Vellykket italiener på Østerbro

201903_p_image_hori_553_659.jpg
Pleasure
Eksklusivt for kunder
01. mar 2011 KL. 8:26
Famo Metro er tredje skud på den stamme, som voksede frem, da Fabbio Mazzon sagde farvel til Era Ora for at hygge sig med en mere jordnær køkkenstil i et italiensk trattoriaunivers.

Fabbio Mazzon brillerede i en årrække som køkkenchef på den michelinbestjernede restaurant Era Ora i København. Men for nogle år siden sagde han »ciao« til det finere italienske køkken for at åbne et mere hverdagsagtigt spisested sammen med kompagnonen Morten Kaltoft. Et autentisk, usnobbet og upoppet spisested Deres fornavne blev i forkortet form til navnet Famo, men der blev intet kortvarigt over deres succes. Et par år efter åbningen åbnede de en filial kaldet Famo 51, og i fjor blev der føjet endnu en filial til familien, nemlig Famo Metro, som ligger på Øster Søgade, hvor restaurant VB Square lå førhen.


Fiskeretten var et stort, højt, fast og saftigt stykke torskeryg serveret med sprøde stykker af gul og orange peberfrugt samt tomater.

Selv om det er en tirsdag aften klokken 18.00 er restauranten så godt som fyldt, tilsyneladende af beboere i lokalområdet, som ankommer i små grupper på to eller fire.

Læs også:
Danmarks bedste bøf-kæder
Til te hos mesteren
Genopfundet Michelinrestaurant snobber nedad

Priserne er nemlig så lave, at mange springer madlavningen over for i stedet at lade sig hverdagsforkæle på denne hyggelige kvartersrestaurant, som ikke gør meget væsen af sig selv, men ene og alene er et hyggeligt spisested, hvor man kan få to retter for ned til 295 kr. eller fire for 400 kr.

Personlig modtagelse

Fabbio Mazzon er selv til stede som den personificerede hygge iført bredriflede fløjlsbukser og en grøn uldsweater med ruskindslapper på ærmerne. Han giver hånd til alle nyankomne gæster og siger velkommen, så man føler, at det er alvorligt ment. Man får god mad – med overvejende økologisk kød – og drikke til meget rimelige penge En venlig tjener viser os hen til et bord, der, ligesom de øvrige i restauranten, er et meget lille bord, og tilmed står placeret meget uhensigtsmæssigt. Det gør flere af bordene, for der er presset så mange ind som overhovedet muligt, hvilket skaber en del trængsel og lejlighedsvist skubberi, når tjenere og kokke skal frem og tilbage med maden.

Borde tæt på køkkenet

Vi sidder nemlig lige ved det åbne køkken, hvor de dygtige kokke arbejder på højtryk og under stor koncentration. Det kan anbefales at frabede sig disse pladser ved bordreservationen.

Vi lægger ud med en klassiker, nemlig antipasti misto (150 kr.), som på en italiensk restaurant ofte omfatter lufttørret skinke af en art. Men ikke i dette tilfælde, hvilket kan være et tilfælde eller et bevidst valg om at være anderledes.


Dygtige kokke arbejder på højtryk og under stor koncentration i det åbne køkken.

Tallerkenen er præget af forskellige slags lufttørrede pølser, alle med et meget højt fedtindhold og et tilsvarende højt indhold af delikat, ren smag.

Der er lidt bacalau af rent smagende fisk, en melet kikærtepandekage med friskhakket, rent smagende kalvetartar og en skive roastbeef med persille og appelsin, som leder tankerne i retning af Era Ora.

Uopmærksom betjening

Vi får dernæst en portion med små, delikat faste gnocchi med hakket kaninkød og grønne urter samt frisk artiskok og smagfulde cherrytomater. Retten har en dejlig frisk, fokuseret og ren smag, peppet op med et ordentligt skud peber. Meget hyggeligt og atmosfærefyldt, men travlt og trangt miljø Dagens fiskeret er et stort, højt, fast og saftigt stykke torskeryg bagt præcist og serveret med sprøde stykker af gul og orange peberfrugt samt tomater.

Det er en hyggelig – om end ukomfortabel – atmosfære, som præger måltidet, der foregår med en venlig, men uopmærksom betjening, som ikke holder øje med, om glassene er tomme eller tallerkener skal ryddes af.


Kalvetartar på kikærtepandekage indgik i rækken antipasti.

Men dette er et af den slags steder, hvor gæsten selv må hjælpe til ved for eksempel at løfte det tomme glas og vifte med det. Det er ikke en formel restaurant, men et helt uhøjtideligt spisested, hvor man må glæde sig over personalets synlige ihærdighed og glæde sig til at blive beværtet fra den kæmpestore bradepande, som står i krydsfeltet mellem restaurant og køkken.

Saftig kylling på spyd

I den ligger husets specialitet, Gira rosta classico – et dusin langt metalspyd, hvorpå der skiftevis er sat lunser af skært kyllingekød og pancetta samt stykker af hvedebrød, som siden er stegt på en roterende grill. Brødet har opsuget kødsaft og fedstof, så det er saftigt og fuld af den smag, som krydderierne, bl.a. rosmarin og kylling giver. Sådan en rustik bonderet kan man ikke forvente skal byde på præcist tilberedt, saftigt kyllingekød, men når man samtidig spiser det saftige, lækre brød, er der balance i tingene, og det gør ikke så meget, at de stegte kartofler ligeledes har fået en smule for meget.

Det kan i det hele taget knibe med timingen i sådan en travl og uformel restaurant, hvor vi efter 15 minutter med hovedrettens brugte, tomme tallerkener foran os og uden vand eller vin i glassene måtte gøre opmærksom på, at nu var vi parat til en portion Tiramisu.

Autentisk og usnobbet

Den var nydelig, men ikke af en kvalitet som svarede til det øvrige måltid, eller til de dejlige vine, som fås i det lille, men gode, udvalg af vine på glas, som gør udvalget af hele flasker selskab.

Famo Metro var et godt bekendtskab at gøre. Et autentisk, usnobbet og upoppet spisested, hvor man får god mad – med overvejende økologisk kød – og drikke til meget rimelige penge, i et meget hyggeligt og atmosfærefyldt, men travlt og trangt miljø. Men ikke mere travlt, end at Fabbio Mazzon kommer hen til døren og giver hånd, da vi går igen.

»Tak for i aften,« siger han, hvilket minder mig om, hvor ofte det er italienere, som står bag, når man føler sig velkommen på en restaurant. Og det gjorde vi i højeste grad, midt i al travlheden.

Læs også:
Fransk fiskerestaurant i København
Det gode franske køkken indtager Kultorvet
Topsushi på nyt københavnerhotel
.