Få masser af puddersne og svimlende højder i Aspen

388915_16_9_large_106.jpg
Pleasure
Eksklusivt for kunder
06. okt 2019 KL.15:00

Her falder omkring syv meter sne hver sæson – ofte ren puddersne. Aspen i Colorado er et offpiste-paradis, men området har også nogle af verdens bedst præparerede pister

Hvad får skiturister fra Europa til at bruge mange timer på at rejse til Aspen og påføre sig jetlag, når Alperne ligger et par timer væk? Det korte svar er chancerne for at ramme en powder day, hvor man oplever den lette Colorado-sne under støvlerne. Snekrystallerne, der falder i Colorado, indeholder normalt meget mindre vand end den sne, der falder i Alperne, og er dermed mere luftig og let. Og så bliver det pludselig meget nemmere at køre på ski. Og så er her ikke overrendt.

Der er ingen kø ved Silver Queen Gondola, som ligger i hjertet af Aspen og er basen for skiløb på Aspen Mountain. Efter sigende begynder de lokale at undre sig, om noget er galt, hvis de står i kø i mere end et par minutter.

Hvis man kan kontrollere nedkørslen på den sindssygt stejle skibowle, som starter i 3777 meter, kan man fint forsætte på de sorte pister


Kabineliften bringer os fra 2500 meters højde mod toppen af Aspen Mountain, hvor vi kan vende skispidserne nedad fra restauranten Sundeck i 3417 meter. Vi snapper lidt efter vejret, mens vi bakser med at få skiene spændt på – vores vejrtrækning er besværet af luftens lave iltindhold.

Aspen Mountain er et af de stejleste bjerge i Colorado. Her er ingen begynderpister, men til gengæld rigeligt af de mest udfordrende pister i kategorien “Black Diamond”.

For begyndere findes masser af muligheder i de tre andre skiområder: Buttermilk, Snowmass og Aspen Highlands. Liftkortet gælder til alle fire områder, og det tager 25 minutter at komme med den gratis skibus fra Aspen Mountain til Snowmass, der ligger længst væk fra Aspen.

Historiske spor i sølvminebyen
Aspens historie går tilbage til dengang, indianere kom hertil for at jage, og siden blev fortrængt af hvide nybyggere, der i 1870’erne bosatte sig i håbet om at tjene godt på de bugnende sølvforekomster. Byen havde på et tidspunkt 12.000 indbyggere, men fremgangen blev med ét forvandlet til stilstand, da “Sherman Silver Act” fra 1893” – en lov som sikrede et møntsystem af sølv – blev ophævet.

Den gamle mineby huser ca. 6000 indbyggere og har siden 1947, da Aspen fik sin første skilift, været et yndet skisportssted. Her findes flotte murede huse bygget for sølvminernes værdier, et operahus samt mange smukke træhuse i victoriansk stil. Men dét, der fylder mest, er de luksuriøse mærkevarebutikker og juvelerer.

Går man på gaden i Aspen, kan man være heldig at dumpe ind i berømtheder som Jack Nicholson og Nicole Kidman eller sangerinden Mariah Carey, som efter sigende er vanskelig at undgå, hvis man bor i byen. Men byens stolthed er uden tvivl sangeren John Denver, der indtil et dødeligt flystyrt i 1997 boede i en lille by ved navn Starwood, på en bjergside i Aspen Mountains. Flere af hans sange er en ren hyldest til Aspen og den omgivende natur, og nogle af titlerne kan man i dag læse på store kampesten i John Denver Sanctuary, som er en lille park, hvor legenden bliver mindet.

Pudder i Snowmass
Det giver et kick at flyve igennem pudderet af sne, og lade skiene og tyngdekraften gøre det meste af arbejdet. For begyndere i offpiste er Snowmass helt ideel, fordi man kan finde pister, der ikke er sindssygt stejle. Her er tilmed god plads til at svinge, og har man mod på det, så er det bare om at finde en vej ind imellem træerne og køre i zig-zag.

Det virker naturstridigt at møde 10-15 meter høje træer i omkring tre kilometers højde, men det skyldes de forholdsvis varme somre, som gør det muligt for træerne at gro.

Snowmass er det største og højeste skiområde i Aspen. Fra den højest beliggende skilift i 3813 meter på the Cirque har man ca. 1200 meters fald og 94 forskellige pister mellem toppen og basen i Snowmass Village.

Området er ganske stort og meget afvekslende, hvilket betyder at det er ideelt for alle niveauer. Snowmass er kendt for sine drabelige sorte pister i Hanging Valley, men lige ved siden af findes en stribe af blå pister, der svarer til røde pister i Europa. Hvis man studerer pistekortet lidt nærmere, ser man at ca. halvdelen af alle pister i Snowmass er blå.

I Aspen falder sneen nogenlunde jævnt igennem vintermånederne, mest i marts og april, og sidst på sæsonen vil snemængden være omkring syv meter.

Aspen Highlands ligger ca. 15 minutter med skibussen fra Aspen, hvor den imponerende Highland Bowl majestætisk rejser sig. Fra liften går offpiste-ekvilibristerne på række op ad den stejle bakkekam for at komme helt op. Mere end ti nedkørsler med navne som White Kitchen og Ball Room udgår fra toppen i svimlende 3777 meter.

Hvis man kan kontrollere nedkørslen på den sindssygt stejle skibowle, som starter i 3777 meter, kan man fint forsætte på de sorte pister, som udgår fra Loge Peak. Det første stykke er åbent og faretruende stejlt og byder samtidig på kæmpemæssige snepukler. Længere nede snævrer det ind med tæt skov i et forgrenet net af pister.

Når man nu ikke har færdighederne til at kaste sig ud i dens slags, så er Aspen Highlands heldigvis også rig på lange og brede pister til den lette side. Det er en fryd at carve i store buer ned ad de fem til seks forskellige pister som udgår fra restauranten Merry-Go-Round i 3000 meters højde. Og på en dag, hvor den herlige Colorado-sne daler ned fra himlen og afleverer en god dyne, bliver smilene endnu bredere.