I Ikast ligger Scanenergi, der solgte strøm til danske virksomheder for 789 mio. kr. i 2021. Elselskabet har handlet med oprindelsescertifikater for grøn strøm siden 2007, og driftsdirektør Jens Brøgger fortæller, at det kræver grundige overvejelser.
Ligesom klima- og energieksperter er han enig i, at certifikaterne kan give en falsk tryghed hos kunderne om, at deres forbrug bliver grønt.
“Det er blot et bevis på, at vi har købt det certifikat for grøn strøm,” siger han. Bl.a. derfor rådgiver Scanenergi kunderne om, hvordan de kan minimere deres strømforbrug.
“Det er den mest reelle måde at skabe klimabesparelser på,” lyder det fra Scanenergi-direktøren.
Selskabet markedsfører alligevel sin strøm som “grøn” gennem Forbrugerombudsmandens mærkningsordning, der tillader netop det, så længe man køber oprindelsescertifikater.
Byg mere energi i stedetDet er en svær kommunikationsøvelse, fortæller Jens Brøgger.
“På vores hjemmeside under vindenergi, skriver vi, at “grøn energi er jo ikke grøn, lad os bare slå det fast”. Vi har valgt den næstbedste løsning, som er certifikaterne, men det giver ikke grøn strøm i stikkontakten.”
Flere energieksperter i Danmark og udlandet foreslår, at virksomheder i stedet bør være med til at finansiere opførelsen af ny vedvarende energi, hvis man med mere troværdighed vil kommunikere om et grønt bidrag.
Scanenergi-direktøren anerkender det forslag.
“Økonomisk kan der jo være langt op til at bygge en vindmølle. De har fat i, at man skal finde en løsning, der er reel og gør noget godt for klimaet, som ikke bliver bøvlet. Men det skal også gøre noget godt for kunderne. Det må ikke blive juridisk tungt, så man er for bange for at lave fejl,” siger han og fortsætter:
“Vi skal finde de tiltag, der gør, at vores kunder gør noget reelt, og hvor de kan fortælle historien videre til deres kunder. Hvis man når frem til, at certifikater ikke er det rigtige, så er det sådan, det er. Men jeg ville være ked af, at man blacklister dem fra den ene dag til den anden.”
Energidirektøren ser også allerede nu en begyndende tendens til, at kunder efterspørger produkter, der ikke er båret af certifikater.
“Hvis du hopper nogle år frem, er det sandsynligt, at certifikatmarkedet kommer til at fylde langt mindre. Men man skal lave nogle retningslinjer, hvor alle kan være med. Det skal ikke kun tale til de største virksomheder.”