BØRSEN BÆREDYGTIG
Bæredygtig
En ramme lunkne Slotspilsnere fik arkitekt til at skrotte jobbet og købe campingvogn: Nu leverer Stykka indbyggede møbler til 800 studieboliger
Tak, fordi du læser med

Denne artikel kræver normalt abonnement, men er gratis for dig, fordi Danske Bank har finansieret adgang til Børsen Bæredygtig for alle i dansk erhvervsliv.

Danske Bank har ikke haft indflydelse på selve artiklen.

Læs mere om Danske Banks involvering.

En beruset samtale mellem to fremmede har langsomt vokset sig til en virksomhed med 14 medarbejdere, der leverer en helt ny type træmøbler. De kan genanvendes, skilles ad, omdesignes og repareres løbende

I Lyngby og Ballerup fylder et af landets store pensionsselskaber i øjeblikket 800 studieboliger med langtidsholdbare møbler i cirkulært design fra Stykka.

Grundlaget for pensionsselskabets tocifrede millionkøb af senge og køkkenlåger kan spores til en polterabend i en sommervarm Nørrebro-lejlighed for ni år siden. Her har en arkitekt og en ingeniør fortrukket sig fra festen og sidder i intens samtale bagerst i stuen. De har mødt hinanden for under 12 timer siden og synes selv, de er i gang med at udvikle verdens fedeste forretningsidé. Vi designer ud fra den tanke, at hver enkelt del skal kunne udskiftes, uden at det bliver besværligt Jarl Engelbrecht Vindnæs, stifter, Stykka

“Det var vist en klassisk omgang med lidt for mange lunkne Slotspilsnere, hvor man synes, at alt lyder rigtig fedt. Forskellen var bare, at da det blev mandag morgen, virkede det stadig som en god idé,” fortæller arkitekten fra festen, Jarl Engelbrecht Vindnæs, der i dag er stifter af møbelproducenten Stykka.

Planen var klar. De to skulle udvikle, hvad der i store træk beskrives som en digital snedkerplatform, hvor arkitekter og designere nemt kunne skabe nye projekter, mens de i realtid kunne holde styr på materialer, pris og udseende af produktet. På den måde ville dyre mellemled, manuelle processer og ressourcespild blive minimeret.

Liv til drømmen

Jarl Engelbrecht Vindnæs droppede arkitektjobbet hos tegnestuen Lundgaard & Tranberg, og det nyudklækkede makkerpar købte en gammel campingvogn, stillede den i en lagerhal på Refshaleøen i København og flankerede vognen med en skæremaskine på syv ton.

“Det viste sig så bare at være noget mere bøvlet, end vi havde regnet med, at få de her systemer til at spille sammen digitalt. Så vi byggede virksomheden Cotter.dk i stedet for som en midlertidig løsning,” fortæller Jarl Engelbrecht Vindnæs om sin stadig eksisterende platform for laserskæring af prototyper til kreative kontorer.

De gav ikke op på den oprindelige ambition, og i 2019 lykkedes det. Virksomheden Stykka blev født og gav liv til et digitalt tegneredskab, der kan bruges til at udvikle møbler i storskala med fuld kontrol over materialemængder og pris.

Og det er nu lykkedes at koble værktøjet sammen med teknologien hos en række danske møbelfabrikker. En kunde eller Stykka selv kan i bund og grund designe et bord og få det produceret uden at fjerne blikket fra computerskærmen. Forskellen var bare, at da det blev mandag morgen, virkede det stadig som en god idé Jarl Engelbrecht Vindnæs, stifter, Stykka

Siden har forretningen udviklet sig, og Stykka omsatte for 14 mio. kr. i 2019 ved at sælge specialdesignede kontormøbler. Under covid-19-pandemien blev aktiviteten slået tilbage, men selskabet fik succes med at sælge sammenklappelige skriveborde til hjemmearbejdspladsen. Med det nye ben for møbler i storskala forventer Jarl Engelbrecht Vindnæs, at toplinjen for 2021 lander over 35 mio. kr.

Stykka er i hvert fald et godt stykke af vejen gennem samarbejdet med Pensiondanmark, der for nylig er gået ind på markedet for studieboliger. En boligtype der traditionelt tilbydes umøbleret, men det giver ikke mening, hvis man vil bidrage til bæredygtig forretning, fortæller projektudviklingsdirektør i Pensiondanmark Kim Bøgvad Larsen.

Normalt går de studerende i Ikea og køber et læs billige møbler, der så ryger ud, når de flytter igen efter et halvt år.

“Det kan vi modvirke med de indbyggede møbler, mens det giver os en bedre mulighed for at vedligeholde boligerne. Det spiller ind i vores dagsorden om at investere i produkter, der er holdbare, og ja, koster måske en smule mere i anskaffelse, men over produktets levetid regner vi bestemt med, at driftsomkostningerne er væsentligt lavere,” siger han.

Han tilføjer, at selskabet i høj grad forventer at kunne bruge Stykkas platform og model i fremtidige projekter, da det i stigende grad er et ønske fra kunder og boliglejere at kunne tilvælge løsninger, der har elementer af bæredygtighed og cirkularitet. Blev stiftet af Jarl Engelbrecht Vindnæs og Jacob Guldberg. Forretningen er i dag delt op i to led. Første ben sælger speciallavede kontormøbler til virksomheder og private og ledes af Martin Petri Lottrup. Det andet ben er salget af storskalaprojekter til byggesektoren som eksempelvis Pensiondanmarks 800 studieboliger. Den del ledes af Jarl Engelbrecht Vindnæs og Rasmus Taun.

“Og hvert enkelt møbel har sin egen QR-kode, som man til enhver tid kan scanne og bestille reservedele med. Man kan endda opgradere sit møbel eller designe nye features selv,” fortæller Jarl Engelbrecht Vindnæs ivrigt, hvorefter han forklarer, at virksomheden lader tegningerne til sine produkter være frit tilgængelige online, så de løbende kan blive forbedret.

Skift ud og behold

De 800 studieboliger i Lyngby og Ballerup har alle køkkenelementer og et indbygget sengemøbel i massivt træ fra Stykka. Der er skuffer under stellet, hylder og reoler i fodenden og skabe oppe under loftet. Alt sammen i et sammenhængende møbel af 598 elementer.

“Vi designer ud fra den tanke, at hver enkelt del skal kunne udskiftes, uden at det bliver besværligt. Så når der kommer en ridse eller skade, kan du bare tage den enkelte plade ud og få skiftet i stedet for at skulle have et helt nyt møbel. Og du kan genanvende den ødelagte plades materialer til at producere nye,” siger Stykka-stifteren.

100 pct. af træet er certificeret som bæredygtigt skovbrug af ordningen FSC, imens den store grad af præcision og minimering af spild har gjort det muligt at lave konkurrencedygtige varer uden at rykke samarbejdet ud af landet, fortæller Jarl Engelbrecht Vindnæs.

“Oprindelig skulle møblerne produceres i Østeuropa, men vi er endt med at kunne holde hele processen i Danmark, så vores platform alene er koblet op på tre midtjyske fabrikker.”

Forsiden af Børsen Bæredygtig