BØRSEN BÆREDYGTIG
Bæredygtig
Pensionskasse skyder 100 mio. kr. i startup bag batterier til elbiler

Tak fordi du læser med

Danske Bank og PwC er partnere på Børsen Bæredygtig. Derfor kan vi gøre alle vores artikler på Børsen Bæredygtig frit tilgængelige for alle læsere. Det er medvirkende til, at Børsen Bæredygtigs artikler bliver diskuteret vidt og bredt.

Danske Bank og PwC er også parterne på Børsen Bæredygtig, når vi går live og fremhæver en række af de mest spændende grønne projekter i danske virksomheder i Børsen Bæredygtig Cases.

Danske Bank og PwC har ingen indflydelse på indholdet eller andre redaktionelle valg på Børsen Bæredygtig, der skabes af uafhængige og objektive journalister og i den samme høje kvalitet, som du kan finde i resten af Børsen.

Læs mere om partnerskab.

Pensionskassen PKA har investeret 100 mio. kr. i den norske startup Morrow, der producerer batterier til elbiler. Investeringer i grønne startups er en lille del af PKA's milliardporteføljer, men flere kan følge, fortæller investeringsdirektør Michael Nellemann

100 mio. kroner til den norske startup Morrow er ikke et stort greb i lommen for pensionskæmpen. Men det er interessant for selskabet at kigge nærmere på de iværksættere, der er med til at løse de store grønne udfordringer, lyder det fra Michael Nellemann, investeringsdirektør i PKA.

Hvorfor vælger I at investere i Morrow?

“Vi har været nogle af de allerførste, der investerede i offshorevind og vindmølleparker, og vi investerer også i f.eks. energilagring. Vi investerer samtidig også i venturefonde, men vi vil gerne forsøge at gøre noget mere direkte gennem iværksætterne. Morrow samarbejder med Haldor Topsøe, som vi også tidligere har haft et godt samarbejde med, og bl.a. derfor synes vi, at investeringen passer godt ind i vores eget dna. Samtidig er det en mere risikabel investering for os, når vi går så tidligt ind, som også betyder en potentielt meget stor upside, hvis bare halvdelen lykkes nogenlunde.”

Hvad forventer I af investeringen?

“At de følger planen om at få etableret et innovationscenter og tager tilløb til at opføre den første fabrik, der skal producere batterier. Det skal ske allerede i 2024, hvilket vi ser som relativt hurtigt. Derudover forventer vi også meget ud fra, at de har leverandører som Haldor Topsøe, Siemens og ABB inde over, som vi tror kan være med til at sikre et godt cashflow i virksomheden, når produktionen kommer op at køre.”

Hvad kigger I efter, når I vurderer en investering som den i Morrow?

“Vi prøver at lave en helhedsbetragtning over hele produktets livscyklus, for der findes rigtig mange virksomheder, der har tænkt på opstarten, men ikke hele fasen igennem. Hos Morrow har vi også noteret os, at de har gjort det rigtig fra begyndelsen på den måde, at de har fået rekrutteret de rigtige mennesker og formået at få de rigtige leverandører med den rette teknologi. Samtidig har de tænkt hele tilgangen af råstoffer igennem. Under det hele ligger selvfølgelig betragtningen om, at de kommer med et produkt, der kommer en massiv voksende efterspørgsel på i fremtiden. Hvis vi ikke ser samme forarbejde hos andre, er de ikke interessante for os.”

Hvor store investeringer vil I lave i grønne ventureselskaber fremadrettet?

“Ventureinvesteringer fylder mellem 0,5 og 1 mia. kr. af vores samlede portefølje, men det er naturligt, at PKA på sigt er med til at bære en del af den her langsigtede risiko og udvikle selskaber i forhold til den grønne omstilling. Derfor kan man godt forestille sig, at investeringer i grøn venture kan komme til at ligge på mellem 0,5 og 1 pct. af vores samlede investeringer svarende til op mod 3,5 mia. kroner.”

Forsiden af Børsen Bæredygtig