Sælg din bolig selv og scor kassen

null

313501_16_9_large_931.jpg
Pleasure
Eksklusivt for kunder
27. okt 2015 KL.14:25
Da 35-årige Seth Nicolas solgte studielejligheden for at flytte til noget større, sparede han udgifterne til ejendomsmægleren og lavede selv en annonce på boligportalen selvsalg.dk.

Seth Nicolas arbejder som reklamefotograf og tog selv billederne af sin bolig. Han fastsatte også prisen på lejligheden og arrangerede fremvisninger, når de potentielle købere dukkede op.

"Den vigtigste grund til, at jeg solgte min lejlighed selv, var at jeg ville spare udgifterne til mægleren. Jeg var lidt bekymret for, om det ville gå langsommere med selvsalg, men jeg fik hurtigt omkring 30 henvendelser," siger Seth Nicolas.

"Der er nogle, som gerne vil betale salær for at få boligen solgt. Og så er der andre, som har lyst til at spare salæret og sælge selv"

Efter 6-8 uger var lejligheden solgt, og først da købsaftalen skulle skrives, fik han hjælp fra en advokat. Det gav han lidt under 10.000 kroner for. Derudover betalte han de 499 kroner, det koster at oprette en annonce på selvsalg.dk.

"Regnet i omkostninger tror jeg, at jeg har sparet 25.000-30.000 på at gå uden om mægleren. Jeg ved selvfølgelig ikke, hvad boligen var blevet solgt til, hvis jeg havde brugt en mægler, men jeg tror, det har kunnet betale sig," siger han.

Forhandlingen om prisen var noget af det, han var bekymret for at skulle gøre selv. Alligevel valgte han at kaste sig ud i det.

"Jeg var selvfølgelig bekymret over, hvor god en pris, man kunne sætte, når man ikke fik hjælp af en mægler. Men den lejlighed, jeg solgte, lå i en opgang med mange lejligheder, som var helt ens. Derfor kunne jeg bare sammenligne med noget, som lige var blevet solgt," siger Seth Nicolas.

Han endte med at sælge sin ejerlejlighed for 1,255 mio. kr. med et lille nedslag i forhold til udbudsprisen og en pæn gevinst i forhold til den pris, han selv havde købt til.

Og Seth Nicholas er ikke den eneste, som går uden om ejendomsmægleren.App til gør-det-selv sælgerne

De seneste år er portaler for selvsalg dukket op overalt på nettet, og Boliga, som står bag portalen Selvsalg.dk, har udvidet med en app til gør-det-selv-sælgerne.

Appen blev lanceret i slutningen af september og har i øjeblikket mere end 1200 brugere. Siden selvsalg.dk startede i 2013 er der blevet solgt 3835 boliger.

På boligsiden.dk, som også formidler selvsalg, er der foreløbig blevet solgt 1598 boliger i 2015. På samme tid sidste år lå tallet på 1424 boliger.

Der findes ikke nogen samlet opgørelse over, hvor mange, der sælger deres bolig uden en ejendomsmægler. Ud over selvsalgsportaler som selvsalg.dk, bolighandel.dk og dba.dk findes der også folk, som sætter deres bolig til salg over sociale medier som Facebook eller på hjemmesider, de selv opretter.

Brancheorganisationen Danske Boligadvokater fortæller, at de får et stigende antal henvendelser fra folk, som har droppet ejendomsmægleren og sat boligen til salg på nettet.

Ud over andelsboligerne, som altid har fyldt en stor del af selvsalgsmarkedet, er salget af ejerboliger også steget. Der er tre typer ejerboliger, som fylder meget på selvsalgsportalerne, fortæller brancheforeningens formand Jan Schøtt-Petersen.

"Afhængig af prisen på boligen og en række andre faktorer kan et mæglersalær for eksempel svinge mellem 40.000 og 80.000 kr."

"For det første er der boliger i meget attraktive områder. Dem, som nærmest sælger sig selv. Så er der lejligheder, som ligger i ejendomme, hvor boligerne er meget ens, og hvor det derfor er nemt at fastsætte en pris. Og til sidst er der boliger i udkantsområder, hvor mæglersalæret kan æde hele friværdien op, hvis der ellers er en," siger han.Assisteret selvsalg

Jan Schøtt-Petersen har indtryk af, at den mest almindelige form for selvsalg er det "assisterede selvsalg", hvor sælgeren står for markedsføringen og fremvisningerne, men hyrer en advokat til at hjælpe med købsaftalen.

"Vi siger typisk, at en sælger kan spare en til to månedslønne ved at lave et assisteret selvsalg," siger Jan Schøtt-Petersen.

Prisen på et assisteret selvsalg kan svinge mellem 5000 og 20.000 kroner afhængig af, hvor i processen, boligadvokaten træder til.

Der er stor forskel på, hvor meget ejendomsmæglere tager i honorar, men afhængig af prisen på boligen og en række andre faktorer kan et mæglersalær for eksempel svinge mellem 40.000 og 80.000 kr.

Ifølge ejendomsmæglerne selv kan man dog ikke sammenligne selvsalg med et salg gennem en mægler.

"Der er nogle helt åbenlyse faldgruber, som jeg tror, mange overser, når de går i gang med selvsalget.

Der er mange tekniske og juridiske forhold, som man ikke har indsigt i, hvis man ikke er ejendomsmægler eller advokat – for eksempel kan man ende med at hæfte for skjulte mangler i ti år, hvis man præsenterer køberen for en tilstandsrapport, før man har lavet en købsaftale," siger Torben Strøm, formand for danske ejendomsmæglere.

Ifølge boligforsker Morten Skak fra Syddansk Universitet er der dog ikke nogen større forskel på selvsalg og salg gennem en mægler, så længe man sørger for at have dokumenterne i orden.

"Man skal have de rigtige rapporter på plads – tilstandsrapport, energimærke, tilbud på ejerskifteforsikring. Hvis man gør det, er der ikke større fare ved selvsalg, end der er ved salg gennem en mægler," siger boligforskeren, som dog ikke mener, at selvsalg kommer til at udkonkurrere ejendomsmæglerne.

Det er heller ikke formålet, siger Majken Madsen, produktmanager hos Boliga.

"Boliga Selvsalg - Selvsalg.dk er ikke lavet for at udkonkurrere ejendomsmæglerne. Vi har bare kunnet mærke, at der var et stigende ønske, og har stillet platformen til rådighed. Der er nogle, som gerne vil betale salær for at få boligen solgt. Og så er der andre, som har lyst til at spare salæret og sælge selv," siger hun.