SENESTE NYT KURSER Bliv kunde
Pleasure

Tre teknologi-hits fra 70'erne

Trompetbukser, kønskamp og oliekrise står for mange som nogle af de stærkeste minder fra 1970'erne. Men også på gadgetfronten var 70'erne et begivenhedsrigt årti, hvor bl.a. videospillet kom hjem i stuerne.

Vi har taget en tur tilbage i tiden og set nærmere på tre af tidens toneangivende gadgets.

Atari 2600


I starten af 70'erne opstod de første bippende arkademaskiner. De store og kluntede maskiner indtog spillehaller verden over, hvor teenagere og voksne spillefugle lod sig tillokke af de farvede kabinetter.

Related contentMed Atari 2600 fra 1977 fik fans af arkadespillene mulighed for at flytte de populære videospil hjem i stuen og undgik således at kaste alle sparepengene i de grådige arkadespil rundt om i byen.

Atari 2600 var verdens første folkelige konsol og var dengang et stykke hvidglødende hot teknologi. Med maskinen fulgte muligheden for at skifte kassetter og med populære titler som Space Invaders, Asteroids og Pong viste Atari i slutningen af 70'erne, at tekniske specifikationer og muskelkraft ikke nødvendigvis er altafgørende for en god spiloplevelse.

Følelsen af at kunne flå i konsollens joystick, samtidig med at man bankede hånden i den ensomme røde knap, var så god, at lige netop joysticket nærmest blev synonym med computerspil indtil joypadden med sine mere avancerede styremuligheder gjorde sit indtog i slutningen af 80'erne.

5_27765_picture_1151_3.jpg
Spillet Pong var et af de første arkade-spil, der fik ellers raske folk til at bure sig inde i dagevis for at opleve det nye univers.

Related contentAtaris dominans blev efter midt-80'erne overtaget af navne som Nintendo og Sega, og endnu senere af selskaber som Sony og Microsoft.

Siden velmagtsdagene i 1970'- erne levede Atari et stille liv og endte med at måtte dreje nøglen om i 2013 efter utallige år med økonomisk tumult og flere genoprejsningsforsøg.

Flere af de klassiske spil lever dog videre, og spil som Pong og Centipede er de senere år (heldigvis) blevet mulige at spille på smartphones og tablets. Model: Atari 2600

Produceret:
1977

Funktioner:
1.19 MHz processor, 8-bit-system, opløsning på 160x228 pixel, 128 byte ram.

Pris: 1200 kr. (2500 kr.).

BeoVision 3500


Selvom farvefjernsyn allerede var opfundet, var 1970'erne alligevel årtiet, hvor det farvede tv-billede for alvor rykkede ind i stuerne.

Related contentI 1978 havde Danmarks Radio premiere på en tv-serie, der senere skulle vise sig at blive et af dansk tv-histories største hits: Lise Nørgaards "Matador".

Om det var ønsket om at opleve Korsbæks dramatiske hverdag i farver skal være usagt, men for første gang nogensinde var der i 1978 flere registrerede farvefjernsyn end sort-hvid apparater.

Udbredelsen af farvefjernsynet understreges også af, at TV Avisen i 1978 overgik til farvetransmissioner.

Model: BeoVision 3500

Produceret: 1974

Funktioner: 22 tommer farvefjernsyn, one touch betjening, kort opvarmningstid.

Pris: 6280 kr.

Philips 22GF


Rejsegrammofonen fandtes på mangt et ungdomsværelse i 1970'erne. En af de populære modeller var Philips 22GF, der blev produceret første gang i 1972. Helt i tidens ånd var her tale om en afspiller udført i plastik, der tilmed kunne fås i tre forskellige farver.

Related contentDet kompakte runde design gjorde transporten relativ nem, og med en højttaler i låget og batterier i bunden var tidens toner fra Iggy & The Stooges og Joni Mitchell sikret både inde og ude.

Har man lyst til at genopdage lyden af teenageårene, kan et fungerende eksemplar ofte findes på auktion hos Ebay. Men alderen har ikke været flink ved prisen på den charmerende rejsegrammofon, og priserne ligger i øjeblikket på ca. 1500 kr.

Model: Philips 22GF 303 UFO

Produceret: 1972

Funktioner:
Indbygget højttaler, tre hastigheder, kører på batterier eller lysnet.

Pris: ca. 485 kr.

Læs også: Netflix vil overtage hele verden

Related contentRelated content

Andre læser dette lige nu