"På lang sigt er jeg positiv, men på kort sig går dansk eksport en hård tid i møde". Sådan lyder vurderingen fra adm. direktør i Danmarks Eksportkredit, EKF, Kirstine Damkjær.
Ifølge hende ser tallene for den danske eksport lige nu bekymrende ud, fordi coronapandemien skaber større usikkerhed og øget protektionisme på de globale markeder. Til gengæld er hun fortrøstningsfuld, når vi ser ind i 2022.
"Vi har set under corona, at eksporten har været ramt. Men jeg er fortrøstningsfuld over udsigten til snarlige vacciner, så vi kan få rejseaktiviteten i gang. Det er klart, at på den korte bane skal der arbejdes hårdt på at etablere relationerne igen på eksportmarkederne. Men de danske virksomheder er uhyggeligt gode, og initiativet og innovation skal nok komme igen," siger Kirstine Damkjær.
Helt konkret står de danske virksomheder også til en økonomisk håndsrækning, hvad angår eksporten i den kommende tid.
EKF bliver som led i første del af "Aftale om genstart af dansk eksport" styrket med samlet 185 mio. kr. Forstærkningen af EKF skal sikre danske virksomheder adgang til risikovillig kapital.
"Corona er stadig en stor usikkerhedsfaktor for vores eksportvirksomheder, og EKF står klar til at give en hånd med. Jeg vil opfordre alle eksportvirksomheder, der oplever udfordringer, til at række ud til os i EKF. Med de nye initiativer i kombination med vores almindelige løsninger kan vi hjælpe endnu flere virksomheder ud på endnu mere udfordrende markeder," siger Kirstine Damkjær i Børsens Gazelledebat 2020.
I debatpanelet indgår også Niels Ralund, e-handelsdirektør hos Dansk Erhverv, chefkonsulent i analysevirksomheden Experian, Jakob Færgeman, samt chefredaktør på Børsen, Niels Lunde.
"Genstartsaftalens styrkelse af EKF med 185 mio. DKK kan komme mange virksomheder til gode i en tid, hvor corona-pandemien skaber større usikkerhed og øget protektionisme på de globale markeder og risikerer at hæmme den grønne omstilling. Først og fremmest vil vi kunne gøre mere for virksomheder, der laver forretninger i risikofyldte lande, hvor EKF indtil nu har haft begrænsede muligheder for at deltage. Men vi vil også kunne lempe på vores krav på markeder i midten af risikoskalaen, hvor mange danske eksportører er til stede. Vi forventer, at kapitalindskuddet vil give basis for finansiering for to-tre mia. kr. til danske virksomheder på vanskelige markeder," fortæller Kirstine Damkjær.
"Samtidig er der et enormt potentiale i, at vi i højere grad kan sende danske eksperter ud i verden for at udbrede Danmarks viden på det grønne område. Ved at samarbejde med myndigheder ude i verden kan vi skabe endnu bedre muligheder for, at danske virksomheder kan rykke ind på nye markeder," understreger hun.
Indholdet er produceret af Børsen Creative for Gazellepartner EKF