BØRSEN BÆREDYGTIG
Bæredygtig
Danmarks pantselskab skruer på tre tal for at komme i mål som cirkulær virksomhed
Tak, fordi du læser med

Denne artikel kræver normalt abonnement, men er gratis for dig, fordi Danske Bank har finansieret adgang til Børsen Bæredygtig for alle i dansk erhvervsliv.

Danske Bank har ikke haft indflydelse på selve artiklen.

Læs mere om Danske Banks involvering.

Dansk Retursystem er lykkedes med at få indsamlet flere flasker og emballage fra danskerne til gengæld for pant, men der skal løftes på tre områder, før den bryggeriejede virksomhed kan kalde sig cirkulær

Lars Krejberg Petersen har en vision om, at Dansk Retursystem bliver en fuldstændig cirkulær forretning. Det slår han fast i forbindelse med, at selskabet ejet af de danske bryggerier, og som i bytte for brugte flasker og anden emballage giver pant, kommer med årsrapport.

Som direktør for nonprofit-virksomheden har han, før det blev et modeord, arbejdet med at tænke forretning cirkulært.

For at nå til den cirkulære status arbejder Dansk Retursystem med tre mål, som skal indfries i 2030.

For det første, men også som det, der kan vise sig sværest, vil Dansk Retursystem være CO2-neutrale i 2030.

“Vi har foreløbigt reduceret vores aftryk for emballagen med omkring 40 pct. siden 2015. Det har vi i høj grad kunnet gøre med vores anlæg, hvor vi har købt grøn strøm, ligesom vi har fået lastbiler, der kører på biogas. Men det er et problem, vi ikke kan løse helt selv,” siger Lars Krejberg Petersen og fortsætter:

“De to store svære punkter er transport, hvor vi har 45 lastbiler i drift, men kun har en stor lastbil, der kører grønt, når den samler glas ind i Hovedstadsområdet. Vi håber, det rykker sig på transportområdet. Det andet punkt er lys i vores flaskeautomater.”

Lyset håber han, at Dansk Retursystem kan finde en god løsning på i samarbejde med detailhandlen.

99 pct. skal retur

For at nå målet om cirkularitet skal Dansk Retursystem også få 99 pct. af al emballage med pant indsamlet. I dag ligger tallet på 92 pct.

“Det bliver sværere og sværere at nå de sidst pct., og vi ser lige nu, at pant for 125 mio. kroner årligt forsvinder ud i det blå,” siger Lars Krejberg Petersen.

Det er typisk i skoler og på ungdomsuddannelser, at en del flasker forsvinder, eller “på vejen”, når danskerne går fra et sted til et andet og ikke lige kan komme af med deres sodavands- eller juiceflaske.

“Det, der bliver stillet på gaden, tager flaskesamlerne sig af, men det, der f.eks. ryger i skraldespanden, går tabt. Derfor skal vi gøre det nemmere at pante på vejen, så man ikke skal ind i et supermarked for at komme af med en enkelt flaske,” siger direktøren.

100 pct. genanvendelse

At få fuldstændigt udnyttet det plast og glas, der kommer retur, er det sidste punkt i målet om at være cirkulær hos pantvirksomheden.

“For fem år siden var genanvendelse ikke så interessant for vores samarbejdspartnere, så steg det mildt i tre år, og de sidste par år har det været vildt stigende. Interessen for genanvendt plast er der hele vejen rundt fra forbrugerne til drikkevarerproducenterne,” siger Lars Krejberg Petersen.

I øjeblikket er det 90 pct. af emballagen i Dansk Retursystems varenumre, der genanvendes. Lars Krejberg Petersen er fortrøstningsfuld i fht. at nå de 100 pct.

“Det begynder med en efterspørgsel, og den vokser kun.”

Dansk Retursystem håndterede i 2020 1,7 mia. styk emballage. Til sammenligning var tallet i 2014 1 mia. styk. Virksomheden vurderer, at de 1,7 mia. genanvendte styk emballage svarer til en CO2-besparelse på 178.000 ton.

Forsiden af Børsen Bæredygtig