Sådan gør man en folketingspolitiker lækker

null

295168_16_9_large_187.jpg
Pleasure
Eksklusivt for kunder
01. dec 2014 KL. 9:17
“Morten, selvom man er socialdemokrat, så må man jo godt klæde sig pænt på.”

Sådan sagde Morten Bødskovs (S) mormor, der selv var socialdemokrat, men en dag fik nok af den noget afslappede beklædning, som socialdemokraterne havde tilbage i 1980’erne. Tænk cowboybukser, uldsweater og sko, der ikke udmærkede sig ved at være nypudsede – eller nyindkøbte.


"På den ene side er der et krav fra medier og vælgere om, at de skal se ordentlige ud, og på den anden side må de f.eks. helst ikke gå i mærker, der er for dyre"


“Det tænker jeg over en gang imellem,” siger folketingsmedlem Morten Bødskov i bogen “Magt og mode”.

Her giver 25 folketingsmedlemmer som Margrethe Vestager (R), Kristian Jensen (V) og Stine Marie Brix (EL) indblik i deres overvejelser, når de står foran klædeskabet og klæder sig på til en arbejdsdag.

“Magt og mode” er altså ikke en modebog, men en bog, der handler om politikernes tanker om deres stil og udviklingen i , hvordan man går klædt som dansk politiker.

En minister skal løftes

Det er folketingets stylist, Pari Khadem, der står bag bogen og har stylet politikerne i tøj fra danske designere i den anledning, mens modeskribenten Lotte Freddie har interviewet politikerne.


Bevæger man sig ind på Christiansborg, findes der nemlig bag de mange trapper et kontor, hvor der hverken står skrivebord, PH-lampe eller reoler med ringbind. Det er i stedet indrettet som en salon med frisørstole og spejle, røde gulve, friske orange roser og nye modemagasiner.

Herfra og med udsigt over Christiansborg slotsplads har Pari Khadem i 17 år fungeret som frisør, makeupartist og stylist for mange af Folketingets politikere. F.eks. når en politiker skal finde den rigtige kjole eller smoking at have på til en bestemt anledning – og for kvindernes vedkommende også de accessories og smykker, der passer til.

Når en politiker bliver minister og – efter egen eller partiets mening – har brug for et stilmæssigt løft, der passer til den nye rolle og større opmærksomhed på vedkommendes person. Eller bare til at gøre hverdagen mere stilfuld, så den egner sig til både møder i udlandet, erhvervslivet og interviews på TV.


Stylingen af en politiker foregår typisk sådan, at Pari Khadem starter med sammen med politikeren at finde frem til vedkommendes stil, og hvad der klæder politikeren bedst. Derefter præsenterer Pari Khadem løbende tøj for politikeren, som han eller hun kan vælge at købe.

Pari Khadem oplever, at der er i løbet af hendes mange år på Christiansborg er kommet en langt større bevidsthed blandt politikere om, hvad de signalerer med deres fremtoning og påklædning over for befolkningen.

“I de 17 år, hvor jeg har været på Borgen, kan jeg se et stort fremskridt. Ordet spindoktor fandtes ikke i 1998, hvor jeg begyndte, og holdningen var, at politikere var i holdningsbranchen og ikke underholdningsbranchen,” fortæller Pari Khadem.

Hun vurderer, at det hænger sammen med det skifte, at politikerne nu er under langt mere mediebevågenhed, både fra traditionelle og sociale medier, hvor befolkningen hele tiden kan se, hvordan en politiker tager sig ud.


“De kan sidde til et samråd og blive bombarderet op til 4-5 timer, og jeg ved, at de er under stort pres. Lige så snart de træder ud af lokalet, bliver de omringet af pressen, og det er derfor vigtigt, at de ikke behøver at tænke over udseende og er klædt på til opgaven fra morgenstunden,” siger hun.

Så hvor politikere engang mødte op i jeans og sweatre, er de fleste nu anderledes formelt klædt på. Og det gælder begge spektre af folketinget. Med forbehold.

“De tilpasser sig for det meste deres vælgere. Så der er stadig forskel på den måde, man klæder sig på, hvis man er på den politiske højrefløj i forhold til venstrefløjen. Kristian Thulesen Dahl (DF) er for eksempel mere formel end Per Clausen (EL),” siger Pari Khadem.

Appellerer til vælgerne
 
Morten Bødskov fortæller i bogen, at han jo tænker over, at “appellere til helt almindelige vælgere, vi er socialdemokrater og til for almindelige familier.” Her er der andre uskrevne regler for de politikere, der er til højre for midten og henvender sig til vælgere, der – i hvert fald traditionelt set – har et højere privat forbrug af luksusvarer som designertøj. om politisk ordfører i Det Konservative Folkeparti Mai Mercardo siger i bogen:


“Jeg kan godt tillade mig at tage et opgør med Janteloven – bedre end en socialdemokrat kan. Fordi jeg er borgerlig, må jeg godt komme med en designertaske – og det er jo pjat.”

Stilfuld kvinde i spidsen

Højre og venstre-fløjene nærmer sig dog hinanden i deres udtryk – blandt andet på grund af et generationsskifte i partierne, og at samfundet og vælgerne også har udviklet sig.

“De unge kvinder hos Enhedslisten som Johanne og Pernille kan jo faktisk godt gå med dragt med nederdel og jakke i dag,” siger Pari Khalem, hun fortæller, at blazeren nu er det vigtigste stykke tøj i stort set alle politikeres garderobe. Er der én person i dansk politik, der har været med til at rykke ved den stilmæssige udvikling, er det ifølge Pari Khadem statsminister Helle Thorning-Schmidt, der dog ikke er med i bogen. Også Ulla Tørnæs (V) fremhæver i bogen statsministeren som et stilfuldt forbillede for resten af Folketinget.

For ja, det kan godt være, at Helle Thorning-Schmidt er blevet skældt ud i pressen for sine designertasker, som åbenbart blev anset for for dyre til en socialdemokrat, men hun har rykket ved, hvordan særligt kvindelige politikere kan klæde sig i dansk politik, blandt andet med flere farver.

“Det er lidt nemmere for mænd. De kan bare tage et jakkesæt på, og afhængigt af lejligheden tage slips på eller lade være. Det er mere krævende for kvinder,” siger Pari Khalem.


“Men jeg synes ikke, at kvinder skal nedtone deres kvindelighed for at lege med store drenge i FN og EU – jeg elsker jakkesættet, men med et feminint touch. Og jeg synes, det er fantastisk, at kigger man på et gruppebillede fra EU, kan man tydeligt spotte vores elegante statsminister. Og jeg glæder mig til, at vores EU-kommissær Margrethe Vestager starter sit job med sin unikke stil og sætter kulør på det dernede. På den måde kan hun være ambassadør for dansk mode, som jo er et af Danmarks vigtigste eksporterhverv.”

Samtidig med at politikerne er mere bevidste om, hvad de signalerer med deres stil, er de bevidste om, at stilen ikke må overskygge deres politik. Som bl.a. Enhedslistens Stine Maiken Brix siger i bogen, er noget af det vigtigste, at tøjet ikke står i vejen for det, man rent faktisk siger, og det budskab, man gerne vil have ud:


“Især i et parti som Enhedslisten, som oprindeligt var kendt for at skille sig ud, når det gælder tøj – med islandske sweatre og at gå meget uformelt klædt – synes jeg, det er vigtigt, at vi i højere grad tænker på, hvordan vi får vores politiske budskaber igennem, frem for at det er mystisk tøj, man lægger mærke til. Jeg vil have, at det er værdigt og pænt,” siger Stine Maiken Brix.

Ikke være for pænt

Men det kan faktisk også blive for pænt. Mange politikere føler stadig, at de er nødt til at tone deres fremtoning ned, siger både Pari Khalem og flere politikere i bogen.

“Det er en svær balance, de skal ramme. På den ene side er der et krav fra medier og vælgere om, at de skal se ordentlige ud, og på den anden side må de f.eks. helst ikke gå i mærker, der er for dyre eller gå op i mode og stil, og det er jo lidt trist, at dem, der er i toppen af vores samfund, på den måde somme tider skal tale til laveste fællesnævner og tone sig selv ned,” siger Pari Khalem.

Alle fremhævede citater i artiklen er fra bogen “Magt og mode".