KØB SENESTE NYT KURSER Køb Abonnement
Bæredygtig

Tak fordi du læser med

Danske Bank og PwC er partnere på Børsen Bæredygtig. Derfor kan vi gøre alle vores artikler på Børsen Bæredygtig frit tilgængelige for alle læsere. Det er medvirkende til, at Børsen Bæredygtigs artikler bliver diskuteret vidt og bredt.

Danske Bank og PwC er også parterne på Børsen Bæredygtig, når vi går live og fremhæver en række af de mest spændende grønne projekter i danske virksomheder i Børsen Bæredygtig Cases.

Danske Bank og PwC har ingen indflydelse på indholdet eller andre redaktionelle valg på Børsen Bæredygtig, der skabes af uafhængige og objektive journalister og i den samme høje kvalitet, som du kan finde i resten af Børsen.

Læs mere om partnerskab.

Fondsmægler søsætter grøn investeringsforening

Curo Capital vil ikke gå på kompromis med ansvarlighed og bæredygtighed i ny investeringsforening

Malene Bason, partner i Curo Capital, holder hele tiden øje med forvalternes investeringsbeslutninger. Arkivfoto: Jeppe Bøje Nielsen
Malene Bason, partner i Curo Capital, holder hele tiden øje med forvalternes investeringsbeslutninger. Arkivfoto: Jeppe Bøje Nielsen

Investorer gør klogt i at forstå nuancerne, hvis de vil sætte grønne fodaftryk med deres investeringer. Det er kongstanken bag den uafhængige formueforvalter Curo Capitals netop børsnoterede investeringsforening “Wealth Invest Forskel – Bæredygtige Aktier”, hvor strategien er aktiv, og hvor der investeres i globale aktier gennem Ucits-fonde, der investerer i selskaber med fokus på bæredygtighed, ansvarlighed, lederskab og med omtanke for miljø og klima. For er det bæredygtigt at investere i et selskab, der bruger penge – tjent på sort energi – til at opbygge noget fremtidigt bæredygtigt?

“Jeg oplever et stort fokus på netop den problematik. Fondene har mere og mere fokus på ikke at uddele til bæredygtige formål med midler, som er tjent ved at investere sort,” siger Malene Bason, partner i Curo Capital.

Læs også: Stor uenighed om bæredygtighed: Aktier esg-screenes i øst og vest

For hende er det altafgørende at tilbyde en aktivt forvaltet investeringsforening, hvor investorerne kan være trygge ved, at de ikke gør skade med deres investeringer, og at de investerer i noget, der gør en positiv forskel.

“Vil du have mest bæredygtighed for pengene, er det via aktiv forvaltning. For det første, fordi man skal passe på med at stole blindt på esg-screeningen (miljø, sociale- og ledelsesmæssige forhold, red.), som de passive investeringsforeninger gør, fordi de er passive. For det andet udøver aktive forvaltere aktivt ejerskab, der er med til at skubbe selskaberne i en bæredygtig retning,” siger hun og tilføjer, at de fleste forvaltere siger, de udøver aktivt ejerskab.

For at udvælge de bedste forvaltere til “Forskel” har Malene Bason lavet en statistik, bl.a. over forvalternes interaktion med selskaberne:

Læs også: Blackrock får kritik af sorte aktier i en etf der klinger grønt

“Jeg har lavet due diligence på over 125 globale bæredygtige aktiefonde. Utroligt mange af dem skal man bare ridse lidt i lakken for at se, at det aktive ejerskab ikke stikker så dybt. Hvilket engagement har de egentligt haft? Har de stemt på generalforsamlingen, har de sendt en mail, eller har de diskuteret strategien med selskabets direktør?”

I Frederiksberg Finansrådgivning anbefaler direktør Hanne Roj-Larsen hellere sine kunder de passive esg-screenede investeringsfonde, etf’er, som typisk er langt billigere end de aktivt forvaltede.

“De passive etf’er, som jeg anbefaler, foretager “bedst i klassen”-screenings, hvor de ikke fuldstændig udelukker hele sektorer,” siger Hanne Roj-Larsen og forklarer, at man således f.eks. ikke fravælger hele kemisektoren, men investerer i de kemiaktier, der har den laveste CO2-udledning.

“Det giver god mening, for det giver selskaberne et kraftigt incitament til at ligge i den gode ende, f.eks. ift. deres CO2-regnskab,” siger hun.

Konstant overvågning

Investeringsforeningen er skabt til Curo Capitals kunder, der typisk er institutionelle investorer, erhvervsdrivende fonde, formuende investorer, familiekontorer og ngo’er, hvor “en lille håndfuld” af dem har investeret ca. 202 mio. kr., men med børsnoteringen kan den købes af alle investorer.

“Vi oplever specielt en stigende interesse for produktet fra erhvervsdrivende fonde og interesseorganisationer, for der er bare en stor interesse for, hvad der investeres i, og de skal have noget, de kan forsvare. Noget med solid rapportering og måling af det bæredygtige. Det er super vigtigt,” siger Malene Bason, der nøje har udvalgt seks forvaltere.

“Et er at vælge dem, men jeg skal bruge mindst lige så meget tid på at monitorere dem. Jeg skal hele tiden være opmærksom på, hvad der sker i de forskellige porteføljer og løbende holde møder med porteføljemanagerne i de forskellige strategier.”

“Forskel” indeholder p.t. tre esg-aktie- og tre impact-strategier fra Neuberger Bermann, Bank of Montreal, HC Boston Common, Montanaro, Wheb samt Baillie Gifford.

Læs også: Kampen om at være grønnest skygger for næste afkastmulighed

Forsiden lige nu