BØRSEN BÆREDYGTIG
Bæredygtig
Hun gør bæredygtig forretning målbar på 45 punkter
Tak, fordi du læser med

Denne artikel kræver normalt abonnement, men er gratis for dig, fordi Danske Bank har finansieret adgang til Børsen Bæredygtig for alle i dansk erhvervsliv.

Danske Bank har ikke haft indflydelse på selve artiklen.

Læs mere om Danske Banks involvering.

Siden den første kapitalforeningen med bæredygtige aktier kom til Danmark, har området bevæget sig lynhurtigt. Og det er ikke blevet lettere at vurdere virksomhedernes bæredygtighed, fortæller stifteren bag foreningen

Kapitalforeningen SDG Invest blev i 2017 Danmarks første af slagsen, der udelukkende screenede aktier efter FN's 17 bæredygtighedsmål. Og medstifter Anne-Louise Thon har siden opstarten udviklet et indgående kendskab til udfordringerne med at vurdere virksomheders bæredygtige arbejde. Det er en høstak, og det giver også kæmpe udfordringer for os. Derfor har vi lavet vores eget system, hvor vi vurderer efter en modningsskala Anne-Louise Thon, stifter, SDG Invest

I dag har SDG Invest over 1000 investorer og en aktieportefølje spredt over 62 børsnoterede selskaber. De bliver alle kontrolleret for deres indsats med bæredygtighed på 45 parametre, og Anne-Louise Thon arbejder fortsat med at finde svaret på et nærmest umuligt spørgsmål – hvad er i reglen bæredygtigt?

Hvad er de vigtigste områder at fokusere på, hvis man vil være en attraktiv bæredygtig virksomhed?

“Det kommer meget an på, hvilken type virksomhed, man er. Men man skal som hovedregel arbejde kraftigst med det område, hvor man er den største synder. Hvis man f.eks. er en industrivirksomhed, der udleder meget CO2, er det vigtigt, man tager store skridt for at sænke sin belastning på området. Og så lægger vi meget fokus på, at virksomhederne tager et ledelsesmæssigt ansvar frem for bare at rapportere de rigtige esg-informationer.”

Hvordan kan virksomhederne tage det ansvar?

“Ved at gennemføre systematiske ændringer, vi kan følge med i. Et eksempel er Chr. Hansen, der har tilsluttet sig en række initiativer og projekter for at omstille sig til en mere cirkulær forretning. Under covid-19 har vi også set virksomheder, der på trods af de økonomiske udfordringer har fokuseret på at betale alle deres leverandører med det samme. Det er et stærkt signal at sende for social bæredygtighed.”

Hvordan har fokus på CO2-udledningen udviklet sig i tiden, du har været i SDG Invest?

“Fokus er kun blevet større, og det hænger også sammen med, at data på det her område er relativt håndgribelige. Jeg siger bestemt ikke, det er let, men der en række måder at udregne og kontrollere CO2-data. Det er vanskeligere at sætte et tal på, hvor meget korruption man har modvirket, eller hvordan du har påvirket menneskerettigheder på en fabrik i Bangladesh.” Afkastet i foreningen var i det første aktive år, 2018, på -3,72 pct. I 2019 endte afkastet på 30,53 pct. og i 2020 endte det på 7,46 pct. I januar og februar 2021 var afkastet i SDG Invest samlet 0,79 pct.

Hvordan screener I for de blødere parametre, når I skal finde bæredygtige aktier?

“Det er en høstak, og det giver også kæmpe udfordringer for os. Derfor har vi lavet vores eget system, hvor vi vurderer efter en modningsskala. Første trin er f.eks., at de har lavet en politik for bæredygtighed på et område, og næste skridt er så, når vi kan se, at de har lavet konkrete målsætninger på området. Så kan vi begynde at undersøge, hvilke konkrete handlinger de har gjort. Det kræver meget arbejde.”

Kan I garantere, at virksomhederne virkelig også gør det, de siger?

“Man kan aldrig garantere mod, at folk lyver, men vi vurderer også, hvorvidt virksomheder f.eks. har ekstern revision på deres esg-indsatser og tal.”

Kan I garantere, at investorerne bidrager til en bedre klode ved at bruge jer?

“Ja i forhold til, hvis man ikke gjorde noget. Vi flytter kapital i en mere bæredygtig retning, så vi tager og guider investeringer gennem en bæredygtig linse med et meget omfattende og grundigt kontrolsystem.”

Tror du, man gør den største forskel ved at investere i virksomheder, der er født grønne eller virksomheder, der bevæger sig i en mere bæredygtig retning?

“De helt store virksomheder, som vi bl.a. screener, har jo en kæmpe effekt, når de går ind og reducerer deres aftryk og arbejder bæredygtigt. Især hvis de også påvirker leverandørerne. Man skal også huske, at mindre virksomheder har en helt anden risikoprofil fra et investorsynspunkt. Men hvis man har is i maven, kan man selvfølgelig have held med at ramme en genial enkeltaktie.”

Forsiden af Børsen Bæredygtig