BØRSEN BÆREDYGTIG
Bæredygtig
Fynsk oliefamilie køber ukendt træpillekomet
Tak, fordi du læser med

Denne artikel kræver normalt abonnement, men er gratis for dig, fordi Danske Bank har finansieret adgang til Børsen Bæredygtig for alle i dansk erhvervsliv.

Danske Bank har ikke haft indflydelse på selve artiklen.

Læs mere om Danske Banks involvering.

Landets niendestørste virksomhed, USTC, er i gang med et aggressivt opkøbstogt uden for olieforretningen. Familien bag slår kløerne i træpillegigant

Den fynske oliefamilie bag en af landets største koncerner, A/S United Shipping & Trading Company (USTC), vil gøre sig mindre afhængig af det sorte guld, og derfor slår den nu til og køber den i offentligheden ukendte træpillekomet CM Biomass i en milliardhandel.

Således overtager USTC 60 pct. af selskabet, der på få år er blevet verdens største handelshus for træpiller. CM Biomass er en del af råvarekoncernen Copenhagen Merchants Group, som beholder de resterende 40 pct. Træpiller kan fylde det her hul i forhold til at skabe noget energi, der er stabilt Nina Østergaard Borris, driftsdirektør og medejer, USTC

“Sol og vind alene kan ikke generere nok elektricitet og varme til det behov, vi har, fordi solen ikke altid skinner, og vinden ikke altid blæser, så træpiller kan fylde det her hul i forhold til at skabe noget bæredygtig energi, der er stabilt,” siger Nina Østergaard Borris, der sammen med sin søster Mia Østergaard Nielsen overtog majoriteten af aktierne i faderen Torben Østergaard Nielsens livsværk sidste år.

Ingen af parterne vil afsløre købesummen, men ifølge Børsens oplysninger har handlen en værdi på et stykke over 1 mia. kr. Dermed er det USTC’s anden milliardhandel på få måneder. I november 2020 overtog koncernen logistikvirksomheden Freja.

Nyt grønt ben

USTC omsætter for 76 mia. kr. – primært på handel med brændstof til skibe, kendt som bunkerolie – i det største selskab, Bunker Holding, men Middelfart-konglomeratet har også selskaber inden for shipping, logistik og it.

Med opkøbet af CM Biomass føjer USTC et sjette ben til forretningen, der trækker den olietunge koncern i en mere grøn, bæredygtig og klimavenlig retning. A/S United Shipping & Trading Company bygger på den lille fynske skibsmægler Julius Mortensen Shipping fra 1876. I 1980’erne begyndte Torben Østergaard Nielsen at sælge brændstof til skibe (bunkerolie).Siden har det udviklet sig til et konglomerat, der i 2019/20 omsatte for 76,3 mia. kr. og tjente 1,1 mia. kr. før skat. Langt den største del af resultatet kommer fra datterselskabet Bunker Holding, der sælger bunkerolie.

Da Nina Østergaard Borris blev næstkommanderende i USTC efter sin far, og sammen med sin søster fik overdraget 66 pct. af aktierne, gjorde hun det klart, at “min søster og jeg vil sikre, at virksomheden også er relevant i verdenshandlen, når det ikke er olie, man bruger til fremdrift længere.”

“Verden bevæger sig hurtigere og hurtigere i den retning, og vi vil med på hele den bæredygtighedsagenda. Det har vi sagt, at vi vil, og derfor passer opkøbet af CM Biomass perfekt ind,” siger Nina Østergaard Borris, der mener, at coronakrisen har sat yderligere fart på den grønne omstilling.

Har Ørsted som kunde

Den udvikling har CM Biomass, der blev stiftet i 2009, også mærket.

I 2020-regnskabet rammer omsætningen tæt ved 3 mia. kr.

“Vi har været igennem en ret utrolig vækst,” siger Simon Christensen. 76 mia. kr. omsætter USTC for. Det gør det til Danmarks niendestørste virksomhed målt på omsætning

Han er adm. direktør i familievirksomheden, som hans far, Torben Christensen, har stiftet. Selskabets kunder befinder sig primært i Europa og tæller bl.a. danske Ørsted, men med USTC ombord har man ambitioner om at ekspandere forretningen geografisk.

“Vi er nået til et punkt nu, hvor det giver god mening at få en partner ind, for vi står i en situation, hvor der er flere muligheder, end vi har penge til,” siger Simon Christensen.

Nina Østergaard Borris nævner bl.a., at CM Biomass skal skrue kraftigt op for produktionen i USA.

Selskaber inden for grøn omstilling er brandvarme i øjeblikket og handles ofte til meget høje priser. Nina Østergaard Borris er dog ikke nervøs for, at USTC har købt for dyrt.

“Vi kigger på det over lang tid. Vi er ikke nogen kapitalfond, der skal ud om tre eller fem år, så helt ærligt, det spekulerer jeg ikke på. Vi skal jo ikke af med den igen eller sælge,” siger hun.

USTC er i gang med et aggressivt opkøbstogt, og det er langtfra slut.

“Der er altid gang i gryden,” siger Nina Østergaard Borris.

Forsiden af Børsen Bæredygtig