BØRSEN BÆREDYGTIG
1
Bæredygtig
Investorer tror fortsat på grønne aktier efter kursfald
2
Investor
Strateger: Store udsving forude efter globalt kursridt på 75 pct
Bæredygtig
Investorer tror fortsat på grønne aktier efter kursfald
Tak, fordi du læser med

Denne artikel kræver normalt abonnement, men er gratis for dig, fordi Danske Bank har finansieret adgang til Børsen Bæredygtig for alle i dansk erhvervsliv.

Danske Bank har ikke haft indflydelse på selve artiklen.

Læs mere om Danske Banks involvering.

De var blandt de helt store investeringsdarlings i 2020. De såkaldte grønne aktier, som skal skubbe bag på rejsen mod en mere klimavenlig fremtid, var i høj kurs blandt investorer i 2020, hvor danske aktier som Vestas og Ørsted herhjemme steg 113 pct. og 80 pct. i løbet af året.

I samme periode steg Blackrocks Ishares Global Clean Energy etf mere end 130 pct. i løbet af året.

Men i dag er historien en anden. Vestas og Ørsted er de to mest faldende aktier i C25-indekset i år, hvor begge aktier er dykket mere end 20 pct., mens Global Clean Energy er faldet 19 pct. Omvendt er særligt olieaktier braget op, hvor den globale energisektor, som de befinder sig i, er den mest stigende i 2021 med et plus på 22,63 pct.

“2021 har været helt specielt indtil videre. Det er klart, at den økonomiske vækst vil øge efterspørgslen efter olie. Men at traditionel sort energi skal stige så meget ift. grøn energi, som omvendt har fået tæsk, det havde jeg ikke forudset,” siger Jack Mortensen, der er chefstrateg i Carnegie og netop er overvægtet aktier, der er eksponeret mod den grønne omstilling.

Det har gjort lidt ondt i år, men den grønne omstilling stopper ikke Jack Mortensen, chefstrateg, Carnegie “Det har gjort lidt ondt i år, men den grønne omstilling stopper ikke. Flere af hjælpepakkerne vi ser fra politisk hold, de indeholder elementer, der skal støtte op om den grønne omstilling. Så tesen er fortsat i live. De er blandt de dyrere aktier, men vi tror omvendt også, at de er blandt de aktietyper, der vil klare sig bedst i fremtiden,” siger Jack Mortensen.

Stor vækst forude

Den holdning deles af Michael Friis Jørgensen, aktiechef hos HC Andersen Capital.

“Jeg har selv brugt korrektionerne til at købe op i den grønne energisektor. De er stadig smådyre på den korte bane, men kigger man 20 år frem, så mener jeg, det bliver det største tema og det, der skal tegne sig for den største økonomiske vækst,” siger han og forklarer, at han forventer, det vil skubbe bag på C25-indekset.

Michael Friis Jørgensen mener, at man som investor skal passe på med at rykke for meget rundt på porteføljen i den nuværende fase, som markedet befinder sig i, hvor netop energi- og finanssektoren er kørt kraftigt i vejret, mens også den globale industri- og råvaresektor med stigninger på 7,41 pct. og 5,70 pct. er steget mere end MSCI World i år, som er oppe med 4,17 pct.

“Man skal være klar over, at man som investor befinder sig i halen af disse bevægelser lige nu. Dem der har været positioneret til denne rotation, de vil på et tidspunkt muligvis overveje at skifte tilbage til det langsigtede perspektiv, hvor nogle af vækstaktierne ligger det rette sted de næste ti år,” siger han.

LÆS MERE OM SAMME EMNE
Investor
Strateger: Store udsving forude efter globalt kursridt på 75 pct

Globale aktier har leveret et massivt kursridt det seneste år. Hos Velliv forventer man nu en større korrektion i andet halvår

Efter et år med kursstigninger på 74,9 pct. til globale aktier, er der nu udsigt til større volatilitet, end investorerne har været vidne til i 2021, hvor stigende renter allerede har skabt bølgegange på finansmarkederne. Sådan lyder vurderingen fra Velliv og Carnegie.

“Jeg tror, vi skal forvente større udsving, end vi har været vant til,” siger Jack Mortensen, chefstrateg i Carnegie, mens Velliv forventer udsvingene for alvor viser sig i andet halvår.

“På et tidspunkt skal vi have en korrektion på mindst 10 pct. Jeg hælder til, det bliver i andet halvår,” siger Henrik Henriksen, chefstrateg i Velliv.

Udmeldingerne kommer knap et år efter, at aktiemarkederne fandt sin bund den 23. marts 2020 efter en dyb nedtur, som sendte MSCI World-indekset ned med 34 pct. på 22 handelsdage.

74,9 pct. er MSCI World-indekset steget siden sin bund den 23. marts 2020 Derefter startede et rekordhurtigt comeback, hvor det blot tog det globale indeks fem måneder at indhente det tabte, efter at centralbanker og finanspolitiske hjælpepakker trådte til.

Øget prissætning

Det seneste års massive kursløft har sat sit tydelige aftryk på prissætningen. P/e-nøgletallet (pris pr. krones indtjening) for MSCI World er steget fra 20,66 i 2019 til 32,69 i 2020 og lyder lige nu på 34,08, viser data fra Bloomberg.

Henrik Henriksen vurderer, at markedets fokus på genåbninger lige nu skærmer for de bekymringer, der kan gemme sig i anden halvdel af 2021.

“Lige nu er vaccinekortet så stærkt, at det trumfer bekymringerne,” siger han og fortsætter:

“Men når vi har set genåbningshistorien spille sig ud, tror jeg, vi i andet halvår kan forvente en korrektion på 10 pct. på baggrund af en kombination af stigende renter og en realistisk forventning om, at 2022 ikke bliver et lige så fantastisk år, som 2021 tegner til at blive, når genåbningerne får frit løb. Men derefter vil der være plads til et nyt run for aktierne,” siger Henrik Henriksen.

Hos Carnegie forstår Jack Mortensen godt, hvis man som investor kan blive bekymret over markedsudsving, efter et år hvor globale aktier er steget 75 pct. Men selv forventningen om store aktieudsving fjerner ikke hans tro på, at aktier fortsat er stedet at være investeret:

“Investorer er blevet skubbet ud af risikokurven, i takt med at både centralbanker og politikere har oversvømmet markedet med penge, og vi ser allerede nogle af effekterne, hvor stigende renter allerede har skabt volatilitet. Men vi står samtidig foran et massivt opsving, og vi ser flere opjustere forventningerne til væksten. Og når økonomierne vokser, så skal aktierne følge med,” siger Jack Mortensen og peger på de grønne aktier, infrastruktur, byggesektoren og finans som områder, han tror på.

Plads til mere

Flere aktietyper har allerede taget forskud på udsigten til genåbninger og økonomisk vækst, hvor energisektoren er den mest stigende sektor i MSCI World i år, mens også sektorer som finans, råvarer og industri er steget mere end indekset.

Nils Thygesen, der står bag Thygesen Capital, understreger, at selskaber har været tvunget til at optimere forretningen under coronakrisen. Og han forventer, at den optimering kan danne grobund for stærk indtjeningsfremgang, når opsvinget materialiserer sig. Han forventer, at det over året vil være med til at sende aktiemarkedet mod endnu højere kursniveauer.

“Usikkerhed om rentemiljøet kan på mellemlang sigt betyde markedsturbulens, men den bør kunne anvendes til at samle yderligere op i udvalgte cykliske og finansielle aktier,” siger han og peger på aktier som Bridgestone og Danske Bank, som befinder sig i Thygesen Capital-porteføljen, mens han privat ejer Tryg-aktier.

Forsiden af Børsen Bæredygtig