SENESTE NYT KURSER Bliv kunde
Pleasure

Verdens bedste boligbyggeri er dansk

New York, Shanghai, Hamburg og resten af verden fik baghjul, da den prestigefyldte internationale WAN AWARD for verdens bedste boligbyggeri gik til Aarhus (tidligere Århus red.). Prisen gik til arkitektfirmaet C.F. Møller og deres projekt Siloetten, en ombygget kornsilo med 21 boliger og eget bytorv - som dog ligger godt 15 km. fra downtown Aarhus. Nu har vi med Siloetten fået et internationalt skulderklap for denne specielle, danske form for genbrug World Architecture News (WAN) stiftede prisen i 2005 og i de forløbne seks år er nogle af verdens mest bemærkelsesværdige boligbebyggelser blevet hædret med den. I år var de nominerede projekter i en så høj klasse, at det endte med, at selv voteringen fik mediestatus som en sportsbegivenhed.


Lige som et Mondrian-malleri, er Siloetten en symfoni af musikalsk afstemte linjer og flader, nogle af dem fyldt ud med farverne blåt, gult og rødt.

Selv om Siloetten var meget tæt på at blive overhalet af den amerikanske runner up, som havde sine egne, meget fyrige fortalere, blev det Aarhusianske projekt kåret som suveræn vinder med hele to begrundelser: projektets raffinerede rumlige bearbejdning og dets innovative, bæredygtige genbrug.

En mondrian i Aarhus

Hvis Pleasure.dk havde siddet i juryen, ville en tredje, og måske lidt overset kvalitet ved bygningen, også have været med i lovprisningen. Siloetten er nemlig et af de få bygningsværker i verden, der er inspireret af en berømt billedkunstners malerier. Set på afstand, fremstår den ombyggede silo nemlig som en kæmpestor, tredimensionel Mondrian.


Før og efter: Hvor der før lå en trist, tom silo og en forladt grund, har C.F. Møller arkitekter nu skabt en smuk byoase med boliger og et levende bytorv.


Lige som hos Mondrian, finder man hos Siloetten den samme disciplin i linjerne, den samme musikalske samspil mellem felterne og de samme farveglimt i form af flader i de primære farver rødt, gult og blåt.

Farverne, som kun er anvendt på enkelte altaners vægge, gør bygningen til et maleri, som man kan træde ind i. Noget, der som bekendt kun lykkes for kunstbetragtere med en usædvanlig aktiv indlevelsesevne og imagination.


Kig fra en af de 21 boliger, som med deres lysbadede rum og smukke proportioner straks blev et hit blandt Aarhusianerne.

Vi har her i Danmark efterhånden tradition for, at siloer bliver konverteret til bolig- eller erhvervsbygninger. Nu har vi med Siloetten også fået et internationalt, og højt værdsat, skulderklap for denne specielle, danske form for genbrug. C.F. Møller har vundet et hav af internationale priser i de senere år I Siloettens egen by, Aarhus er glæden dobbelt så stor. Her fik projektet nemlig allerede kort efter sin indvielse sidste år Aarhus Kommunes Arkitekturpris, så man er helt på forkant.

Også i global sammenhæng er WAN-prisen en fjer i hatten på dansk arkitektur.


Altanernes vægge og lofter er malet i primære farver, inspireret af Mondrians stiliserede tuipanmark-malerier.

”Det glæder os utroligt meget, at dansk arkitektur har formået endnu en gang at bevise, at det ikke behøver at være de vildeste former eller de største budgetter, der skaber virkelige kvalitet, det kan lige så godt være omtanke og genbrug,” lyder det fra det Aarhusianske arkitektfirma.

C.F. Møller har vundet et hav af internationale priser i de senere år og de Aarhusianske arkitekter er, med projekter flere steder på kloden, blandt den håndfuld danske firmaer, der med rette kan kalde sig globale.

Læs også: VIP-arkitekter skaber bolig til design-giganter


Frit udsyn så langt øjet rækker. Løgten, hvor Siloetten ligger, er nu blevet et smukt sted at bo.

”Siloetten er en naturlig fortsættelse af rækken af de præmierede C.F. Møller-projekter. De vindende projekter er ikke blevet præmieret alene for at være spektakulære eller opsigtsvækkende, men også for deres evne til at skabe kvalitet i helheden og danne gode rammer for de mennesker, der skal bruge dem,” siger arkitekt og partner i firmaet, Julian Weiler.

Udover det spektakulære tårn, består Siloetten også af en laverebygning, som huser en række butikker. Det hele er udformet som et bytorv, der har gjort Siloetten til et levende sted, som har skabt nyt byliv i området Løgten/Skødstrup, hvor kornsiloen før tronede i forladt tristhed.

Læs også:
Utzons arvtager tier og bygger
Danske arkitekter bag nyt svensk palads
Saxo Bank: Rigets flotteste domicil?
.

Andre læser dette lige nu