BØRSEN BÆREDYGTIG
Bæredygtig
Investeringsfond satser på Norden som kraftværk

Tak fordi du læser med

Danske Bank og PwC er partnere på Børsen Bæredygtig. Derfor kan vi gøre alle vores artikler på Børsen Bæredygtig frit tilgængelige for alle læsere. Det er medvirkende til, at Børsen Bæredygtigs artikler bliver diskuteret vidt og bredt.

Danske Bank og PwC er også parterne på Børsen Bæredygtig, når vi går live og fremhæver en række af de mest spændende grønne projekter i danske virksomheder i Børsen Bæredygtig Cases.

Danske Bank og PwC har ingen indflydelse på indholdet eller andre redaktionelle valg på Børsen Bæredygtig, der skabes af uafhængige og objektive journalister og i den samme høje kvalitet, som du kan finde i resten af Børsen.

Læs mere om partnerskab.

Den verdensomspændende venturefond Antler har sat turbo på klimatech-investeringer i Norden det seneste år. Truslen om global recession får indtil videre ikke fonden til at ændre strategi

Som ung mand opvokset i det vestlige Indien var Sumod Nandanwar fascineret af små kamprobotter. Han byggede og programmerede dem og deltog endda i et tv-transmitterede konkurrencer, hvor de firhjulede bæster tørnede sammen i et lille indhegnet område.

Senere førte ingeniørstudier ham til Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm, hvor interessen for at udvikle software og algoritmer flyttede sig til droner og sensorer. Sumod Nandanwar gjorde en opsigtsvækkende opdagelse, da han lavede en algoritme, der kan scanne marker med en sensor fra traktorens tag, tygge data igennem og i næste nu sende signaler ned til sprøjtemaskinens dyser, der bekæmper ukrudt eller gøder jorden; altså en præcis bestilling på, hvad marken har brug for her og nu, mens traktoren ruller – hverken mere eller mindre. Tidligere anså man impactindustrien som noget, der hørte til i filantropien. Men det har ændret sig dramatisk Rosalind Bazany, head of impact, Antler

Den tekniske side af forretningsidéen havde Sumod Nandanwar godt greb om, men han behøvede hjælp til den forretningsmæssige del. Til et startupprogram hos venturefonden Antler mødte han i februar danske Rasmus Emil Hansen, som har kommerciel erfaring med implementering af AI-løsninger fra blandt andet McKinsey og i øvrigt kender landbruget indefra, da han er opvokset på et fynsk landbrug, der producerer grantræer. De to udgør nu rygraden af virksomheden Perplant og har modtaget i underkanten af 1 mio. kr. fra Antler til at sætte forretningen i gang.

“Vi skal reducere sprøjtemidler og overgødning, så meget vi kan. Perplant er intuitiv for landmændene at bruge og kan nemt kobles på sprøjteudstyr, der måske har nogle år på bagen. Vi prøver at være en demokratisk løsning, som gør landbrug i alle størrelser i stand til rykke på klimamålene nu,” siger Sumod Nandanwar

Norden som knudepunkt

Antler har kontorer over hele verden, men en trend materialiserer sig især i de investeringer, der foretages i europæiske startupvirksomheder. I 2022 har Antler matchet grundlæggere og skudt startkapital ind i 17 europæiske klimatech-virksomheder, hvoraf størstedelen er nordiske.

Og det er ikke så underligt, hvis du spørger Michael Wiatr, partner i Antler og ansvarlig for afdelingen i København. For i de nordiske lande findes der i forvejen et økosystem, der har en grundlæggende interesse for at udvikle klimaløsninger. Hos Antler er der derudover en ambition om at skubbe på, så de nordiske lande i endnu højere grad bliver til et slags knudepunkt for klimateknologi.

“Den grønne tankegang gennemsyrer universiteter, det politiske niveau og vi har store nordiske virksomheder, der gør sig umage for at være bæredygtige. Det er alt sammen med til at drive nye initiativer frem. Derudover mener jeg faktisk også, at vi har en forpligtelse til at handle på de her problemer, fordi vi netop har forståelsen og evnerne til at drive løsninger frem,” siger Michael Wiatr.

Antler har i øjeblikket investeringer i mere end 600 selskaber, hvoraf 124 ligger i de nordiske lande. De nordiske investeringer alene beløber sig til mere end 36 mio. dollar. Ud af de nordiske investeringer er næsten hver tredje i en klimatech-relateret virksomhed. Antler oplyser ikke, hvor meget fonden investerer globalt.

Bæredygtig rugekasse

Antler ser sig selv som et pengestærkt idéværksted, hvor idémageres første streger på skitseblokken forfines og testes. Hvis forretningsidéen vejes tung nok, vil Antler forsøge at sætte den bedst mulige “startopstilling” for den gryende virksomhed, ligesom da Sumod Nandanwar og Rasmus Emil Hansen blev matchet. De fleste succesfulde virksomheder er blevet skabt under en recession Michael Wiatr, partner, Antler

“De forretninger, vi er med til at starte, skal helst vokse sig store over de næste fem til ti år. Når man har et setup som vores, så kan vi indgå i en slags partnerskab med grundlæggerne, hvor man bringer dygtige folk sammen og leder dem i en retning, hvor ambitionen er bæredygtige løsninger,” siger Michael Wiatr.

Han suppleres af Rosalind Bazany, der er Antlers global head of impact:

“Tidligere anså man impactindustrien som noget, der hørte til i filantropien. Men det har ændret sig dramatisk. Globalt set er der nu 1 billion dollar investeret i det her marked, og man begynder at anerkende, at de grønne investeringer både kan være en god forretning og tjene et højere formål.”

Hos Antler håndplukker man ikke kun de dygtigste studieprojekter fra universiteterne, der allerede er på et bæredygtigt spor, i højre grad handler et forløb hos Antler om omskoling.

Lær at være grøn

For mange af Antlers iværksættere kommer med mere end ti års erfaring i bagagen og ofte også fra industrier og brancher, der udleder drivhusgasser og betragtes som klimasyndere. Antlers første princip er at finde og dyrke de bedste iværksætterprofiler og lede dem over mod et grønt tankesæt. Derfor er en introduktion til FN’s Verdensmål en del af programmet. Det samme gælder introduktion til forandringsteori og måleinstrumenter, der kan kvantificere den forskel, man ønsker at gøre.

“Det smukke ved at være en meget tidlig investor er, at man i bund og grund lægger fundamentet for disse virksomheder. Vi har bygget en online undervisningsplatform, Antler Academy, og her har vi prøvet at tygge et hav af informationer igennem på en forståelig måde, så grundlæggerne kan omsætte, hvad det vil sige at være i impactindustrien. Det handler blandt andet om, hvordan man måler forandring, og hvordan det at arbejde med bæredygtighed bliver en rød tråd i deres forretningsstrategi,” siger Rosalind Bazany.

Lurende recession

Selvom vi globalt ser ind i en kraftig opbremsning i den økonomiske vækst, forudser Antler ikke, at trængte tider vil ændre ved fondens lyst til at investere. For området har politisk bevågenhed og får også store offentlige midler tilført. Så gryden er i kog og vil fortsat være det.

“De fleste succesfulde virksomheder er blevet skabt under en recession, og vi ved også, at klimaproblemerne ikke sættes på pause, bare fordi vi har recession. Så vi fortsætter vores investeringer og fastholder det princip, der altid er gældende: De idéer, vi er med til at føde, skal kunne hente investeringer andre steder fra,” siger Michael Wiatr.

Udvikling, ikke afvikling

I Perplant forbereder Sumod Nandanwar og Rasmus Emil Hansen sig nu på anden investeringsrunde, og der er grund til optimisme. For test af Perplants udstyr hos 11 forskellige landmænd har vist, at den automatiserede dosering har en positiv effekt. Gødningsmængden er i gennemsnit blevet reduceret med 17 pct., og alligevel har planterne på marken fået det, de skulle have. Næste skridt er at rulle Perplant ud i større skala.

Der er stor politisk bevågenhed på netop landbruget og skarp konkurrence om at lave teknologi, der ligesom Perplant forsøger at reducere unødvendig belastning af jorden.

Alligevel håber og tror Rasmus Emil Hansen, at Perplant om fem år har lavet en plug and play-løsning, der er udbredt i ikke bare nordiske landbrug, men også Benelux-landene, og om alt går vel, kan USA også blive et marked, siger Rasmus Emil Hansen:

“Autonomi er allerede udbredt i transportsektoren, og det kommer selvfølgelig også til landbruget. Vi tror på, at big data kan bane vejen for løsninger, der kan skabe værdi og modernisere landbrug, så de bliver mere bæredygtige. Vi oplever, at især yngre landmænd har en interesse i det her. Det er nærmest et mantra for dem, at de vil udvikle og ikke afvikle.”

Børsen Bæredygtig hylder grønne frontløbere

Børsen Bæredygtig har udvalgt årets 50 danske virksomheder, der rykker ved den grønne omstilling med konkrete projekter, og som vi derfor hylder som Børsen Bæredygtig Cases.

Børsen Bæredygtig hylder grønne frontløbere

Børsen Bæredygtig har udvalgt årets 50 danske virksomheder, der rykker ved den grønne omstilling med konkrete projekter, og som vi derfor hylder som Børsen Bæredygtig Cases.

Forsiden af Børsen Bæredygtig

Børsen Bæredygtig hylder grønne frontløbere

Igen i år udvælger Børsen Bæredygtig virksomheder, der rykker ved den grønne omstilling med konkrete projekter.

Børsen Bæredygtig hylder grønne frontløbere

Igen i år udvælger Børsen Bæredygtig virksomheder, der rykker ved den grønne omstilling med konkrete projekter.

BØRSEN BÆREDYGTIG
31. jan 2023