BØRSEN BÆREDYGTIG
Bæredygtig
Erhvervsmastodonter skeler til pantsystem: Om tre år skal virksomheder rydde op efter egen emballage

Tak fordi du læser med

Danske Bank og PwC er partnere på Børsen Bæredygtig. Derfor kan vi gøre alle vores artikler på Børsen Bæredygtig frit tilgængelige for alle læsere. Det er medvirkende til, at Børsen Bæredygtigs artikler bliver diskuteret vidt og bredt.

Danske Bank og PwC er også parterne på Børsen Bæredygtig, når vi går live og fremhæver en række af de mest spændende grønne projekter i danske virksomheder i Børsen Bæredygtig Cases.

Danske Bank og PwC har ingen indflydelse på indholdet eller andre redaktionelle valg på Børsen Bæredygtig, der skabes af uafhængige og objektive journalister og i den samme høje kvalitet, som du kan finde i resten af Børsen.

Læs mere om partnerskab.

Store erhvervsorganisationer vil samarbejde om genanvendelse af emballage, når nye krav i 2025 rammer industrien. Godt udgangspunkt for kommende forhandlinger, mener miljøminister

Mens Orkla i mange år har arbejdet på mere bæredygtig emballage, får området endnu en dimension om tre år. Fra 2025 bliver det nemlig op til virksomheder, der sender indpakning på markedet, også at fjerne det igen og sikre genbrug eller genanvendelse.

Det får stor betydning for Orkla, hvor minimum ét produkt fra sortimentet fra bl.a. Beauvais, Kims eller Naturli' er at finde hos over 90 pct. af de danske husstande, fortæller adm. direktør for den danske del Carsten Hänel. Tidligere beregninger fra Orkla viste, at et fremtidigt system kan koste ca. 3 pct. i øgede forbrugerpriser.

"Derfor er det enormt vigtigt, at systemet bliver effektivt, og vi får skabt cirkularitet, så de samlede omkostninger til at drive systemet kan blive mindre," siger han.

Sammen med branchen har Orkla skubbet på for at finde den løsning, som erhvervsorganisationer nu præsenterer til at håndtere kravet om udvidet producentansvar, som vil gælde hele EU. Den nye organisation Dansk Emballage Producentansvar skal sikre overgangen, lyder ambitionen fra Dansk Industri, Dansk Erhverv, Landbrug & Fødevarer samt Dagsam.

Inspiration fra dåsen

De fleste medlemmer i DI bruger emballage, siger miljøpolitisk chef Karin Klitgaard, der kalder opgaven for stor og kompleks for den enkelte.

"Mange virksomheder har dog fra start sagt, at vi skal sætte os forrest i bussen," siger hun.

Det vil ikke være sådan, at f.eks. Den Gamle Fabrik skal køre rundt og indsamle sine syltetøjsglas. Derfor har vi besluttet at etablere en kollektiv ordning John Wagner, adm. direktør, De Samvirkende Købmænd

Organisationerne sammenligner i nogen grad ordningen med Dansk Retursystem, som Svend Auken (S) i sin tid opfordrede bryggerier og detailhandel til at etablere for at sikre indsamling og genanvendelse af flasker og dåser. Det kommende system skal dog ikke baseres på pant og eneret. I stedet skal virksomheder, der tilmelder sig, betale et gebyr for at få indsamlet, sorteret og genanvendt deres emballager.

"Der er enighed om, at producentansvaret indføres finansielt. Det vil ikke være sådan, at f.eks. Den Gamle Fabrik skal køre rundt og indsamle sine syltetøjsglas. Derfor har vi besluttet at etablere en kollektiv ordning," siger John Wagner, adm. direktør for De Samvirkende Købmænd, på vegne af Dagsam.

Miljøminister Lea Wermelin (S) kalder meldingen fra erhvervslivet "et godt udgangspunkt" for kommende forhandlinger i Folketinget.

"Det viser, de er klar til at løfte arbejdet med at udvide producentansvaret på emballage," skriver hun til Børsen.

"Alt for meget plastikaffald og emballage ender i dag i forbrændingsanlægget. Det er spild af ressourcer og udleder CO2. Ved at give producenterne det økonomiske ansvar for affaldet vil vi i højere grad se emballage, som fra starten er tænkt til genbrug og genanvendelse."

Fra 2025 indføres udvidet producentansvar på emballage i EU. Alle selskaber, der pakker varer i emballage eller importerer emballerede produkter, skal selv organisere og betale for indsamling og genanvendelse. Ca. 40.000 danske selskaber ventes at blive omfattet. Med Dansk Emballage Producentansvar vil erhvervslivet håndtere ansvaret, så danske virksomheder mod gebyr kan få organiseret håndtering af affaldet.

Hvad et kommende system vil koste er for tidligt at sige, men Miljøstyrelsen vurderer den samlede omkostning for erhvervslivet til 2 mia. kr. om året. Konkret skal alle praktiske løsninger sendes i udbud, mens selskaberne, der i dag indsamler affald for kommunerne, formentlig vil være del af løsningen. Først skal en direktør dog findes.

"Den største udfordring er at bygge systemer, procedurer og aftaler op uden adgang til den ressource, det bygger på," siger Karin Klitgaard fra DI.

Vil regulere adfærd

Selvom det ifølge alle parter bliver en kæmpe opgave, er der også fordele.

"Alle, det gælder også producenter uden for fødevarer, vil minimere deres emballageforbrug. Det skal gerne få os alle til at opføre os mere ordentligt," siger John Wagner.

Ved at give producenterne det økonomiske ansvar for affaldet vil vi i højere grad se emballage, som fra starten er tænkt til genbrug og genanvendelse Miljøminister Lea Wermelin (S)

Det er miljøchef hos Landbrug & Fødevarer, Anette Christiansen, enig i. Fødevareselskaber står for ca. halvdelen af de samlede emballagemængder.

"Hvis man laver mere bæredygtig emballage, som kan genanvendes i stedet for at blive brændt af, kan det også blive billigere," siger hun.

I 2025 skal 100 pct. af emballagen i Orkla-koncernen kunne genanvendes, mens 75 pct. skal laves af genanvendte eller fornybare ressourcer, hvilket i dag er et problem at skaffe hjem globalt, påpeger adm. direktør Carsten Hänel.

"Set i det lys er det utroligt afgørende, at vi får etableret et cirkulært emballagesystem i Danmark. Det er nødvendigt, hvis vi skal lykkes med vores ambitioner."

Forsiden af Børsen Bæredygtig