Rugbrødskrummer og computermus på spisebordet. Onlinemøder iført skjorte, natbukser og tennissokker. Corona-lockdown fik en stor del af os til arbejde hjemmefra med alt, hvad det indebar af nye spisemønstre, skizofren tøjstil og anderledes arbejdsdage. Det var fåtallet, der på forhånd havde erfaring med at arbejde hjemmefra, og i mange virksomheder blev skiftet til en omgang Bambi på digital glatis. For hvad var op og hvad var ned, når medarbejderne ikke længere stemplede ind?
Denne vaklen ramte dog ikke forretningsudvikler Louise Berner. Allerede flere år forinden havde hun som teamleder i en mellemstor dansk virksomhed gjort sig gode erfaringer med at skabe en velfungerende arbejdsplads, hvor de fleste arbejdede hjemmefra.
“Nogle medarbejdere troppede op på kontoret hver eneste dag, mens andre kun kom den ene dag om måneden, som var mit eneste krav. Men begge grupper var ovenud tilfredse med ordningen,” siger Louise Berner, der også oplevede, at hendes medarbejdere præsterede bedre, når der var taget højde for deres individuelle behov.
“Hvis du som leder eller virksomhed vil tiltrække dygtige unge medarbejdere, så er du nødt til at tænke fleksible arbejdsformer ind i ligningen
Louise Berner, ekspert i remote arbejde
”En ting var, at folk kunne arbejde, hvor de følte sig bedst tilpas og når de var mest fokuserede. En anden bonus var, at jeg kunne jeg kapre kapaciteter fra andre landsdele, når jeg kunne tilbyde dem muligheden for fjernarbejde. Det betød, at jeg kunne opbygge et endnu stærkere hold,” fortæller hun.
Det var hendes erfaringer med fjernarbejde, der senere blev afsættet, da Louise Berner startede op som selvstændig forretningsudvikler. Her var målsætningen fra starten at hjælpe virksomheder og organisationer med at få integreret arbejde fra distancen - uden at give køb på sammenhold og trivsel.
Selvom Coronakrisen gjorde online-mødet til hvermandseje og mange arbejdspladser fik taget nye digitale redskaber i brug, så mener Louise Berner, at en stor del af disse fortsat har store udfordringer med at følge med tiden.
“Jeg ser stadig mange arbejdspladser, hvor tingene stort set bliver gjort som i forrige århundrede. Verden bliver mere og mere højteknologisk, men mange virksomheder halter virkelig bagefter, når det gælder at om drage fordel af vores mange digitale innovationer,” siger hun.
Det klassiske 9-17-model ser Louise Berner som et levn fra fortiden. Hun undrer sig over, hvor længe vi har taget til takke med et ufleksibelt arbejdsliv, men oplever dog at nye vinde er begyndt at blæse på den front.
En iagttagelse som George Beyschlag, strategichef hos tyske Teamviewer, der udvikler fjernsupport-teknologi, er enig i. Han oplever, at der er ved at ske et markant skift i forhold til, hvad medarbejdere forventer af en arbejdsplads.
“Digitale værktøjer har lært os, at vi ikke behøver at møde fysisk ind på kontoret for at gøre vores arbejde. Medarbejdere forventer i dag, at fjernarbejde er en standard-mulighed,” siger han.
Den nye situation, mener George Beyschlag, danner grundlaget for nye hybride arbejdsformer, hvor medarbejdere selv vælger hvor og hvornår, de vil arbejde.
Louise Berner, der selv har hjulpet en håndfuld virksomheder med at implementere fjernarbejde, mener, det er en afgørende faktor for mange ansatte, at de selv kan vælge, hvor de vil arbejde fra. Hun understreger samtidig, at vigtigheden af fleksibilitet kun bliver mere udtalt hos de yngre generationer.
Download e-bogen: Styrk virksomhedskulturen på hjemmekontoret - 5 gode råd til lederen
“Hvis du som leder eller virksomhed vil tiltrække dygtige unge medarbejdere, så er du nødt til at tænke fleksible arbejdsformer ind i ligningen – og her er nøgleordet: valgfrihed.”
“Medarbejdere forventer i dag, at fjernarbejde er en standard-mulighed
George Beyschlag, strategichef i Teamviewer
En forudsætning for valgfrihed er ifølge Louise Berner graden af tillid mellem medarbejderne - samt tilliden mellem medarbejdere og ledelse. Det erfarede hun i sin egen tid som ansat:
“Hvis der ikke er tillid, så er det op ad bakke. Jeg havde en chef, der mente, at man godt kunne arbejde hjemmefra. Jeg havde dog ikke én hjemmearbejdsdag, hvor han ikke ringede to til fire gange og stillede ligegyldige spørgsmål for at kontrollere, om jeg arbejdede,” husker hun.
En undersøgelse blandt Dansk Erhvervs medlemsorganisationer fra juni 2021 viser, at der er stor forskel på, hvordan virksomheder og ansatte i Danmark vurderer produktiviteten i forbindelse med hjemmearbejde.
Mistillid mellem ledelse og medarbejderne er ifølge Louise Berner et grundlæggende problem på mange arbejdspladser. Skal man problemet til livs peger hun på, at man kan skal opdyrke mistillidens diametrale modsætning.
En metode til at opdyrke tillid er, at arbejdsgiver sørger for at specificere virksomhedens arbejdsopgaver – samt at medarbejdere har mulighed for at tilvælge opgaver, de trives med at løse.
Læs TeamViewers rapport om teknologi og fremtidens arbejdsliv her
“Hvis vi sørger for, at de enkelte medarbejdere sidder med opgaver, som de synes er spændende, og som de faktisk ikke kan lade være med at løse, så kan arbejdsgiver få ro i sindet til at sætte dem fri,” siger Louise Berner og tilføjer:
”Så står vi med et scenarie, hvor fjernarbejde er en sekundær ting, fordi det ikke udgør et problem – men en løsning.”
Læs hvad vi ellers skriver om TeamViewer her
Læs mere om TeamViewers services her
Denne annonce er produceret 19.11.21 af Børsen Creative i samarbejde med TeamViewer