SENESTE NYT KURSER Bliv kunde
Annoncørbetalt indhold af edgemo

Fleksibilitet i arbejdslivet er det nye sort

Fleksibilitet og råderum i måden man løser sine opgaver på er for mange vigtigere end de vante goder som firmabil og kantineordning. Konsulentdirektør i edgemo Kenneth Knude Jensen er således helt afklaret med, at man arbejder på den måde, der passer medarbejderne bedst. Foto: Kåre Viemose.
Fleksibilitet og råderum i måden man løser sine opgaver på er for mange vigtigere end de vante goder som firmabil og kantineordning. Konsulentdirektør i edgemo Kenneth Knude Jensen er således helt afklaret med, at man arbejder på den måde, der passer medarbejderne bedst. Foto: Kåre Viemose.

Den næste generation er på vej ind på arbejdsmarkedet, og de er ikke de eneste, der vil kunne arbejde, hvor og når de vil. Fleksibilitet er blevet en selvfølge i arbejdslivet. Uden det vælger nye kandidater din virksomhed fra.

De tjekker deres mobiltelefoner cirka tre gange i minuttet. De kan forbinde deres forskellige devices, før du kan nå at blinke med øjnene. De er generation Z – de såkaldte Zoomers – som er født i perioden fra midt 90’erne og frem til start 10’erne. Vil du have glæde af de nye kandidaters evner i din virksomhed, skal der mere på bordet end torsdagskage i kantinen og en hverdag foran en stationær computer. Det rimer nemlig dårligt på YOLO (you only live once, red.) og FOMO (fear of missing out, red.).

Krav om fleksibilitet

Hvis du vil have de bedste, så skal du kunne tilbyde et råderum til at balancere arbejdsliv med privatliv

Kenneth Knude Jensen, konsulentdirektør, edgemo
Ideen om at sidde ved det samme skrivebord i det samme kontorlandskab dag ud og dag ind er nu lige så relevant for medarbejdere, som en floppydisk er på en arbejdsplads anno 2021. International Workplace Group har i 2020 foretaget en undersøgelse blandt 15.000 ansatte i 80 lande. Den viser, at den unge generation er tydelige i deres krav til deres arbejdsplads. Således svarer fire ud af fem kandidater, at de vil tilvælge en arbejdsplads med fleksible arbejdsvilkår.

Tendensen gælder også for de ældre generationer, der først i voksenlivet har stiftet bekendtskab med smartphones og applikationer. Efter en lang periode med nedlukninger og onlinemøder stiller generation x og y nu også krav om fleksibilitet i deres (arbejds)liv. Det genkender konsulentdirektør i edgemo, Kenneth Knude Jensen, der leverer it-infrastruktur til over 900 danske virksomheder.

”Der er mange virksomheder, der i løbet af det sidste års tid har fået øjnene op for mulighederne ved at mødes online, men det har de unge jo gjort hele tiden. De har længe vidst, at Worklife Balance ikke er et enten-eller, det er et både-og. Du skal både kunne være en del af et fællesskab på et kontor og have mulighed for at arbejde hjemme eller andre steder, når du har brug for det”, siger Kenneth Knude Jensen og fortsætter:

”Vi hører ofte fra vores kunder, at deres medarbejderundersøgelser viser, det ikke længere er en god kantine, frugtordning eller pension, som er topscorer på tilfredshed, men i stedet fleksibilitet og råderum. Så hvis du vil have de bedste, så skal du kunne tilbyde et råderum til at balancere arbejdsliv med privatliv.”

484A8834 let.jpg
"Du skal både kunne være en del af et fællesskab på et kontor og have mulighed for at arbejde hjemme eller andre steder, når du har brug for det”, siger Kenneth Knude Jensen. Foto: Kåre Viemose.

Alligevel viser en rundspørge, som analyseinstituttet Gartner Group har foretaget i 2021, at det kun er knap 25 procent af de adspurgte ledere og medarbejdere, der mener, at deres arbejdspladser er fleksible nok til, at de reelt har lov at arbejde, hvor de vil. Det fremgår af undersøgelsen Future of Work Trends Post-Covid-19.

Tankerne er længere end virkeligheden

Edgemo’s konsulenters opgave er blandt andet at få virksomhedsledere til at forstå de muligheder og udfordringer, der ligger i enhver it-løsning både nu og på længere sigt. I mange virksomheder er tankerne ifølge Kenneth Knude Jensen nemlig længere end virkeligheden.

”Generelt er der nogle ting, man ofte glemmer, når man som topledelse ser på det her. Det er fordi, man er låst i eksisterende processer, hvor fokus bliver lidt siloopdelt i fx økonomi, compliance og produktion. Der bliver ofte fokuseret for meget på det produkt, man producerer, i stedet for hvad ens medarbejdere har brug for”, siger Kenneth Knude Jensen.

Det betyder, at medarbejderne skal arbejde med deciderede dårlige løsninger, både når det kommer til udstyr og sikre forbindelser. Ofte er det et spørgsmål om, hvilket budget it-afdelingen har, og at der måske er indkøbt en masse standardudstyr i stedet for at tage udgangspunkt i den enkelte medarbejders behov.

De rette løsninger kan mærkes på bundlinjen

It-udstyr, der skaber fleksibilitet, giver ikke kun tilfredse medarbejdere. Resultaterne kan også aflæses direkte på virksomhedernes bundlinjer. I E-bogen ’Modern Workplace, som edgemo netop har udgivet,’ er der samlet flere resultater fra International Workplace Group’s undersøgelser i 2020. Her svarer 85 procent af de adspurgte virksomhedsledere, at større fleksibilitet har medført øget produktivitet. 65 procent siger, at fleksible arbejdspladser har bidraget til at nedbringe virksomhedens driftsomkostninger.

”Globale virksomheder har jo stillet fleksibelt it-udstyr til rådighed for deres medarbejdere i mange år og har kunnet mærke effekten af det. Men inden for det seneste år er det gået op for mange, at selv den mindste virksomhed nu skal kunne tilbyde sine medarbejdere fleksibilitet for at være attraktiv. Hvis man ikke kan tilbyde en arbejdsplads, som tilgodeser individuelle behov i forhold til, hvor man arbejder fra og hvornår, så bliver man som virksomhed sorteret fra”, siger Kenneth Knude Jensen.

Læs, hvilke krav fleksible arbejdspladser stiller til arbejdsgiverne i edgemos e-bog 'Modern Workplace'

Annoncen er produceret 25.06.2021 af Børsen Creative i samarbejde med edgemo

Forsiden lige nu