Hotdogs, smørrebrød, pasta og caviar i Vejle

392014_16_9_large_24.jpg
Pleasure
Eksklusivt for kunder
28. nov 2019 KL.14:21

Fik jeg en opringning fra nogen, der sad på en provinsrestaurant og studerede et menukort, som bød på hotdogs, smørrebrød, pasta og entrecote, samt bad om mit råd, ville jeg pr. refleks foreslå vedkommende at lede efter nærmeste udgang.

Men Memu Bistro i Vejle er undtagelsen, som bekræfter reglen. For den er en af meget få restauranter, der er i stand til at manøvrere sikkert i samtlige nævnte genrer, og ligesom Bistro Boheme i København er Memu Bistro skyldig i falsk varebetegnelse. Maden, der serveres, er nemlig på gourmetniveau.

Således bliver jeg roligt siddende med et smil på læben, mens øjnene løber henover kortets forskelligheder, der prismæssigt spænder fra 95 kr. for et stykke smørrebrød op til 450 kr. for 30 g ægte caviar. Jeg smiler, fordi tankerne beskæftiger sig med en koncert, Victor Borge gav i 1960’erne. Han var nemlig et godt eksempel på, hvad der sker, når en dygtig klassisk koncertpianist kaster sig ud i et potpourri bestående af såvel klassisk som pop, rock og ragtime. Borge kunne musikaliteterne, og Memu Bistro kan tilsvarende på det kulinariske område, og det skyldes dels, at bistroen er lillesøster til michelinstjernerestauranten Memu, dels at bistroens køkkenchef er Lasse Starup, årets kok 2015.

Jeg smiler ved synet af et salatblad under pålægget, for der er mange salatbladhadere, som har travlt med at vrænge næse af denne gamle tradition og kategorisere den sammen med citron- eller agurkespringere, altså tynde skiver, der får et snit og sadles op øverst på et stykke.

Men salaten giver god mening. Dels virker den forfriskende, især hvis der er tale om smørrebrød med fedt pålæg, dels er den med til at holde sammen på pålægget, og endelig forhindrer salatbladet, at fugtigt pålæg gør brødet vådt.

Nu kommer et stykke med friskpillede store, saftige og faste rejer nydeligt placeret i tre pyramideformede lag og altså ikke blot smidt på, som man oftest ser det. Og ligesom mayonnaisen som regel bliver kronen på værket, er den her placeret ved siden af stykket, så man selv kan dosere, og så er der i øvrigt på overskudsagtig facon kværnet lidt sort peber over.

Samme rejer rider i to cirkulære formationer på fisken. Den er frisk og tyk, vendt i mel, sammenpisket æg og den storkornede pankorasp, der bliver til en luftig membran omkring det saftige, friskt smagende fiskekød, der er afsendt fra køkkenet hvilende på et salatblad over det fremragende hjemmebagte rugbrød.
Det laves på ren surdej, ikke et gram gær tilsættes, det samme er gældende for det fremragende hvedebrød, som serveres lunt.

“Allora,” som italienerne siger, er det tid til pasta, og her kommer en tallerken med de dejligste tortellini. Pastaen er netop så fast, at det føles delikat at bide igennem de små runde kapsler fyldt med intenst smagende svampe. Der er også hele svampe på tallerkenen, også de er tilberedt, så fastheden er i behold, og en svampesky fuldender svamperigets smagsmæssige magtdemonstration, som indrammes af et gavmildt ostedrys og får kontrast af lidt sprøde hvedebrødscroutoner.

“Nu skal det gøre godt med en hotdog,” har meget få mennesker sagt efter to stykker smørrebrød og en svingende portion tortellini. Men denne hotdog tilsidesætter alle smålige hensyn, den må spises, for det er Danmarks bedste gourmethotdog.

Med den vandt Memu Årets Hotdog 2019, og det er vel at mærke ikke den usmagelige ædekonkurrence, hvor vinderen er den, som spiser mest, men Hotdog DM, hvor den mest velsmagende hotdog vinder.

En uhyggeligt velsmagende og stærkt kødfuld pølse ligger stiv og sprød i sprækken af et stegt, saftigt og sprødt brød i ledtog med syrlige smage fra alverdens syltede sager.

Man griber den og bider nemt af herligheden uden at blive ramt af utilsigtet nedfald, som jo er en hyppig bivirkning, når man nyder den gamle nationalspise. Jeg kunne have rejst mig og forladt Vejle som en mæt og veltilfreds mand, men pligten bød mig at bestille lidt sødt.

Det var lige så vellykket som det salte, dels en lille citrontærte med den særlige sprøde dej, køkkenchef Lasse Starup brugte på Kokkelandsholdet, samt en mesterlig chokoladekage, der ligesom citrontærten lider den tort, som vore dages korte restaurantanmeldelser påfører dessertkøkkenet, nemlig at der sjældent bliver plads til at beskrive de gode søde sager mere indgående.

Gå selv ind på Memu Bistro og se, om ikke du er enig i, at det er et overvældende kvalitetsniveau for en bistro.

oltr@borsen.dk