KØB SENESTE NYT KURSER Køb Abonnement
Annoncørbetalt indhold af Nordnet

Investerer du i etf'er? Sådan kan de nye skatteregler blive en gevinst for dig

Fra 2020 ændres beskatningen af investeringsfonde – og det bliver til fordel for investorerne, mener Jakob Holck, der er Head of Business Management hos Nordnet, da det vil skabe bedre konkurrencevilkår og endda kunne mærkes på afkastet hos ETF-indehavere.

Det kræver, at investeringsselskaberne selv har meddelt Skattestyrelsen, at de ønsker at underlægge sig de nye skatteregler. Men har de gjort det, står de potentielt til at få gladere kunder.

Sådan tolker Jakob Holck i hvert fald de nye regler.

“Helt generelt, så vil den private investor få muligheden for at få et potentielt lavere beskatningsgrundlag af sine etf’er og internationale fonde. Mange private investorer vil have større incitament til at købe den slags produkter, fordi beskatningen vil blive mere lempelig for langt de fleste – det er dog individuelt for alle, skal man huske,” siger han.

Lavere trækprocent – mere gevinst

Hidtil har produktet været beskattet som kapitalindkomst, men vil med de nye regler i stedet beskattes som almindelig aktieindkomst – hvilket altså betyder en lavere trækprocent.

“Når det i stedet beskattes som en aktieindkomst, kommer man helt ned på 27 pct. af de første 54.000 kroner. Man får faktisk en skatterabat. Og det vil gælde for langt de fleste,” siger Jakob Holck.

For fondene selv er der dog ikke nogen umiddelbare fordele ved at omlægge sin status til aktiebaseret investeringsselskab, og det er heller ikke til at vide, hvor mange selskaber der har søgt om det og er blevet godkendt, før SKAT i løbet af december offentliggør, hvem der har ansøgt.

Det kan betale sig for fondene

Men Jakob Holck mener dog alligevel, at det stadig kan betale sig for de enkelte selskaber at adoptere de nye regler.

“I princippet er der ikke nogen fordele i det for fondene selv, fordi de kan som udgangspunkt være ligeglad med hvilken skat, deres kunder betaler, men de har jo selvfølgelig en interesse i, at folk finder deres produkter attraktive nok til at købe ind på. Og de vil blive mere attraktive med disse regler,” siger han.

Der er dog en enkelt lille hurdle, som han også gerne vil gøre investorerne opmærksom på.

“Det er vigtigt at være obs på, at etf’er og udenlandske investeringsfonde fortsat vil blive beskattet i henhold til lagerbeskatningen, dvs. en løbende årlig beskatning af værdistigning/værditab, i modsætning til de danske aktiebaserede investeringsforeninger, hvor afkastet først beskattes ved salg: Det såkaldte realisationsprincip. Det kan være en udfordring for nogen,” konstaterer han.

Der er stadig plads til forbedring

Men derudover ses det som en positiv ændring. Der er dog stadig mere, der kan gøres fra Christiansborg.

“Dette er uden tvivl en mere fair måde at gøre det på, men vi er ikke helt i mål endnu. Fra et politisk synspunkt ville jeg sige, at det var mere naturligt, at man beskattede på samme måde som en ren aktieindkomst. Det her er lidt en mellemting af en løsning. Det havde været smartere den anden vej, så det var på samme måde, som hvis man selv havde købt aktier enkeltvis. Det havde været branchens eget forslag,” siger Jakob Holck.

Du kan se mere om, hvad de nye skatteregler kan betyde for dit afkast lige her.

Annoncen er produceret den 11.12.2019 af Børsen Creative i samarbejde med Nordnet

Forsiden lige nu