Børsen logo

Pink diamanter kan blive din bedste investering: De eksklusive sten bliver lige straks til levende legender

Af Fredrik Malte Petersen Foto: Jacob Nielsen
ANNONCØRBETALT INDHOLD AF HARTMANN'S

Topbilled mobil
topbillede

Det har taget den danske juveler Ulrik Hartmann mange år at etablere pink som det nye sort i diamantuniverset, men ikke desto mindre er det lykkedes. De funklende, lyserøde sten er blevet symbolet på underspillet luksus og et enestående eventyr i sig selv. De er i sagens natur en sjælden art. Men lige om lidt bliver de endnu mere sjældne og dermed endnu mere værdifulde for både beundrere, samlere og investorer.

Det er de færreste, der ved, hvor imponerende et naturfænomen diamanter egentlig er.

Diamant er det hårdeste kendte materiale, der kan opstøves her på planeten. Hundredvis af kilometer under jordens overflade, i det mørke dyb, bliver de skabt af en kombination af tårnhøje temperaturer og et enormt tryk, der presser kulstof sammen. En proces der varer flere hundrede millioner år og de fleste naturligt eksisterende diamanter er således langt over en milliard år gamle.

Det gør i sig selv stenen unik – og dermed værdifuld. Men hvis diamanten ovenikøbet er lyserød, er den endnu mere sjælden – og op til 20-50 gange mere værdifuld. De fleste diamanter er farveløse og fremstår derfor hvide. Men nogle diamanter har haft en ekstra hård rejse gennem jordens indre, og fremstår derfor lyserøde, fordi deres krystalstruktur er blevet smadret. Dem findes der ufatteligt få af.

Pink er et unikum i særklasse. Og der findes kun ét sted i verden, der konsekvent har kunnet levere disse sjældenheder. I et smukt og menneskefattigt naturområde i East Kimberley, findes den bemærkelsesværdige Argyle-mine.

DennisDennis
Argyle-minen har været i drift i mere end 35 år. Foto: PR

Pink er blevet dansk ekspertise

Men selvom der er over 14.000 kilometer fra Bredgade i København til Argyle-minen i East Kimberley, så har netop denne mine haft stor betydning for en passioneret 49-årig dansker – og enhver anden, der er blevet draget af disse diamanters fantastiske historie.

Juveleren Ulrik Hartmann har nemlig været dybt fascineret af pink diamanter i 20 år, og hans fascination er smittet af på både danskere såvel som besøgende fra resten af verden.

Af samme årsag har han og hans butik, Hartmann’s, et særligt nært forhold til Argyle-minen og dens ejere, der i mange år har haft Ulrik på deres utroligt korte liste over europæiske samarbejdspartnere – en plads han deler med kun to andre europæere.

Drømmer man om en pink diamant, er Ulrik Hartmann altså det helt rigtige navn at skrive sig bag øret.

En æra tæt på udløbsdato

Siden 1983 har Argyle-minen været et epicenter for diamantudvinding. Den blev opdaget fire år forinden af et hold geologer på skattejagt, og det gik op for dem, at der var jackpot, da de ved et tilfælde bemærkede nogle krystaller blinke i lyset ved en myretue – rå diamanter som myrerne selv havde båret op fra undergrunden.

850 millioner carat senere er Argyle-minen verdens fjerdestørste målt på volumen, men vigtigst af alt har den været kendt for sine pink diamanter – og for at være den eneste konsekvente kilde i verden til disse. 90 pct. af verdens pink diamanter kommer således fra Argyle-minen.

Men lad os lige endnu engang slå fast med et syvtommersøm, hvor sjældent pink er i diamantuniverset. For de udgør stadig kun 0,01 procent af minens årlige diamantudvinding, som gennemsnitligt ligger på 13 mio. carat – én carat svarer til 0,2 gram, så det giver i alt cirka 2600 kilo diamanter. Deraf er det dog kun en mindre procentdel af råmaterialet, der er egnet til smykkesten.

DennisDennis
Minen går så dybt ned som 1200 meter under jorden. Foto: PR

Det vil altså i sidste ende sige, at et helt års samling af færdigpolerede pink diamanter fra Argyle-minen kan være i en dyb tallerken.

Men selvom man siger, at diamanter varer for evigt, så er det kun delvist sandt. For Argyle-minen har ikke flere gaver at give af – der er nu gravet så dybt ned i undergrunden, at det bliver urentabelt at fortsætte i forhold til udbyttet.

I november lukker minen endegyldigt, og en næsten 40 år lang æra med nyfundne pink pragteksemplarer slutter. Over en lang årrække vil mineselskabet Rio Tinto slette alle sine spor ved at plante 10.000 træer og genetablere det omgivende naturområde.

Og dermed vil pink diamanter unægtelig blive et samlerobjekt, der vil stige gevaldigt i værdi og over tid opnå samme legendestatus som de nærmest mytiske Fabergé-æg – en samling af juvelbesatte æg designet af russiske Peter Carl Fabergé i begyndelsen af 1900-tallet, som der i dag kun findes 57 af på verdensplan.

Image opbygget fra bunden

Og den status har Ulrik Hartmann selv været med til at bygge op. For i begyndelsen var det ikke en selvfølge, at de lyserøde legendesten vakte begejstring hos kunderne. Faktisk kunne de fleste ikke helt se, hvorfor en pink diamant skulle koste mere end 20 gange så meget som en hvid.

”Når man skal introducere noget nyt på et marked som Skandinavien, hvor det trods alt ikke vælter med millionærer, så tager det altid noget tid. Og folk skal også kunne forstå historien, og se det lidt an. Men så begyndte der pludselig at opstå en pæn stor interesse,” forklarer Ulrik Hartmann.

At forstå historien har været det helt essentielle element bag fascinationen af diamanterne. At forstå den sjældenhed med hvilken de er kommet til verden, deres milliarder af år lange rejse gennem jordens indre såvel som deres rejse fra Argyle-minen og gennem adskillige kyndige hænder med hver sin specialiserede ekspertise, og til de sidder og funkler i et unikt smykke – som man selv kan være så heldig at eje.

Det er den historie, man hos Hartmann’s har været god til at fortælle. Og nu er pink diamanter mildt sagt blevet eftertragtede.

DennisDennis
Ulrik Hartmann har en helt særlig forbindelse til Argyle-minen og designer selv sine smykker med nøje udvalgte pink diamanter derfra. Foto: Jacob Nielsen

”Jeg vil sige, vi har arbejdet superfokuseret med storytelling og det er faktisk meget vigtigt, når man har med smykker og diamanter at gøre, at fortælle historien bag smykket og diamanten. Det handler om passion og dedikation for det, man sælger,” siger Ulrik Hartmann.

Samme passion og dedikation har åbnet dørene for ham hos Rio Tinto, som er mineselskabet, der ejer Argyle-minen. Således har Hartmann’s også været blandt ”førstevælgerne”, når de bedste 50-60 pink sten fra hvert års høst, skal sælges.

Han har også udstillet sine smykker med pink diamanter på Kensington Palace i anledning af Dronning Elizabeth’s 60-års jubilæum, ligesom han har holdt eksklusiv verdenspremiere på ”Argyle Pink Diamonds Tender” i Moltkes Palæ i København.

Blærerøvsbarometeret i bund

Der er altså ingen tvivl om, at de pink diamanter er en klasse for sig. Men på samme måde har de en ydmyghed over sig. Og den ydmyghed passer perfekt ind i én af tidens trends, som Ulrik Hartmann har bemærket de senere år.

”Der er rigtig mange velhavende mennesker, der leder efter det, jeg vil kalde ’underspillet luksus’. Efter finanskrisen skruede folk ned for blærerøvsbarometeret. De begyndte at vælge ting, som er mere underspillede, men samtidig også har den her kant og mere historie bag sig. Det gælder ikke længere blot om at købe noget, fordi det er dyrt,” forklarer han.

DennisDennis
En pink diamant er næsten 10 gange så meget værd som en hvid diamant. Primært fordi den er så meget mere sjælden. Foto: Jacob Nielsen

I en tid hvor tydeligt logotilplastret tøj, let genkendelige designertasker, ikoniske armbåndsure og ja, måske endda store, funklende, ”almindelige” hvide diamanter, er populært i mange samfundslag, er der flere og flere velhavende, der søger noget helt andet. De er mere bekvemme med at være under radaren.

”I dag bliver man meget bedømt på forhånd, når man kommer visse steder, hvis man aktivt signalerer sin rigdom udadtil. Så man kan sige, at det handler om, at man gerne vil være mere anonym,” siger Ulrik Hartmann.

I stedet kan man, med den underspillede luksus, lade nysgerrigheden komme andre interesserede til gode.

”Det er derfor, jeg siger, at farvede og pink diamanter er ’conversation pieces’, fordi når man sidder med et pink diamantsmykker, så har man netop også en god historie at fortælle om den. Så kan man fortælle hele historien om Argyle-minen - og det synes kunderne er interessant,” uddyber han.

De lyserøde sten bliver samlerobjekter

Men minen synger nu for alvor på sidste vers. Og det er ekstremt usandsynligt, at man nogensinde igen finder en diamantmine, der er lige så gavmild med de lyserøde nuancer.

Og det betyder altså, at både værdien og sjældenheden af de pink diamanter kun kan gå i én retning herfra: Stejlt opad. De bliver samlerobjekter, arvestykker og endda langsigtede investeringer.

”Udvalget af pink diamanter vil sandsynligvis falde drastisk henover de næste fem år. Hos Hartmann’s vil sortimentet blive mindre, og de ting, vi har, vil blive dyrere. De bliver særlige samlerobjekter på samme måde som en Ferrari fra 1964 kan være det,” forklarer Ulrik Hartmann.

DennisDennis
Med Argyle-minen lukket, bliver det fremover stort set umuligt at frembringe nye pink diamanter, hvilket blot vil gøre de eksisterende langt mere værd. Foto: PR

Så skal man skynde sig nu, hvis man har fået diamantkriller i fingrene? Ja, det skal man. Faktisk uanset om man ser det som en investering eller et unikt fremtidigt arvestykke.

”Ikke alle diamanter er specielt egnede som investering. Interessen stiger og falder jo med verdensøkonomiens tilstand. Så derfor skal man vælge noget, der findes så lidt af, og som er så sjældent, at interessen altid vil forblive høj. Og sådan bliver det med Argyle’s pink diamanter fra nu af. Vi anbefaler folk, der vil se det som en investering, at købe dem og beholde dem mellem fem og ti år,” siger Ulrik Hartmann.

Om 10-15 år bliver det usædvanligt svært at få fingrene i en pink diamant. Derfor er det også noget helt særligt, hvis man i stedet vælger at lade dem gå i arv til næste generation.

Nye tider – nye betagelser

For Hartmann’s, hvor man har brugt så mange år på at blive anerkendt ekspert inden for pink diamanter, er det således også en æra, der er ved at være slut.

Ulrik Hartmann har derfor for nylig indkøbt for et tocifret millionbeløb af de pink diamanter fra Argyle-minen.

”Jeg håber stadig, at det er muligt for mig at fortsætte med at lave udsøgte smykker med pink diamanter – enten nogen jeg køber fra ældre samlinger, eller at jeg køber nogle af de smykker tilbage, som jeg har solgt tidligere og omforandrer dem,” siger han.

Og ellers har han på det seneste rettet blikket mod Grønland. Her kan man nemlig opstøve nogle af klodens smukkeste rubiner. Men det er en helt anden historie…

Du kan læse mere om Hartmann's egen kollektion af smykker med pink diamanter og investere lige her.

DennisDennis
Det kommer til at tage mineselskabet Rio Tinto knap 10 år at genetablere det omlæggende naturområde i East Kimberley efter minens lukning. Der skal blandt andet plantes 10.000 træer. Foto: PR

Annoncen er produceret den 04.11.2020 af Børsen Creative i samarbejde med Hartmann's