BØRSEN BÆREDYGTIG
Bæredygtig
Forbrugere vilde med fortælling om mælk og vind
Tak, fordi du læser med

Denne artikel kræver normalt abonnement, men er gratis for dig, fordi Danske Bank har finansieret adgang til Børsen Bæredygtig for alle i dansk erhvervsliv.

Danske Bank har ikke haft indflydelse på selve artiklen.

Læs mere om Danske Banks involvering.

Hvis virksomheder vil fremstå som grønne og bæredygtige, er kommunikation ligeså afgørende som det reelle arbejde. Det forstår energi- og fødevaresektoren, viser ny måling

CO2e-neutral mælk i køledisken, genanvendelig emballage på hylderne, fairtrade, økologi og dyrevelfærd.

Dagligvareforhandlerne og virksomhederne, der producerer varer til supermarkedshylder, restauranter og måltidskasser, er siden 2019 blevet markant dygtigere til at male et grønt billede af deres forretning.

I hvert fald nævner danske forbrugere i højere grad virksomheder som Arla, Coop, Irma og Aarstiderne, når de skal vurdere, hvilke danske selskaber, der er mest bæredygtige.

Det viser kommunikationsbureauet Advices årlige bæredygtighedsbarometer for 2020, der bliver offentliggjort 29. april.

Energigiganterne Vestas og Ørsted ligger fortsat sikkert på første- og andenpladsen over de grønneste virksomheder ifølge danskerne. Men på top-10-listen er seks af selskaberne i år fra fødevare- eller dagligvareindustrien – det er en ny udvikling.

Direkte mod forbrugeren

Arla er i år rykket op på listens tredjeplads, og kommunikationsdirektør i selskabet, Niels Dahl, fortæller, at f.eks. kommunikation på sociale medier som Facebook har hjulpet selskabet med at komme tættere på forbrugerne.

“De ved virkelig meget om klima og bæredygtighed, så det stiller store krav til vores kommunikation. Vi har både hævet indsatsen på at fortælle om vores langsigtede mål for at blive klimaneutrale i 2050, mens vi også kommunikerer om alle de mindre skridt, vi tager for at nå dertil,” siger han.

Arla har bl.a. markedsført initiativer som at teste eldrevne lastbiler og lave klimatjek blandt sine 9800 landmænd, for at reducere deres CO2-udledning.

Selskabets markedsføring af “CO2e-neutral” mælk er imidlertid blevet skarpt kritiseret af Forbrugerrådet Tænk for at være vildledende, men det gør øjensynligt ikke stort indtryk hos størstedelen af forbrugerne, fortæller direktør og partner i Advice Martin V. Ankerstjerne, der har været tovholder på bæredygtighedsbarometeret.

“Forbrugerne lægger mere vægt på, at virksomhederne anskueliggør, præcis hvordan de vil sænke deres CO2-udledning, og vi kan se i undersøgelsen, at hvis forbrugerne har tiltro til, at en branches klimabelastning er væsentligt reduceret om ti år, så betyder det enormt meget for deres opfattelse af sektoren,” siger han og tilføjer, at forbrugerne ifølge undersøgelsen generelt har større lid til, at virksomhederne skal drive grøn omstilling.

“Det er måske et udtryk for, at det er svært at finde ud af, hvordan man træffer bæredygtige valg, så det bliver taget meget positivt imod, hvis virksomhederne er dygtige til at informere og guide forbrugerne i den rigtige retning.”

Spørger man Bente Halkier, der er professor i sociologi ved Københavns Universitet og ekspert i forbrugeradfærd, mener hun også, at fødevarebranchen har oppet sit fokus på bæredygtighed markant.

“Det er meget vigtigt at kommunikere sine budskaber på en måde, så forbrugerne ikke får mistanke om, at der er tale om greenwashing. Der tror jeg, det er en fordel, at fødevarevirksomhederne har nogle meget konkrete produkter, emballager osv. de kan bruge i deres markedsføring. Samtidig med, at vores forbrug af fødevarer ligger meget højt i vores bevidsthed, fordi vi er i kontakt med det hver dag.”

Der har været meget debat om fødevarer og landbrugs klimabelastning – hvorfor bliver fødevareselskaber i stigende grad betragtet som bæredygtige?

“Det overrasker også mig, at de helt store fødevaregiganter rykker op på listen her, for dem har folk tidligere været skeptiske overfor. Jeg tror umiddelbart, at det især er kødforbruget og dermed kødproducenter, der er blevet sat under lup og hårdere ramt i bevidstheden. Mens veganere, der slet ikke spiser animalske produkter, udgør en meget lille del af forbrugerne.”

Forsiden af Børsen Bæredygtig