes Køkken og medicinalvirksomheden Dawn Health ved at finde en løsning på.

“Vi vil gerne sætte fokus på vores indirekte udledninger i virksomheden, og her er kantinen en vigtig del af arbejdet. Derfor er vi i samarbejde med vores klimakonsulent Climaider begyndt at regne sammen præcis hvor stor udledning, der kommer fra vores kantine,” fortæller adm. direktør i Dawn Health, Daniel Gewecke Daugaard. Vi ved ikke nødvendigvis, hvordan vi sænker vores klimabelastning i kantinen mest effektivt Kristian Breitenbauch, adm. direktør, Advansor

Data fra mad

Dawn Health har i forvejen købt ind på et kantinekoncept fra Kokkenes Køkken, der er designet til at minimere madspild og CO2-udledning. Nu hjælper kantineudbyderen også til med at levere tal til CO2-regnskabet.

“Vi finder f.eks. data for hvor stor udledning, der ca. har været ved f.eks. de mejeri- eller kødprodukter, vi leverer,” fortæller driftschef i Kokkenes Køkken, Claus Udengaard. 19 pct. af al madspild kommer i Danmark fra fødevareindustrien selv ifølge Miljøministeriet

Kantinevirksomheden har endnu ikke lagt sig fast på, om det skal blive et fast tilgængeligt koncept for kunder at få CO2-tal leveret sammen med deres kantineordning.

Det vil der til gengæld være stor interesse i, lyder det fra en anden af Kokkenes Køkkens kunder.

“Det vil jo være et stærkt værktøj, når vi skal vurdere os selv som virksomhed i forhold til den belastning, vi påfører klimaet,” fortæller adm. direktør i køleanlægsproducenten Advansor, Kristian Breitenbauch.

Han tilføjer, at det umiddelbart ikke vil være realistisk, at Advansor selv sætter sig for at udregne CO2-udledningen, der bliver forårsaget af kantinedriften.

“Vi ved ikke nødvendigvis, hvordan vi sænker vores klimabelastning i kantinen mest effektivt. Hvis vi vil løse opgaven med at blive den grønnest mulige virksomhed, er vi nødt til at finde de rigtige partnere,” siger han.

Hos Kokkenes Køkken har virksomheden ifølge dem selv sikret en markant reduktion af klimabelastningen sammenlignet med tidligere koncepter. Maden bliver serveret i små portioner for at undgå bugnende buffetfade, der appellerer til overspisning. Imens er der dannet partnerskab med det økologiske Skovsgaard Gods, der dyrker flerårige afgrøder, som har et højere kulstofoptag, mere næring og mindre markarbejde, lyder det fra Kokkenes Køkken. Er en del af koncernen Forenede Service, der servicerer over 2000 virksomhedskunder og har over 4000 ansatte. Har udviklet konceptet Sans, der har til formål at bekæmpe madspild og bruge råvarer, der belaster klimaet mindre end traditionel kantinedrift. Konceptet koster det samme som virksomhedens traditionelle kantine, fortæller selskabet selv.

Engangsservice er også udfaset, og kantinevirksomheden arbejder løbende med at udnytte mest muligt af alle råvarer gennem sit samarbejde med fødevareeksperter.

“Vi er under 10 pct. madspild, hvor vi tidligere har ligget omkring 30 pct.,” fortæller Claus Udengaard fra Kokkenes Køkken, der også samarbejder med madspildstjenesten Too Good To Go, som understreger vigtigheden af, at madspild skal bekæmpes hele vejen fra primærproducenterne og hjem i husstandene.

“Danskere smider 700.000 ton mad ud om året, så der er en kæmpe gevinst at hente, hvis vi kan begrænse spildet i hele kæden. Her tror jeg helt sikkert, det hjælper, hvis vi igennem data bliver mere opmærksomme på, hvor stor klimabelastning der faktisk kommer fra vores madvaner,” fortæller landechef i Too Good To Go, Heidi Boye.

Forsiden af Børsen Bæredygtig